Nezaměstnanost v říjnu v Olomouckém kraji stagnovala na 3,4 procenta

8. listopad 2023 19:09

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v říjnu stagnovala na 3,4 procenta. Práci na konci měsíce v kraji hledalo 14.364 lidí, což je o osm méně než předchozí měsíc.

Nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vzrostla na Jesenicku, o stejný podíl klesla naopak na Olomoucku, Přerovsku a Šumpersku. Na Prostějovsku zůstal podíl stejný jako v září. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Nezaměstnanost v kraji klesala od března, v červnu stagnovala na 3,2 procenta a v červenci vzrostla na 3,3 procenta. V srpnu poté stagnovala a v září vzrostla na 3,4 procenta.

Podle analytika olomouckého úřadu práce Jaroslava Mikšaníka nenahlásili zaměstnavatelé se sídlem v Olomouckém kraji během října žádný záměr hromadného propouštění. Počet uchazečů o zaměstnání byl podle něj o osm nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je však vyšší o 598 osob, řekl Mikšaník. Z tohoto počtu bylo 13.296 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let. Bylo to o 17 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 687,“ doplnil analytik.

Nejvyšší nezaměstnanost dál na Jesenicku

Nejvyšší nezaměstnanost v kraji je nadále na Jesenicku, kde se podíl nezaměstnaných v říjnu zvýšil na 4,3 procenta. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je na Přerovsku, a to čtyři procenta. Následuje Šumpersko s 3,6 procenta. Na Olomoucku bylo bez práce v říjnu 3,2 procenta lidí a na Prostějovsku zůstává 2,4 procenta nezaměstnaných. Olomoucký kraj evidoval k 31. říjnu celkem 8102 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 23 vyšší než v předchozím měsíci a o 727 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,8 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (4,4), naopak nejméně v okrese Prostějov (1,4),“ doplnil Mikšaník.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Olomouckém kraji v říjnu 13.296, na konci září jich bylo 13.313.

Nezaměstnanost v celém Česku oproti minulému měsíci klesla na 3,5 procenta.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio