Dnes Neděle - jasno 12°C
Zítra Pondělí - skorojasno 9°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Rekonstrukce OD Máj bude hotová v květnu, stavbaři instalují eskalátory
Takto bude vypadat Máj po rekonstrukci. Vizualizace: Amadeus Real Estate

Rekonstrukce OD Máj bude hotová v květnu, stavbaři instalují eskalátory

Rekonstrukce Obchodního domu Máj by měla být hotová v květnu příštího roku, stavbaři v objektu nyní mimo jiné instalují eskalátory a osazují okenní tabule. Novinářům to řekl architekt projektu Milan Mlada. Rekonstrukci dělá stavební společnost Metrostav, vyjít má na zhruba čtyři miliardy korun. Nový obchodní dům nabídne kromě obchodů i galerii, zábavný prostor či kavárnu s vyhlídkou.

Rekonstrukce obchodního domu podle Mlady postupuje podle plánu a bez větších komplikací. Úprava interiérů bude podle Mlady velmi atypická s originálními prvky. „Teď čekáme na data ohledně instalace atypických nábytkových prvků tak, abychom stíhali ten květnový termín," řekl.

Obchodní dům má podle Mlady vybrané i obchody, které v prostorech budou. Lidé se mohou těšit například na Tesco supermarket, lékárny, drogerie, kavárny, obchod s kosmetikou nebo i na zmrzlinu či prodejnu vína.

Třetí a čtvrté podlaží nabídne multifunkční zábavný prostor se zaměřením na děti starší dvanácti let, páté podlaží bude věnováno především rodičům s malými dětmi a šesté podlaží bude sloužit mimo jiné školám a školkám a bude se věnovat historii Prahy.

Nyní stavbaři instalují eskalátory, jejich umístění potrvá zhruba tři týdny. „S ohledem na historickou hodnotu budovy je pozice eskalátorů zachována. Pouze do prostoru prodejny Tesca nyní povedou dva eskalátory místo původního strmého schodiště," sdělil Mlada.

Finální koncept rekonstrukce v plné míře zachovává původní vzhled obchodního domu, který je kulturní památkou, a to včetně provedení replik fasád nebo jejich barevnosti.

Obchodní dům na rohu Spálené a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílač Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou.


Autor: ČTK

Peníze od Ministerstva kultury ČR využijí městská divadla a orchestr

Včera v 08:59

Radní Prahy schválili přijetí dvou finančních transferů od Ministerstva kultury ČR v celkové výši 1,8 milionu korun. Peníze budou využity na pokrytí jak investičních, tak i neinvestičních nákladů příspěvkových organizací v kultuře.

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

9. května 2024 v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

9. května 2024 v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

Další články
Nahoru