Nejlepší Hunger Games vůbec? Kritici jsou z Balady o ptácích a hadech doslova unešení

Překvapivě dobrý prequel?

Zdroj: Lionsgate

Strhující návrat do Panemu. Zahraniční recenzenti už měli možnost vidět prequel Hunger Games, a jejich ohlasy již tradičně zaplavily síť X. Chválí se herecké výkony, a zejména první dvě třetiny filmu mají být špičkové. Někteří kritici ho dokonce označují za nejlepší díl série vůbec.

Producent a scénárista Josh Horowitz prozradil, že měl k Hunger Games vždycky slabost. Nový film označil za jeden ze svých nejoblíbenějších snímků vůbec. Herce Toma Blytha označil za hvězdu, o Rachel Zegler napsal, že je fantastická. Dinklage si prý krade celý film pro sebe.

Erik Davis z Fandago a RottenTomatoes je s novými Hunger Games spokojený. Film staví na úroveň Vražedné pomsty, podle něj nejlepšího dílu ze všech. V příspěvku zmiňuje solidní příběh s povedenými zvraty a neméně skvělou akční stránku. Herecké obsazení si to prý neskutečně dává. Rachel Zegler nejde ve stopách Katniss a její napjatý vztah s Tomem Blythem je radost sledovat. Film rozhodně doporučuje.

Kanadský novinář Barry Hertz lituje, že film nebyl rozdělen do dvou částí. První dvě třetiny označil za zběsilé a napínavé, závěrečný akt za nejistý. Film přirovnal k Pomstě Sithů.

Balada o ptácích a hadech má strhující příběh, který stírá hranici mezi dobrem a zlem. Jeff Conway vyzdvihuje okouzlující Rachel Zegler, drsného Toma Blytha a zlou Violu Davis. Podle něj si ale celý film krade Jason Schwartzman.

Rama’s Screen označil nové Hunger Games za mnohem napínavější a drsnější, než původní díl. Film by sice zkrátil a konec by mohl být více nejednoznačný, přesto se mu líbil.

Balada o ptácích a hadech dostala také dlouholetou fanynku a kritičku Lauren Garafano. Film v ní zanechal pocit, který naposled cítila, když ve čtrnácti letech viděla původní Hunger Games. Nemůže se dočkat, až ho uvidí znovu.

Smells Like Teen Angst píše o dosud nejlepší adaptaci, jež série přinesla. Film oproti předloze dostál několika změn, se kterými autor příspěvku nesouhlasí, přesto je nadšený hereckým obsazením, jednotlivými výkony, hudbou i kostýmy.

O čem jsou Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Děj se odehrává 64 let před prvním filmem a sleduje příběh mladého Coriolanuse Snowa (později v trilogii jako prezident Panemu). Ten má za úkol trénovat Lucy Gray, dívku z 12. kraje, která se chystá na boj v 10. Hladových hrách. Snow je zprvu zklamán, protože dostal na povel nejméně pravděpodobného vítěze, ale postupně zjišťuje, že Lucy oplývá mnohými schopnostmi, které by jí mohly pomoct hry vyhrát. A nejen z toho důvodu se rozhodne za ni bojovat.

První filmový prequel Hunger Gumes natočil zřejmě ten nejpovolanější muž, režisér Francis Lawrence, který stojí za třemi předešlými filmy, na kontě však má také oblíbeného Constatina s Keanu Reevesem nebo legendární sci-fi Já, legendaBalada o ptácích a hadech představí v hlavních rolích vycházející hvězdy Rachel Zegler (West Side Story) a Toma Blytha, v těch vedlejších potom dobře známé – Petera Dinklageho, Violu Davis nebo Jasona Schwartzmana.

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech má premiéru v kinech 16. listopadu.

Zdroj: Lionsgate