10 tisíc podpisů za spalovací motory

Praha 9. listopadu 2023 (PROTEXT)

Spolek motoristů JEDEME AUTEM překročil hranici 10 tisíc fyzicky nasbíraných podpisů pod peticí „Spalovací motory v našich autech chceme“, čímž splnil podmínku pro veřejné slyšení u Petičního výboru Parlamentu. Další čtyři tisíce občanů podpořili petici online formou.

Předseda spolku Mojmír Mikuláš k současné situaci uvádí: „Naplánovaný zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035 by zásadně omezil dostupnost aut a tím ohrozil svobodnou mobilitu všech občanů. V roce 2026 je plánováno v EU ještě jedno hlasování o konci motorů na benzin a naftu. Proto stále vidíme prostor pro hájení zájmů občanů před ideologickým utopismem. Náš občanský tlak a sběr podpisů bude i nadále pokračovat.“

V důvodové zprávě petice varuje, že konec aut se spalovacími motory by znamenal destrukci našeho automobilového průmyslu, ztrátu desítek tisíc pracovních míst, zdražení zboží a služeb i zvýšení závislosti na Číně. „My odmítáme fanatické tažení proti uhlíkové stopě. Zároveň protlačovaná elektroauta nejsou ekologická, v celém svém cyklu od výroby až k likvidaci znečišťují životní prostředí značným způsobem. Hledejme alternativní pohony aut, ale přirozeným, vědeckým vývojem.“ dodává Petr Jaroš, dopravní expert.

JEDEME AUTEM je spolek motoristů, který podporuje individuální automobilovou dopravu a rozvoj dopravní infrastruktury. Věnuje se otázkám plynulosti a bezpečnosti dopravy, předkládá návrhy státním a veřejným orgánům, organizuje kampaně a vzdělávací akce.

Bližší informace: 

Ing. Mojmír Mikuláš, předseda spolku JEDEME AUTEM z.s.

Email: my@jedemeautem.cz

www.jedemeautem.cz/clanek/spalovaci-motory-chceme-petice/

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Klíčová slova ČR-automoto-energie-petice-Jedeme autem

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Energetika, suroviny
Auto-moto, doprava a stroje

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.