První ročník BRST přilákal účastníky z více než 80 zemí za účelem posílení spolupráce v oblasti vědy a techniky

Zpráva z iChongqingu – První konference o výměně vědeckých a technologických poznatků v rámci projektu Nová Hedvábná stezka (BRST) byla zahájena 6. listopadu v jihozápadočínském městě Čchung-čching pod heslem "Společně pro inovace, rozvoj pro všechny".

Čínský prezident Si Ťin-pching zaslal na první ročník BRST blahopřejný dopis. Ve svém dopise uvedl, že se úspěšně uskutečnilo třetí Fórum pro mezinárodní spolupráci Nová Hedvábná stezka, které podle agentury Xinhua zahájilo novou etapu kvalitního rozvoje iniciativy Nová Hedvábná stezka (BRI), jejíž důležitou součástí je vědeckotechnická spolupráce.

Konference se zúčastnilo více než 300 zahraničních hostů z více než 80 zemí, včetně nositelů Nobelovy ceny, zahraničních akademiků, odborníků, vědců a rektorů známých zahraničních univerzit. Společně s 500 domácími odborníky, vědci a podnikateli akci podpořilo 800 účastníků.

Na konferenci byla představena Iniciativa pro mezinárodní vědeckotechnickou spolupráci, která prosazuje a uplatňuje koncept mezinárodní vědeckotechnické spolupráce, jež je otevřená, spravedlivá, férová a nediskriminační, přičemž spolupracuje na budování globální vědeckotechnické komunity.

Rovněž byla zahájena výstavba zóny pro vědeckotechnickou spolupráci v rámci Nové Hedvábné stezky v regionu Čcheng-tu – Čchung-čching a vydán zvláštní plán spolupráce v oblasti vědeckotechnických inovací v rámci Nové Hedvábné stezky, jakož i zpráva o inovativním rozvoji Hedvábné stezky.

V úvodním projevu prvního ročníku BRST zveřejnil Carsten Fink, hlavní ekonom Světové organizace duševního vlastnictví, žebříček Global Innovation Index 2023 Top 100 Science and Technology Clusters. V první desítce se umístilo několik čínských měst, včetně Pekingu, Šanghaje a Su-čou, což ukazuje jejich úroveň a dopad inovací v celosvětovém měřítku.

Konstantin Novoselov, nositel Nobelovy ceny za fyziku za rok 2010, uvedl, že jeho tým ve spolupráci s výzkumným ústavem Národní univerzity Singapuru (NUS) v Čchung-čchingu se zaměřuje na zvýšení výroby grafenu. Předpovídá budoucnost, kdy roboti specializovaní na sběr dat budou vytvářet rozsáhlé soubory dat pro strojové učení, což významně posune vědu o materiálech kupředu.

Letos si připomínáme 10. výročí založení BRI. V uplynulém desetiletí se prohloubil mechanismus vědeckotechnické spolupráce, zvýšila se frekvence výměn výzkumných pracovníků a vědeckotechnická spolupráce přináší stále větší ovoce, uvedl 30. října náměstek ministra pro vědu a technologie Čang Kuang-ťün.

Další informace naleznete na adrese:

https://www.ichongqing.info/special/belt-and-road-conference-on-science-and-technology-exchange/ 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2268534/image_1.jpg

KONTAKT: caoxy@ichongqing.info

 

PROTEXT

 

Klíčová slova Čína-trh-věda-průmysl-iChongqing

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
Finance, ekonomika
Obchod, marketing
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.