Polep s tygrem na Gripenu nebo motiv Vetřelce na vrtulníku patří k nejvýraznějším kamuflážím našich vojenských letadel a vrtulníků

9. listopad 2023

Jak zamaskovat letadlo, aby nebylo vidět ze země ani ze vzduchu? Jde o iluzi, hru barev a potlačování kontrastů. Takový je cíl kamufláží vojenských letadel a vrtulníků, které pro české stroje vymýšlí akademický malíř Pavel Holý z Vojenského historického ústavu. Vojáci si ale čas od času vyzdobují letouny extravagantními motivy.

Lakýrníci nanášejí stříkacími pistolemi barvu na trupu vrtulníku Mi-24. Armádní vrtulník bude v původních odstínech i vzoru. Půjde totiž do muzea. “To je vrtulník Mi-24D, což je vlastně nejstarší varianta dvacetčtyřky, která se u nás používala od roku 1978. Letos slaví 45. výročí a my ho už víc než rok obnovujeme pro kbelský letecký muzeum,“ přibližuje Lukáš Syrový, vedoucí opravárenské skupiny státního podniku LOM PRAHA.

Nástřiky obou vrtulníků Mi-24/35 č. 3366 Alien a 3369 Liberator byly provedeny v lakovně Závodu letadel LOM PRAHA s.p.

Vrtulník bude mít standardní vojenskou kamufláž, která využívá optických klamů. Na nich ve Vojenském historickém ústavu pracuje akademický malíř Pavel Holý. „Já se u tý kamufláže snažím zkomplikovat vizuální pozorování vrtulníku,“ říká výtvarník.

Připravil i kamufláže pro nové americké vrtulníky, které armáda aktuálně přebírá. „V přírodě není nic hranatého a spousta těch vrtulníků má hranatý okýnka. Okýnka jsou černý a černý čtvereček je výrazná věc, která vám umožní odhadovat vzdálenost. To znamená, že jedním z úkolů je, aby ta nejtmavší barva v kamufláži rozbila tvar toho čtverečku.“

Nástřiky obou vrtulníků Mi-24/35 č. 3366 Alien a 3369 Liberator byly provedeny v lakovně Závodu letadel LOM PRAHA s.p.

Kromě klasické kamufláže dostávají letouny i speciální zabarvení, a to třeba k výročí nebo kvůli srazům tygřích letek. „Vrtulníky jsou takto zbarvený omezenou dobu a potom se vrací v rámci generální opravy zpátky do standardní kamufláže. Tady je ale taková výjimka. Zatím stále létající Alien měl zbarvení s motivem Vetřelce, a to se v rámci generální opravy obnovilo znova. Bylo totiž tak populární, že si ho vojáci přáli zachovat,“ vysvětluje Lukáš Syrový.

Letoun JAS-39 Gripen s novou tygří kamufláží

Poslední speciální kamufláž, kterou si čeští vojáci připravili na podzimní setkání tygřích letek, je černožlutý polep s hlavou tygra na ocasu nadzvukového Gripenu.

Jaký je rozdíl mezi standardní a speciální kamufláží? V čem je problém s kamufláží u Gripenů? Nejen to vysvětluje v reportáži Lukáš Syrový.

autoři: Iveta Vávrová , JMys
Spustit audio