Armáda vybírá lehká útočná vozidla pro výsadkáře. Vyjdou na miliardy

Vojáci 43. výsadkového pluku v Chrudimi sice patří mezi elitní jednotky české armády, ale musí používat zastaralá a dosluhující vozidla Land Rover Defender 130 Kajman, která dostali už v roce 2009. Armáda už několik let řeší jejich náhradu, nyní se výběr dostal do další fáze.
Zastaralé vozidlo Land Rover Defender 130 Kajman. Ilustrační foto: Archiv army.cz

O výměně původních vozidel, která mají například nedostatečnou balistickou ochranu, se začalo jednat v roce 2018. O dva roky později ministerstvo provedlo průzkum trhu, jehož se zúčastnily na dvě desítky zájemců s více než deseti různými vozidly na požadovaném podvozku 4×4.

V roce 2021 ministerstvo odhadovalo, že hodnota zakázky bude 5,6 miliardy korun s DPH. O rok později se vyhlásila veřejná zakázka, kterou ale teď v září ministerstvo na základně doporučení Armády ČR zrušilo.

Hlavním důvodem k momentálnímu zrušení nákupu 159 lehkých útočných vozidel byl výrazný nárůst ceny oproti naplánovaným financím. Dalším důvodem byly změny operačních požadavků armády související se současným vývojem bezpečnostního prostředí.

„Vedle finančního aspektu jsme navrhli zrušit zadávací řízení z důvodu změny operačních požadavků plynoucích z nových poznatků ze soudobých konfliktů, a to zejména s ohledem na celkovou konfiguraci požadovaných vozidel a příslušných zbraňových systémů,“ uvedl brigádní generál Petr Milčický, ředitel sekce rozvoje sil Ministerstva obrany.

PSALI JSME:
Obrana nás šikanuje. Je to jako Hlava XXII, říká šéf české firmy, která měla armádě dodat obrněnce Perun

Zásah Antimonopolního úřadu

K tomu je třeba poznamenat, že už na konci červenci pozastavil tendr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli námitkám, které vznesla firma CZ Defence Solutions spadající do holdingu Colt CZ a také společnost LPP.

„Ministerstvo obrany přistoupilo ke zrušení zadávacího řízení po zjištění, že se v průběhu zadávacího řízení vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, pro které nelze po zadavateli požadovat, aby v zadávacím řízení pokračoval, bez ohledu na to, zda tyto důvody zadavatel způsobil či nikoliv, v souladu se zákonem,“ uvedl resort bez bližších podrobností.

Armáda má nyní připravit specifikaci pro případné nové výběrové řízení. Situací ohledně zrušení veřejné zakázky na lehká útočná vozidla pro 43. výsadkový pluk se zabývala i poslední, zářijová schůze sněmovního výboru pro obranu, při níž vystoupil také jeho místopředseda Pavel Růžička (ANO).

PSALI JSME:
Armáda ukázala nového velitelského obrněnce. Přijel rovnou z dílny

„No to pak dejte tomu Sauerovi (spolumajitel LPP – pozn. red.) napřímo. Dejme to Sauerovi, vojáci budou spokojení, prostě budou mít to, co potřebují,“ doporučil výboru poslanec Růžička. Společnost LPP se do zrušené zakázky přihlásila s vozidlem britské SC Supacat, ale nakonec namísto konečné cenové nabídky podala podnět k přezkoumání zakázky na antimonopolní úřad.

„My jsme řádně podali žádost o účast v soutěži, připravovali jsme zodpovědně všechny podklady, ale nakonec jsme nepodali cenovou nabídku. Zkrátka nebylo možné podat úplnou nabídku s předem definovanými položkami, protože nebylo možno z objektivních důvodů získat nabídkovou cenu výrobce,“ vysvětlil projektový manažer společnosti LPP Jan Papoušek.

Britská návštěva na IDETu

Soutěže se účastnilo více zájemců, většina z nich se ve finále rozhodla stejně jako LPP a cenovou nabídku nakonec nepodala. „Neměli jsme jinou možnost, a to i přesto, že námi nabízené vozidlo splňovalo všechny požadavky specifikace,“ dodal Papoušek.

PSALI JSME:
Česko bude muset razantně navýšit výdaje na obranu, aby dostálo závazku vůči NATO

Podporu pro přezbrojení vyjádřila Velká Británie. „Britské ministerstvo obrany aktivně podporuje po celou dobu účast společnosti Supacat na dodání LÚV pro české výsadkáře. Náměstek ministerstva obrany pro obranné plánování James Cartlidge osobně navštívil letošní výstavu IDET 2023 v Brně, kde rovněž diskutoval možnosti podpory Armády ČR cestou obranného exportu na vládní úrovni,“ řekl Jan Tesař, zástupce obchodního týmu britské ambasády v Praze zodpovědný za sektor obrany.

„To platí i v případě, že české ministerstvo obrany zvolí přímé oslovení jako formu výběru dodavatele. Výroba vozidel by tak mohla navázat na současnou produkci pro britskou armádu, což by případně mohlo zlepšit finanční efektivitu“ dodal Tesař.

Společnost LPP se zúčastnila průzkumů trhu, dodala všechny požadované informace a garantovala vysoké procento zapojení domácího průmyslu, včetně státního podniku VOP CZ v Novém Jičíně. Britská vozidla splňovala požadované soutěžní parametry, působila dlouhodobě v operacích v různých klimatických podmínkách a jsou jimi vyzbrojeny jednotky speciálních sil některých zemí NATO a EU.

PSALI JSME:
Fiat Tipo 6616 si jen tak nekoupíte

Zavřít reklamu ×
  1. „Už v roce 2009“. Tady už to někdo docela přehání! Armáda má na tu hrůzu co tu předvádí od roku 1938 solidní výzbroj,která nebyla nikdy použita v boji. Jsou to peníze vyhozené oknem….Raději podpořit průmysl. To však tyto hlupáky ve vládě ani nenapadne.

  2. Dobrý den lidé. Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti vzroste podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) oproti letošnímu roku o 71 procent, což u domácností bude znamenat zdražení asi o 1 408 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH. A ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele –⁠ na hladině vysokého napětí půjde o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. Tato situace na energetickém trhu může za určitých okolností způsobit krach vysokoenergetických firem. Vzniká velké nebezpečí, že zvýšení ceny energií bude takový poslední hřebíček na rozleptání českého průmyslu, byť v rukou cizího kapitálu na základě rozprodeje pomocí Kuponové privatizace v réžii ODS Ing. Václava Klause. Dnes stejná ODS s jinými pány ještě tento průmysl začíná likvidovat. Zamyslel se vůbec někdo, co se bude dít až přijde fatální nezaměstnanost. Fialovo Lečo řeší nákup vojenské techniky, která bude hnít beztak v NZ. Nebo guru Fialova leča Mgr. petr Fiala řeší Nuttelu v Německu. Tady se někdo už úplně pomátl. Prezident zvedl rukavici Lichnštejnům. Ohrožen je areál Valtice. Vůbec tomuto myšlení nerozumín. Nerozumím, co se vlastně děje. Českou republiku ovládly šarlatáni.

  3. Už víte, proč nedělají nic s předraženými energiemi nebo proč na rozdíl třeba od Polska nechali potraviny ve vysoké sazbě DPH, či mnoha výrobcích DPH ještě zvýšili? Aby z lidí vytáhli co nejvíc peněz. Anebo proč zkrouhli důchodce na valorizacích?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB