Navzdory zpomalení zůstávají inflační tlaky i v Německu nadále vysoké

Růst spotřebitelských cen v Německu v říjnu opět zpomalil na 3,8 procenta, což je nejnižší úroveň za více než dva roky, uvedl ve středu Spolkový statistický úřad (Destatis). Ve srovnání se střednědobými a dlouhodobými údaji však míra inflace v Německu »zůstává vysoká«, uvedla v prohlášení prezidentka Destatis Ruth Brandová. »Zejména spotřebitelé stále pociťují vyšší ceny potravin a energií.«

I přes další oslabení na 6,1 % zůstaly ceny potravin hlavním motorem inflace v největší evropské ekonomice. Podle Destatisu došlo k obzvláště výraznému nárůstu cen cukru a dalších druhů cukrovinek a také chleba a obilovin, a to o více než 10 %.

Muž tankuje u čerpací stanice v Berlíně, Německo, 8. září 2022. FOTO – Xinhua/Ren Pengfei

Ceny energií zaznamenaly v říjnu první pokles za téměř tři roky, když se snížily o 3,2 % v důsledku prudkého poklesu cen zemního plynu a topného oleje. Elektřina však zůstala o 4,7 procenta dražší než před rokem.

Očekává se, že v roce 2024 budou ceny elektřiny růst kvůli podpoře rozšiřování německých energetických sítí. Podle srovnávací společnosti Verivox vzrostou na přelomu roku síťové poplatky za elektřinu meziročně o 11 procent na novou rekordní úroveň.

Podle Norimberského institutu pro tržní rozhodování (NIM) je oživení spotřebitelské nálady stále »daleko«. Kvůli slabé kupní síle »nebude soukromá spotřeba letos schopna podpořit ekonomiku«, uvedl koncem října expert NIM Rolf Buerkl.

V eurozóně se spotřebitelské ceny nadále normalizují rychleji než v Německu. Podle předběžných údajů Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, tam inflace v říjnu zpomalila na 2,9 %. Eurostat však při svých výpočtech vycházel z předpokladu, že německá inflace klesne výrazněji.

Na snímku z 27. července 2023 je znak eura v německém Frankfurtu. FOTO – Xinhua/Zhang Fan

Evropská centrální banka (ECB) ve snaze stlačit inflaci zpět pod svůj dvouprocentní cíl zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na 4,5 %, i když se nedávno rozhodla její zvyšování pozastavit. Podle zasvěcených osob však další zvyšování není vyloučeno.

»Musíme zůstat ostražití,« varoval na začátku týdne guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů ECB Robert Holzmann.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy