Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Potřebuju mít obrovskou vizi. Boby mi ji daly: olympijské hry, říká Tajcnárová

Zklamání ve fotbale, bázeň v bobu, ale pak nadšení a vášeň. Patrícia Tajcnárová je novou posilou české bobové reprezentace. Dívka s velkými ambicemi se chtěla sportu věnovat naplno a náhodou dostala šanci usednout do dvojbobu. Po první jízdě plakala, ale pak si adrenalin zamilovala. Za lepšími podmínkami odešla jednadvacetiletá pilotka ze Slovenska do Česka a věří, že si v jeho barvách splní olympijský sen.

Patrícia Tajcnárová
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Tajcnárová s boby začala před třemi lety. Předtím devět let tancovala a sedm let hrála fotbal. "Byla jsem i v reprezentaci, moc mě to bavilo. Ale jako brankářka jsem byla prý příliš sebevědomá v šestnáctce, dělala jsem kličky, po kterých jsem nikdy nedostala gól, ale trenérovi to nevyhovovalo. Tak mě přestal povolávat. A já, když něco dělám, tak to chci dělat na nejvyšší úrovni a být nejlepší," uvedla.

V posilovně potkala bývalého bobistu, který hledal brzdařku za slovenskou pilotku. "Viděl na mně, že mám dobré sportovní předpoklady, tak mě oslovil, já jsem si to zkusila. Po první jízdě jsem se rozplakala. Ale byla jsem v Lotyšsku, všechno bylo zaplacené, tak jsem se nějak překonala a každou jízdou to bylo lepší a lepší. A najednou jsem se do toho sportu zamilovala," vzpomínala Tajcnárová na krušné začátky.

Je nám líto, video expirovalo.
Tajcnárová se vrhne do ledového koryta

Na obtížné dráze v Siguldě jí vadilo přetížení i vysoká rychlost, při jízdě se opakovaně praštila do hlavy, protože nevěděla, jak se pevně držet. Postupně se to zlomilo.

"Zjistila jsem, že mám ráda adrenalin, že mám ráda rychlost. Nejvíc jsem si ten sport oblíbila, když jsem začala dělat pilotku. Potřebuju mít obrovskou vizi, abych na sobě mohla makat. Boby mi daly vizi, že se můžu dostat na olympijské hry," svěřila se.

Finance až na prvním místě

Na Slovensku ale narážela na nezájem ze strany svazu. Loňská sezona ji stála statisíce. Monobob, který si musela koupit, vyjde na 30 000 eur (736 000 korun), k tomu stojí dalších 7000 eur (172 000 Kč) jedna sada nožů. "Dejme tomu, že prvotní vklad byl s nějakým nářadím 39 000 eur (958 000 korun). Museli jsme to za měsíc sehnat, což bylo sakra těžké. Mamka udělala obrovskou oběť a vzala si úvěr. Kdyby nebylo jí, tak tu sezonu nemůžu začít. Sponzoři nějaké peníze dali, ale z těch 60 000 eur (1,47 milionu korun), co mě stála první sezona, bylo 90 procent z vlastních zdrojů," přiblížila.

Aby si přivydělala, začala být aktivní na sociálních sítích. "Na střední jsem studovala sportovní marketing a management. I to mi pomohlo. Velmi rychle jsem pochopila, jak na to, začalo to růst," řekla cílevědomá dívka.

České podmínky lepší než na Slovensku

Když zjistila, že na Slovensku podmínky mít lepší nebude, změnila na jaře barvy. K Česku má blízko, její bratr žije v Praze a z babiččiny strany tu má řadu příbuzných. Ve hře už bylo rok předtím i Švédsko, kde se narodila a odkud pochází její otec. Ale tam žádná reprezentace v jízdě na bobech není.

Čeští reprezentanti jí pomáhali při závodech už v minulé sezoně, kdy ještě jezdila za Slovensko. A ze zdejších podmínek, kdy může využívat i trenažér, je nadšená. "Vidím na svém výkonu, že to šlo rapidně nahoru," pochvalovala si pilotka, která bude jezdit i ve dvojbobu. Má dvě dívky, které by jí mohly dělat brzdařku.

Profesionální sportovkyní ale zatím Tajcnárová není. "Ještě stále pracuji, i když jsem to musela omezit. Když vím, že dva týdny budu na Slovensku, tak se snažím například vzít nějaké služby ve fitku na recepci, aby se ke mně nějaké peníze dostaly," dodala česká bobistka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články