Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muži v Brně vysvětlují soudu, proč schovali tuny nebezpečných chemikálií vedle školy

Nepochopitelné chování vysvětlují před Krajským soudem v Brně muži z jižní Moravy, kteří si pořídili téměř dvacet tun bílého fosforu. Nebezpečnou chemikálii koupili od firmy specializující se na likvidaci odpadů. Obžalovaní si ale nakonec s látkou nevěděli rady, a tak ji schovali vedle střední školy v Rajhradě na Brněnsku.

Případ se datuje k roku 2020. Skupina Jihomoravanů sudy napěchované jedem získala od firmy, která se jich chtěla zbavit. Oficiální likvidace by stála přes šest milionů korun, a tak zástupci společnosti zvolili jiné postupy. Na skládce zatajili původ odpadu, při vysypání sudu ale vypukl nebezpečný požár. Když firma usoudila, že na likvidaci nestačí, chemikálii nabídla ke koupi.

Nabídku využili jihomoravští podnikavci, kteří si sami nevěděli rady. Toxický odpad schovali do skladu, který objevila policie. Pod provizorní stříškou našli strážci zákona v sudech devatenáct tun bílého fosforu, jenž se používá jako válečná zbraň. „V Masarykově ulici nedaleko střední zahradnické školy a vlakového nádraží skladovali nebezpečnou látku muži, kteří k tomu neměli žádné oprávnění. Sudy uložili do nevyhovujícího přístřešku a chemikálie mohla vlivem počasí začít hořet,“ uvedl státní zástupce Robert Hanuš.

Před krajským soudem v Brně stanuli zástupci obou stran. Všichni vinu přiznávají, ale odmítli se blíže vyjádřit. Plánují se státním zástupcem uzavřít dohodu o vině a trestu a usilují o podmínku. „Nejedná se o klasický případ přechovávání drog. Pokud tedy navrhovaný trest bude v rozumné sazbě, nebudu do dohody zasahovat,“ uvedla soudkyně Dita Řepková

Bílý fosfor velmi dobře reaguje na vzduch, vznítí se a nejde uhasit. Při kontaktu s lidskou kůží člověku způsobí hluboké popáleniny, které se nevyhybají ani kostem. Ty umí dokoknce propálit. Nebezpečí způsobuje i lidem, kteří látku vdechnou. Kouř poskožuje plíce a postiženým hrozí udušení.. „Obžalovaní ohrozili životy a zdraví několika stovek osob a také životní prostředí. Nechybělo mnoho a mohlo dojít ke katastrofě,“ doplnil Hanuš s tím, že rozsudek se očekává 19. prosince.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, soud, ohrožení, chemikálie, požár, trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Bulka

Bílý fosfor je sice prudký jed po požití a samozápalný na vzduchu, jenže ty produkty hoření už zase moc škodlivé nejsou. Shoří na oxid fosforečný, ten s vodou udělá kyselinu fosforečnou, která je třeba v coca-cole. Mohli to prodat Fosfě Břeclav, která z fosforu takhle tu kyselinu vyrábí. I když je možné že je nečistý a pochází právě z téhle firmy. V podstatě to mohli odvézt někam do opuštěného vápencového lomu mimo civilizaci a tam sudy spálit, poté z dálky opatrně polévat vodou (reakce je dost exotermní, bude prudce reagovat). Kyselina udělá s vápencem neškodný apatit, zbytek jde dorazit vápnem. Netuším proč se mává miliony, dá se to celé zvládnout do 10-50 000 Kč a do měsíce práce, spíš pár dní.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 23:30Odpovědět

Martin Vaněk

Vsadím sandál, že v tomto absurdním Havlostánu dostanou max. podmínku, a možná ještě na této kolonii vysoudí mld. za "nezákonné stíhání"; jak k tomu přijdou, když jiní lumpové od našich zkorumpovaných soudů odcházejí ještě se statisíci... :-(

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 15:47Odpovědět

Muži v Brně vysvětlují soudu, proč schovali tuny nebezpečných chemikálií vedle školy  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.