Buggyra se v Dubaji připraví na Dakar. Kolocovou zachránilo na poslední chvíli letadlo

Na stáj Buggyra ZM Racing čeká generálka před nadcházející Rallye Dakar. Tou bude během nadcházejícího víkendu podnik Dubai International Baja. Tým nasadí do akce Aliyyah Kolocovou v kategorii T1+ spolu s veteránem Josefem Macháčkem v lehkém prototypu. Devatenáctiletou závodnici přitom mále připravily o start logistické potíže.

„Dvě lodě po sobě, které měly převážet auto z Jižní Afriky do Dubaje, měly zpoždění. Jedna 14 dní a druhá dokonce tři neděle. To pro nás bylo absolutně nepřijatelné, protože tím pádem by Aliyyah musela soutěž vypustit a zásadně by to narušilo naši přípravu na Dakar,“ přibližuje potíže své dcery majitel Buggyry Martin Koloc.

Nakonec se ale komplikace zvládlo vyřešit a vůz Red-Lined Revo T1+ dopravilo do 6 400 kilometrů vzdálené Dubaje letadlo společnosti DHL. „Vyšli nám ve všem vstříc. Během pouhých tří dní zajistili přepravu z Jižní Afriky do Dubaje s výborným servisem. Za to samozřejmě děkujeme a vážíme si toho, že máme DHL jako logistického partnera týmu,“ pochvaluje si Koloc spolupráci.

Včasné dodání vozu do místa dějiště umožnilo Aliyyah ještě před začátkem podniku testovat. Devatenáctiletá závodnice už v Dubaji jela loni s lehkým prototypem. Tehdy zde zažila okamžiky radosti i obav.

„Loni jsem zde získala titul šampionky blízkovýchodního poháru FIA v cross-country bajách, ale také si vzpomínám na velkou havárii v první etapě. Proto jdu na start se smíšenými pocity. S vozem T1+ nemám mnoho zkušeností a v poušti s ním budu závodit poprvé. Na tuto výzvu se moc těším a jsem ráda, že si v rámci přípravy na Dakar 2024 co nejvíce zajezdím,“ říká.

S vozem Red-Lined Revo T1+, který bude řídit i na lednové Rallye Dakar, už si Kolocová letos jednou zazávodila. Stalo se tak v srpnu při podniku Parys 400, který byl součástí jihoafrického mistrovství. V tomto seriálu se objevila také v květnu při soutěži Sugarbelt 400. Tehdy ale ještě nastoupila s vozem kategorie T1. Kromě dálkových rallye se letos ukázala i na okruzích. V seriálu 24H Series dosáhla spolu s Adamem Lackem a Davidem Vršeckým na stříbro ve třídě GT4.

V Dubaji si Kolocová, které i tentokrát poslouží jako navigátor Riaan Greyling, rozhodně nebude moci stěžovat na nedostatek konkurence. Nastoupí totiž mimo jiné i první tři muži letošního MS v dálkových rallye – Násir al-Attíja, Jazíd al-Rajhí a Juan Cruz Yacopini. První jmenovaný bude pokračovat ve sžívání se s vozem Prodrive Hunter. Do něj pětinásobný dakarský vítěz přesedl teprve nedávno po odchodu z Toyoty.

Matador v akci

Buggyru nebude v Dubaji reprezentovat pouze Aliyyah Kolocová. Do boje totiž vyrazí také šestinásobný dakarský vítěz Josef Macháček se svým spolujezdcem Davidem Schovánkem. Ti pojedou s lehkým prototypem Buggyra Can-Am DV21.

„Cílem je naostro vyzkoušet nové díly a konstrukční prvky, abychom viděli, jakou cestou vývoj DV21 pokračuje,“ vysvětluje 63letý veterán.

Dubai International Baja bude rozložena do tří dnů. Vše začne v pátek dvoukilometrovým nočním prologem. Sobota i neděle pak budou obsahovat 170 měřených kilometrů.

Foto: Buggyra Racing

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.