Navrátilec z Manchesteru United si musel počkat na první nulu v Jihlavě dva a půl měsíce, ulevilo se i Oulehlovi

Navrátilec z Manchesteru United si musel počkat na první nulu v Jihlavě dva a půl měsíce, ulevilo se i Oulehlovi

Do jihlavských struktur se vrátil uprostřed srpna perspektivní gólman Ondřej Mastný. Stalo se tak po pěti letech v akademii Manchesteru United, v němž postupně prošel výběry U18 a 821, s tím, že si zachytal také v mládežnické Lize mistrů.

První zkušenosti mezi dospělými mu v rámci hostování dopřál severoirský klub Portadown FC. Kvůli zdravotním peripetiím však zasáhl jen do osmi utkání a protože se ostrovní celek poroučel do druhé nejvyšší soutěže, Mastný se musel poohlédnout po něčem jiném a nakonec zvítězil návrat na Vysočinu.

Předseda představenstva Lukáš Vaculík si tehdy liboval, že Mastný přinese do Jihlavy své cenné poznatky a zkušenosti z velkoklubu, nicméně ho jedním dechem varoval, že o svůj prostor bude muset bojovat s velmi kvalitními brankáři, čímž nepřímo ocenil jak Adama Jágrika, tak Pavla Soukupa.

A jak funkcionář řekl, tak se také stalo a byť se jednadvacetiletý strážce svatyně zapojil do jihlavské přípravy ne až tak dlouho po vypuknutí soutěže, na první šanci mezi třemi tyčemi ještě čekal více než měsíc.

Velká útočná jména druhé ligy, která zůstávají přesně v polovině sezony za očekáváním

Až do druhé poloviny září totiž před ním dostával příležitost o sedm let starší Soukup, jenž v sezoně F:NL odchytal úvodních deset soubojů.

Bývalý hráč Rudých ďáblů z Old Trafford však byl trpělivý - první soutěžní zápas absolvoval na konci září v MOL Cupu proti prvoligovému Hradci Králové a od úvodu října doteď pak naskočil do pěti soubojů v rámci F:NL.

Premiérového čistého konta v ročníku 2023/2024 se ale dočkal až před pár dny na půdě Viktorie Žižkov, která přitom v posledních třech domácích utkáních skórovala devětkrát. Čekal tak na něj zhruba dva a půl měsíce a jakmile nuly dosáhl, ulevilo se i jeho kouči Davidu Oulehlovi.

"Jsme moc rádi, že jsme naposledy udrželi čisté konto. Velmi dobře jsme bránili, naše defenzíva byla sevřená a dopustili jsme jen několik nepříjemných závarů. Už jsme to potřebovali. Na podzim se nám to podařilo teprve podruhé, pro gólmana Ondru Mastného to byla první nula,“ připomněl na stránkách fcvysocina.cz někdejší stratég Viktorie Žižkov nebo Varnsdorfu.

Momentálně pátá Jihlava se rozloučí s rokem 2023 již druhý listopadový pátek, kdy se na Vysočinu dostaví desátá Líšeň, jíž se v poslední době venku příliš nevede a jasně tam podlehla jak Zbrojovce, tak Prostějovu. Před Mastným se tak otevírá šance finišovat podzim se dvěma nulami v řadě.

Druholigové Táborsko si pojistilo klíčového obránce Koného. Podle agenta ho ale brzy čeká nejvyšší soutěž