Kvíz: Vyzkoušejte si své znalosti českých hitů ze 60. let

Kvíz: Vyzkoušejte si své znalosti českých hitů ze 60. let

Foto: Beloborod / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V šedesátých letech byli zpěváci s rovným hlasem. Pokud se sólový interpret na pódiu pohyboval s mikrofonem v ruce, bylo to zpestření.

Swingovali zpěváci, kteří měli jazzové cítění. Můžeme zmínit Karla Hálu či Vlastu Průchovou. Na každé písni se podílelo mnoho tvůrců. Potřebovala skladatele, textaře, aranžéra, zpěváka a doprovodný orchestr. Mezi oblíbenými tanci v této době byl twist. Proto se na plesech objevovaly i kytarové skupiny. Rokenrol se k nám nenápadně dostával. Rockové kapely se skrývaly pod názvem bigbítové kapely.

Talentovaní měli šanci

Amatérští zpěváci se mohli ukázat v rozhlasové soutěži „Dvanáct na houpačce“ a v případě úspěchu odstartovat svou pěveckou kariéru. Rozhodovali posluchači rozhlasu. Takto se vyhoupl zpěvák Petr Novák a folková dvojice Paleček a Janík.

Jednou z významných osobností hudební scény je zpěvák Milan Chladil. Nazpíval například píseň „Chtěl bych mít kapelu“, „Bylo léto a kvet mák“ či „Amore, Amore“. Často zpíval duety s kolegyní Yvettou Simonovou. Zpěvačka nazpívala songy jako „Chviličku spát“ nebo „Svatební“.

Yvetta Simonová účinkovala jako operetní a muzikálová zpěvačka v Bratislavě a v pražském Karlíně. Spolupracovala s Orchestrem Karla Vlacha a v šedesátých letech byla velice oblíbenou zpěvačkou. Nazpívala také písně do filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Dalším oblíbeným interpretem 60. let je Karel Hála. Mezi jeho hity můžeme zařadit „Hádej, Matyldo“, „Pokání“, nebo „Všichni tancovat jdou“. Karel Hála studoval tanec na Pražské konzervatoři. Původně chtěl studovat hru na kytaru, nakonec vyměnil studium tance za studium zpěvu. Hála účinkoval v divadlech jako je pražské Hudební divadlo Karlín, Divadlo ABC, Apollo či Rokoko.

Reklama

Zatančíte se na píseň Oliver Twist?

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama