VIDEO: Valérie a týden divů. Laterna zpracovala Nezvalův poetický horor

  • 1
Metaforu dívčina dospívání, kterou zabalil do svého specifického díla Vítězslav Nezval, se rozhodli zpracovat v pražské Laterně magice. Výsledkem je multimediální představení s Filipem Rajmontem, Zdeňkem Piškulou a Petrem Stachem. V titulní roli se představí začínající herečka Aneta Kalertová.

Poeticko-hororový příběh sedmnáctileté Valérie, která během jednoho týdne prodělá symbolickou proměnu z dívky v ženu, sepsal Vítězslava Nezval. Jeho román se stal předlohou pro kultovní snový film Jaromila Jireše z roku 1970. Pražská Laterna magika nyní nachystala divadelní adaptaci, premiéru má na Nové scéně už ve čtvrtek večer.

„Valérie a týden divů je příběh o dospívání, o přelomové fázi, která se dnes sice už hodně posouvá, ale je to věk mezi 17 a 18 lety, kdy si člověk začne uvědomovat, že život není úplně snadný,“ říká herec Zdeněk Piškula, který se v inscenaci představí v roli Orlíka.

V režii Jakuba Šmída se totiž na jevišti představí řada známých hereckých jmen, vedle Piškuly dále Eva Leinweberová, Filip Rajmont nebo Petr Stach. A také zcela nová tvář Aneta Kalertová. „Skvělé zpívá a já jsem věděl, že budeme chtít v inscenaci mít velkou hudební složku. A zároveň jsem hledal dívku na prahu dospívání,“ vysvětluje obsazení režisér.

Aneta Kalertová v představení Valérie a týden divů

„Je mi osmnáct let a k roli jsem se dostala tak, že si mne Jakub Šmíd všiml v Krvavé svatbě v Divadle D21,“ vysvětluje mladá herečka. „Mně se osobně dost líbí surrealistické prvky a že ne vše dává úplně smysl. Každý si v tom může najít něco svého,“ dodává Kalertová k novince.

Kromě hlubokého zamyšlení nad lidskou přirozeností a dospíváním nabídne inscenace dle režiséra Šmída i silné emoce, divoké vášně a obrazy pokřivených lidských vztahů. Dílo je navíc protkáno tancem v choreografii Jiřího Pokorného. Performeři Matyáš Ramba, Jindřich Panský, Matěj Petrák, Alexander Sadirov, Vojtěch Rak a Dalibor Lekeš jsou v rolích Fantómů tajemnými průvodci celým příběhem. Čistě mužský taneční sextet doplňuje tanečnice Jaroslava Rameš Janečková, která ztvárňuje Hedviku, přítelkyni mladičké Valérie.

Divadelní zpracování se opírá o dialog filmu a scénických obrazů, hudby se světelnou kompozicí a propojuje básnické vidění s optikou Laterny magiky. „Tvůrci, kteří pracují s dílem významného básníka Vítězslava Nezvala, si touto inscenací kladou za cíl vrátit se k tradičním principům a kořenům Laterny magiky, ale zároveň reflektují nový směr současného repertoáru,“ doplňuje umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry.

Multimediální a nadžánrová novinka Valérie a týden divů má na Nové scéně pražského Národního divadla premiéry ve čtvrtek a v pátek, první reprízu zde hrají hned v sobotu 11. listopadu.

,