Nadace OKD rozdá obcím postiženým těžbou 40 milionů korun

9. listopad 2023 06:20

Na Karvinsku a Frýdeckomístecku vyrostou v příštích dvou letech komunitní projekty s přispěním 40 milionů korun od Nadace OKD. V obcích a městech, kde kvalitu života ovlivňuje dolování černého uhlí, vybudují nová hřiště, sportoviště i hezčí veřejná prostranství. Státní těžařská společnost si mimořádný dar určený na zlepšení života v regionu může dovolit díky loňským vysokým ziskům z prodeje uhlí.

Paní Marie se na sídliště na ulici Nedbalova přistěhovala jako mladá žena, dnes je z ní seniorka. Na úpravy prostoru mezi domy čekají se sousedy už dlouho. „Všude dokola v Karviné se všechno opravuje a jenom my jsme zůstali stát,“ říká.

„Všechno v projektu, který bude stát kolem 25 milionů korun, chceme zrevitalizovat, zrenovovat a chceme to dát do pořádku, aby zase to vypadalo pěkně,“ přibližuje plán na příští rok primátor Karviné Jan Wolf (SocDem).

Karvinské sídliště je jednou z adres, kde pomohou peníze od těžařů z OKD. V nadaci podle její ředitelky Moniky Němcové měli z čeho vybírat. „Na výzvu se přihlásilo 24 žádostí z 13 obcí a měst s tím, že správní rada nakonec schválila podporu 13 projektům,“ říká Němcová.

Vylepšit obraz regionu

Peníze mají pomoct taky zlepšit obraz regionu, ze kterého odchází hodně mladých lidí. V Orlové se právě pro ně chystají vybudovat skatepark, kde se jezdcům bude věnovat i profesionální trenér.

„Jsme moc rádi, že tento projekt byl podpořen. Samozřejmě zase dáme vědět, že opravdu nejsme na tom místě, na kterém jsme,“ naráží starostka Orlové Lenka Brzyszkowská (ANO) na známý výzkum, podle kterého je kvalita života v jejím městě nejnižší v Česku. Špatnou pověst se snaží měnit.

V dalších podpořených obcích jdou za stejným cílem třeba přes nové zázemí pro spolky, obnovu tenisového areálu nebo stezky pro cyklisty a bruslaře.

Spustit audio

Související