Hlavní obsah

Český sběratel koupil koňak za rekordních 4,1 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes čtyři miliony korun. Tolik zaplatil český sběratel za láhev destilátu, čímž stanovil nový rekord. Nejdražší prodaná láhev alkoholu v Česku a na Slovensku má objem šest litrů a je naplněná koňakem z rodiny výrobce prémiových značek Rémy Martin.

Foto: Rémy Cointreau

Koňak LOUIS XIII. z edice Le Mathusalem

Článek

Sběratel pocházející z Moravy zaplatil za koňak 4,1 milionu korun, uvedla v pondělí v tiskové zprávě firma Rémy Cointreau. Láhev destilátu, jež pořídil, je jednou ze třinácti unikátních karaf koňaku LOUIS XIII. z edice Le Mathusalem.

„LOUIS XIII. je výjimkou ve světě destilátů, je jedinečným zážitkem. Díky kombinaci velmi kvalitních a starých koňaků, které je nemožné znovu vyrobit, je jeho ochutnávka pokaždé nadčasovou cestou do světa emocí a vzpomínek. Každá speciální edice je navíc sama o sobě unikátní, což také zvyšuje její hodnotu na trhu,“ řekl Artem Shakhnazarov ze společnosti Rémy Cointreau.

Ačkoliv je kupec koňaku sběratelem ušlechtilých destilátů a specificky právě koňaků, tak pořízení láhve takové hodnoty už není jen obyčejným koníčkem, ale také investicí, jež se může časem dobře zhodnotit. Podle odborníků se v případě výjimečných láhví může jejich cena vyšplhat již po několika letech až o stovky procent.

„Neplatí to ale automaticky. Vyšší a relativně rychlý výnos se dá očekávat spíše u těch nejhodnotnějších lahví světových značek, které ale zároveň vyžadují výraznější počáteční investici,“ vysvětlil Robert Vaněček ze společnosti Prestige Portfolio, jenž je odborníkem na investiční destiláty.

Dodal, že celková návratnost je dlouhodobým procesem a zhodnocení se pohybuje většinou kolem pěti až deseti procent ročně. Třeba „klasická“ láhev koňaku LOUIS XIII. o objemu 0,7 litru se před 20 lety dala pořídit za 22 tisíc Kč, nyní je nabízena za částku okolo 80 tisíc.

Existují ale i případy, kdy cena roste ještě výrazněji. Například jedna karafa ze speciální edice téže značky s názvem Černá perla se v Praze v roce 2007 vydražila za 360 tisíc Kč, dnes by její tržní cena bezesporu přesáhla jeden milion korun.

U českých sběratelů jsou z investičních destilátů nejpopulárnější právě koňak a také skotská whisky.

„Zájem o luxusní destiláty jako formy alternativní investice je v Česku na vzestupu, a to i v rámci evropského srovnání. Nejdynamičtější růst bychom ale našli v asijských zemích, zejména v Číně a v poslední době také Indii,“ dodal Vaněček.

Lendlova sbírka Muchových děl mění majitele. Za korunu do ní může investovat každý

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám