Fotbalisté Plzně porazili Dinamo i doma a zajistili si postup ze skupiny EKL

foto Viktoria Plzeň - Dinamo Záhřeb, utkání 4. kola skupiny C fotbalové Evropské konferenční ligy, 9. listopadu 2023 Plzeň. Tomáš Chorý z Plzně skóruje z penalty.

Plzeň - Plzeňští fotbalisté ve čtvrtém utkání Evropské konferenční ligy doma porazili Dinamo Záhřeb 1:0, ve skupině C i počtvrté zvítězili a dvě kola před koncem si zajistili postup z prvního místa do jarního osmifinále.

Zápas v Doosan Areně před 11.084 diváky rozhodl ve 35. minutě Tomáš Chorý z pokutového kopu. Plzeňský útočník proměnil penaltu i před dvěma týdny při výhře 1:0 v Záhřebu.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se v předposledním duelu "céčka" představí za tři týdny na hřišti Ballkani. Kosovský tým má na kontě čtyři body stejně jako Astana, jejichž dnešní souboj v Kazachstánu skončil 0:0. Dinamo je poslední v tabulce se třemi body.

Domácí nastoupili ve stejné sestavě jako při nedělní ligové výhře 2:1 na Slavii. Pouze na lavičce začal stoper a kapitán Hejda. První možnost si v šesté minutě vypracovalo Dinamo. Ristovského střelu zpoza šestnáctky vyrazil brankář Staněk, který po zranění hlavy opět nastoupil v ochranné helmě.

Hostujícímu gólmanovi Zagoracovi ve 25. minutě po vzdušném souboji s Chorým vypadl míč a plzeňský útočník ho dorazil do prázdné branky, ale rozhodčí gól neuznal kvůli útočnému faulu.

Západočeši pokračovali v tlaku. Po rohu Mišič zahrál v šestnáctce rukou a pokutový kop ve 35. minutě s přehledem proměnil Chorý, který tak dodatečně oslavil premiérovou nominaci do reprezentačního A-týmu.

Domácí poté mohli přidat pojistku, ale Kalvachovu střelu vyrazil Zagorac a poté neuspěli ani dorážející Dweh s Caduem. Těsně před pauzou ve stoprocentní šanci selhal Chorý, když sám před Zagoracem špatně zpracoval míč a trefil pouze gólmana.

Úřadující chorvatští mistři krátce po změně stran mohli vyrovnat, ale Špikič těsně minul. Dinamo poté bylo mnohem aktivnější než v první půli. Staněk neudržel míč po Mišičově ráně a sudí Sidiropulos po následném kontaktu domácího brankáře s Baturonou nařídil pro hosty pokutový kop. Ten však v 70. minutě po zásahu videorozhodčího (VAR) a kontrole na monitoru zase odvolal.

V dramatickém závěru Viktorii opět pomohl VAR, který při Kulenovičově vyrovnávací brance odhalil těsný ofsajd. Plzeňští tak v letošní Konferenční lize včetně předkol udrželi neporazitelnost a vyhráli devátý z deseti zápasů. Dinamo v Česku v evropských pohárech potřetí za sebou prohrálo.

Hlasy po utkání:

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Určitě nás postup velmi těší. Bylo to po velice těžkém zápase s kvalitním soupeřem. Museli jsme utkání vydřít, vybojovat. Ve druhé půli nám už docházely síly. Závěr byl opravdu hektický a všichni jsme si oddychli a zaradovali se, když rozhodčí písknul konec. Byly určité chvíle, které se zkoumaly. Soupeř už se radoval, pak jsme se zase radovali my. VAR (videorozhodčí) to prokázal, jak to prokázal a ten se v tu chvíli nemýlí. Musím vyzdvihnout tlak soupeře, v tu chvíli projevovali vysokou kvalitu. Naštěstí se potvrdilo, že se v koncovce přece jenom stále trápí. A to bylo naše štěstí."

Sergej Jakirovič (trenér Dinama): "Myslím si, že dneska to nebylo úplně férové. Mám pocit, že to není náhoda. Penalta proti nám mi připadá minimálně divná. Některé situace vyzněly pro nás, ale VAR vůbec nereagoval. Nakonec jsem viděl i důvod pro neuznání gólů a připadá mi, že tahání ofsajdových čar je takové náhodné. Prostě tomu nerozumím. Věřím, že postup je stále možný, musíme porazit Astanu i Ballkani. Ale nechci nikoho podceňovat, v této skupině není snadné někoho porazit, jak jsme viděli i dneska."

Tomáš Chorý (útočník Plzně, autor gólu): "Jsem hrdý na tým. Je to něco neuvěřitelného. Kdyby nám někdo řekl před začátkem skupiny, že po čtyřech zápasech budeme mít plný počet bodů a budeme slavit postup do osmifinále, tak tomu asi nikdo nevěří. Dneska to bylo náročné, Dinamo nás ze začátku zatlačilo, ale my jsme se z toho dostali a měli nějaké šance. Zaplaťpánbůh, že to takhle skončilo, protože je to opravdu cenné vítězství a je to fakt neuvěřitelné pro celou Plzeň."

Viktoria Plzeň - Dinamo Záhřeb 1:0 (1:0)

Branka: 35. Chorý z pen. Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis - Papapetru (video, všichni Řec.). ŽK: Chorý, Jirka, Staněk, Kliment, Dweh, Kalvach - Ristovski, Perkovič, Marin, Jakirovič (trenér). Diváci: 11.084.

Sestavy:

Plzeň: Staněk - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Traoré (90.+1 Sýkora), Kalvach, Cadu - Jirka (90.+1 Hejda), Šulc (74. Bucha) - Chorý (74. Kliment). Trenér: Koubek.

Dinamo: Zagorac - Perkovič, Ristovski, Perič, Ljubičič (79. Moharramí) - Bulat (46. Sučič), Mišič - Kaneko (88. Marin), Baturina, Špikič (67. Vidovič) - Emreli (46. Kulenovič). Trenér: Jakirovič.

 

Tabulka:

1.Viktoria Plzeň44005:112
2.Ballkani41123:34
3.Astana41124:84
4.Dinamo Záhřeb41035:53

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 14:00 22°C

Celá předpověď