Celebrity

8. listopadu 2023 11:39

David Laštovka

Režisérka Marie Poledňáková prožila pozdní lásku s Italem. Postavili si spolu vilu

Marie Poledňáková ve vzpomínkách dětského herce Filipa Antonia

S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Líbáš jako bůh, Líbáš jako ďábel... To je jen stručný výčet nejslavnějších filmů režisérky a scenáristky Marie Poledňákové, které se nezapomenutelně zapsaly do české kinematografie. Od její smrti 8. listopadu uplynul rok. Jaké bylo její soukromí?

Marie Poledňáková se po jednom nevydařeném manželství s muzikologem Ivanem Poledňákem, s nímž měla syna Petra, už nikdy znovu nevdala. Když se rozvedla, zůstala tehdy s osmiletým dítětem sama, což ji inspirovalo k napsání komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, v hlavní roli s Tomášem Holým. Při psaní scénáře vycházela z vlastních zkušeností.

„Péťovi se život s mámou nezdál dost zábavný a chtěl mít doma tatínka. Vysvětlovala jsem mu, že jsme rozvedení a že se to nedá vrátit zpátky. ‚Tak proč si nenajdeš jiného chlapa,‘ ptal se mě pořád dokola. ‚Protože všichni mužský, kteří by se ke mně hodili věkem, jsou ženatí a mají malé děti,‘ odpovídala jsem mu. On si ale nedal říct. Vzal si můj telefonní zápisník, kde byli především herci, kameramani, rekvizitáři a začal zkoumat jednotlivá jména. Podle abecedy mi postupně všechny nabízel a já musela u každého jména vysvětlovat, proč to nejde,“ líčila ve své knize S kým mě bavil svět Marie Poledňáková.

Láska jako z romantického filmu

Sama ale nakonec přece jen nezůstala. Zamilovala se do italského zámožného podnikatele ve stavebnictví, který ji okouzlil hrou na klavír i vášní pro umění. Jejich láska zpočátku byla jako z romantického filmu. V Praze Nebušicích si dokonce postavili vilu v italském stylu.

Jenže Ital měl v rodné zemi byznys, a tak musel pendlovat. Jejich vztah tak probíhal spíše na dálku. „Moc chtěl, aby se Marie přestěhovala za ním do Itálie. Jenže Maruška z Česka nechtěla odejít. Měla svou práci, kterou milovala. Ptala se, co by tam dělala,“ prozradila deníku Blesk herečka a blízká přítelkyně Marie Poledňákové Ulla Keslerová, která už řadu let žije v Římě. Po patnácti letech tak přišel rozchod, který probíhal v přátelském duchu.

Na sklonku života režisérku slavných českých filmů trápily zdravotní problémy. V roce 2016 ji postihla mozková mrtvice a od té doby se její zdravotní stav zhoršoval. Zemřela 8. listopadu roku 2022 ve věku 81 let. Jak na Poledňákovou po její smrti vzpomínal dětský herec Filip Antonio (který si zahrál ve filmech Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel), se můžete podívat v úvodním videu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.