ROZHOVOR | Adam Ďurica: Duety mě baví, přinášejí do písniček úplně jiný pocit

Vydáno 07.11.2023 | autor: Roman Jireš

Adam Ďurica patří na Slovensku mezi nejvýraznější zpěváky současnosti, ale stejně jako řada jeho krajanů si v České republice musí autor hitů Neľutujem, Mandolína nebo Spolu svoji pevnou pozici vybudovat. Pomoci by tomu mohl i nový singl Vietor, o jehož produkci se postaral Martin Ledvina, a velký vánoční galakoncert 9. listopadu v Praze. "V Praze odstartuju šňůru vánočních vystoupení. Máme takovou ambici dělat větší a programově bohatší koncerty, než jsme to dělali doteď. Nazývám to ‚exportní koncert‘, protože to bude takové slovenské vystoupení v Praze," uvedl Ďurica v rozhovoru pro iREPORT.

ROZHOVOR | Adam Ďurica: Duety mě baví, přinášejí do písniček úplně jiný pocit ROZHOVOR | Adam Ďurica: Duety mě baví, přinášejí do písniček úplně jiný pocit

Takže máme čekat hodně hostů ze Slovenska?
Přivezu to, co má u nás na Slovensku v současné době zvuk, především skupinu Peter Bič Project, která v současné době slaví velké úspěchy.

Vystoupíte ve Velkém sále pražské Lucerny, to byl před lety sen všech českých muzikantů…
Pro mě to také byl takový dlouhodobý sen i velká výzva, tak už se tam pomalu blížíme. Velká Lucerna je legendární prostor, už jsem tam zpíval na benefičním slovenském večeru. Mám před tím prostorem respekt, i se na něj velmi těším.

ROZHOVOR | Adam Ďurica: Už se na věci dívám jinak

Předpokládám, že v Lucerně nebude chybět sváteční píseň, když se jedná o vánoční turné.
Samozřejmě. Nemohu prozradit konkrétní název, ale vybral jsme si slovenskou tradiční píseň. Taková skladba musí být v předvánočním čase v playlistu.

Představte českému publiku hudebníka Oskara Rózsu, který stojí za vaším turné.
Je to jeden z top hudebníků, které na Slovensku máme, asi nejlepší baskytarista. Jako kapelník postavil velký ansámbl, takže budeme mít bohatou sestavu a moje písničky zazní v nových aranžmá. Asi to bude zatím hudebně nejbohatší verze mého koncertu.

Kdo vás bude doprovázet?
Momentálně je to hráč na bicí nástroje a klavírista Marcel Buntaj, Oskar Rózsa, kytarista Michal Bugala. jeho bratr percusista Štefan Bugala a další lidé, kteří hráli třeba s Richardem Müllerem.

Vy jste z Nitry, stejně jako kluci z kapely Horkýže Slíže, kterým se podařilo uspět v České republice. Jak se to zatím daří vám?
Lidé už dříve znali skladby jako Neľutujem a Mandolína, během covidu si dobře vedla písnička Zatancuj si so mnou, která na YouTube přesáhla už 24 milionů zhlédnutí. Minulý rok jsme hráli v pražské Divadle Hybernia a bylo plno. A nebyli to jen moji krajané, v poslední době na mých koncertech převládá české publikum.

Dobře zarezonoval i duet Naše hriechy a Emmou Drobnou, nechystáte nějaký další, třeba s českou zpěvačkou?
Naše hriechy s Emmou si lidé opravdu oblíbili. Teď spolupracuju s producentem Martinem Ledvinou a myslím, že i on by měl tip na to, s kým se spojit. Nebráním se tomu, dokonce si myslím, že už je na čase. Mě duety baví, přinášejí do písniček úplně jiný pocit, než když zpívám sám. Je to mnohem více vzrušující.

Adam Ďurica interview: Člověk může být populární, ale potřebuje mít i respekt v branži

Chystáte se na nějaké české festivaly?
Určitě, už jsme hráli třeba Vysočina Festu, NaplnoFestu a různých slavnostech ve všech koutech České republiky od Mostu až po Břeclav. 

Máte singl Vietor, co album? Podle některých hudebníků a vydavatelů doba velkým deskám nepřeje.
Album je třeba mít. V rámci toho, jak fungujeme, by se nemělo nic měnit. Chceme se vyjádřit na různá témata a myslím, že jeden singl na to nestačí. A vedle singlu Vietor jsem si teď splnil takový sen a dokončil písničku se slovenským jazzmanem Peterem Lipou. Skladba by se měla objevit na začátku roku. A při troše štěstí uděláme i nějaké společné koncerty.

Před časem se vaše jméno objevilo v souvislosti s jinou slovenskou pěveckou legendou, Karlem Duchoněm…
Dostal jsem se k tomu tak, že mě v roce 2012 pozvali do hudebního pořadu Legendy popu, abych uctil Duchoňovu památku. Zazpíval jsem jeho píseň Mám tě rád. Myslím, že dnes se na Slovensku zájem o Karla Duchoně vrací a každý ho má v úctě. Je celkem běžné, že mladí interpreti mají v repertoáru jednu "Duchoňovku". Určitě si to zaslouží, takový hlas, jaký měl on, jsem na Slovensku ještě neslyšel.

Text: Roman Jireš, foto: Universal Music
Témata: Adam Ďurica, Oskar Rózsa, galakoncert

zavřít