Litoměřice: Pokácení tisů odkrylo krásu východní části bývalé budovy VUSS

09.11.2023 19:06 | Tisková zpráva

Vzrostlé tisy lemující budovu bývalé Vojenské ubytovací a stavební správy (VUSS) již nebudou zdobit ulici 5. května. Důvodem jejich současného kácení je plánovaná kompletní rekonstrukce tohoto architektonicky zajímavého objektu.

Litoměřice: Pokácení tisů odkrylo krásu východní části bývalé budovy VUSS
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Stromy již zasahovaly do fasády či oplechování, a byly proto pro objekt nebezpečné. Navíc jejich plody byly jedovaté a výrazně znečišťovaly chodník. Důvodem kácení je i žádoucí úspora energií, neboť větve zasahovaly až do druhého patra budovy, kde by v budoucnu ubíraly světlo mladým muzikantům ze základní umělecké školy, která se sem má stěhovat,“ vysvětlil Vladimír Kolbaba, vedoucí oddělení investic Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38536 lidí

K pokácení dřevin město přistoupilo po zahájení období vegetačního klidu. „V předzahrádce bude před dokončením rekonstrukce vnitřních prostor objektu vysazena nová zeleň. O způsobu a rozsahu této úpravy rozhodne odbor životního prostředí města,“ doplnil Vladimír Kolbaba.

Město Litoměřice získalo z Národního plánu obnovy, spravovaného Ministerstvem kultury, na vznik „Kulturního a kreativního centra“, které v budově bývalé VUSS vznikne, celkem 107 milionů korun. Součástí projektu, předběžně vyčísleného na 152 milionů korun, bude i zmíněné zázemí pro zhruba tisícovku žáků a pedagogů Základní umělecké školy v Litoměřicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

10:23 Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

V pátek 24. května se uskuteční letošní Galerijní a muzejní noc ve Zlíně. Pro ty, kteří zůstanou vzh…