Ústecký kraj slaví o víkendu svátek svatého Martina – vínem, hody i muzikou

9. listopad 2023

O víkendu se můžete v Ústeckém kraji těšit nejen na svatomartinské víno, ale také na kouzelnickou show, pohádky, ples, divadelní představení nebo muzikál.

Sobota 11. listopadu

Přehlédnout datum nemůžete, ani kdybyste chtěli… Co se sněhu týká, na svatého Martina není spolehnutí, ale co se svatomartinského vína týká, tam se spolehnout můžete na 100 procent. Čeští a moravští vinaři si nenechají ujít příležitost představit první letošní víno, takže dnes úderem 11. hodiny a 11. Minuty se otvírají první láhve.

Svatomartinské víno je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce. A musí splňovat určitá kritéria (ilustrační foto)

Svatomartinskou degustaci mají od 16 do 20 hodin připravenou na hradě v Litoměřicích. K degustaci je připraveno 10 vzorků, k tomu různé pochutiny.

To v Ústí nad Labem na Lidickém náměstí začínají oslavy svatomartinských vín už v 11 hodin a v 11:11 začne i ochutnávka.

Už v 9 hodin se otevřou vinné sklepy na Podřipsku. Startuje se u Informačního a dopravního centra v Roudnici nad Labem, vínobusy převezou účastníky do vinařství v Jeviněvsi a nového vinařství Vytrhlík v Hrušovanech, v programu je i roudnické vinařství na zámku a v kulturním domě Říp můžete koštovat svatomartinská vína z dalších vinařství: Schoř, Podrábský, Vondrák a Piksa. V 19 hodin pak vypukne afterparty.

David Cordero Kozlok, nejrychlejší iluzionista

Pro ty, kteří vínu příliš neholdují, máme pozvánku na kouzelnickou show Paquita nejrychlejšího českého iluzionisty Davida Cordero Kozloka. Začíná 11. listopadu ve 14 hodin v kině v Jirkově a uvidíte propojení děje na filmovém plátně s živými kouzly a iluzemi na jevišti.

Ovšem v Jirkově se budou dít věci i večer – v divadle ve 20 hodin začne Reprezentační ples integrovaného záchranného systému a bezpečnostních složek. K tanci i poslechu zahraje skupina Úlet, moderuje Karel Hynek, který pro dnešek nechal Máchu doma.

Muzeum města Ústí nad Labem zve na 10. hodinu – to už budou v muzeu připravená strašidla, která děti provedou spoustou her a soutěží na téma skály, jeskyně a lomy.

Lehce pamětnická show vás čeká v Music Aréně Nový obzor v Mostě. V 19 hodin začne koncert skupiny Lunetic. V programu vystoupí také slovenští Mc Erik a Ivana.

Neděle 12. listopadu

Galerie marionet. Principál Sváťa se stoletým čertem

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvádí nové nastudování muzikálu Divotvorný hrnec. Původní americké libreto pro české publikum přepracovali Jiří Voskovec a Jan Werich, který si také zahrál vodníka Čochtana – už v roce 1948. Úryvky z téhle role se citují dodnes, ale vy máte možnost vidět kompletní muzikál i s písničkami, které se dodnes hrají. Začátek je v 17 hodin.

Městské divadlo v Žatci láká na hru plnou napětí i humoru – jmenuje se Linda a hrají Kateřina Brožová, Otakar Brousek, Aleš Procházka, Šárka Vaculíková a další. Začátek představení v 19 hodin.

V 10 hodin na vás v lovosickém Lovodivadle čeká Máša a tři medvědi – pohádka Sváťova dividla.

Loutkové divadlo Skaláček zve do Kulturního domu v Tisé na pohádku Strašidlo s kozou, začátek je v 15 hodin.

A když už jsme u strašení, tak přidáme pozvánku na Zálezské strašidlení – sraz na strašidelný lampionový průvod je v 17 hodin u autobusové zastávky v Dolních Zálezlech.

Pro děti je tu hned dvakrát Michal Nesvadba s pořadem Michal je kvítko – během představení mění jeviště i sám sebe a roztančí i sál – od 10 hodin ve Vrchlického divadle v Lounech a odpoledne v 15 hodin v Městském divadle v Chomutově.

Felix Slováček

Světový jazz se rozezní ve Chřibské, v restauraci Radnice už od 16 hodin. Účinkují – kytarista Tony Ackerman, klavírista Martin Kratochvíl a na perkuse zahraje Imran Musa Zangi.

Jiná muzika bude znít v Kulturním domě v Sulejovicích – v 18 hodin začne Benefiční koncert pro Michala. Vystoupí Felix Slováček, flétnistka Ludmila Tesaříková, klavíristka Petra Dolejší a pěvecký sbor Bohušovická schola.

Spustit audio