Hypotéky zůstávají nad šestiprocentní hranicí

Názor
Ani šestiměsíční nepřetržitý pokles hypotečních sazeb žádnou zásadní změnu nepřinesl. Jde totiž jen o nepatrné změny, které na celý trh prakticky nemají vliv. Hypotéky totiž stále zůstávají nad vysokou šestiprocentní hranicí. Průměrná nabídková úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu na začátku listopadu klesla o čtyři bazické body na 6,01 procenta.
Hypoteční trh zůstává zamrznutý a nic se na tom nezmění, dokud centrální bankéři zásadně nesníží základní úrokové sazby, od kterých se odvíjí úročení komerčních úvěrů včetně hypoték. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Nejvýrazněji zlevňují hypotéky fixované na tři roky, jejich průměrná úroková sazba se dostala pod šestiprocentní hranici. Naopak hypotéky fixované na jeden rok zdražily až na 6,46 procenta a jsou tak nejdražší na trhu. Nejlevnější pak jsou hypotéky s fixací na pět let.

Měsíční splátka sice opět mírně klesla, oproti říjnu o 68 korun. To se ale na napjatých rozpočtech domácností prakticky neprojeví, dá se tak říci, že stagnují. U průměrné hypotéky 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent odhadní ceny nemovitosti se splatností 25 let nyní splátka dosahuje 22 582 korun.

Od začátku letošního roku se tato průměrná hypoteční splátka snížila o zhruba 700 korun. Ještě před dvěma lety, kdy byla průměrná nabídková sazba 2,4 procenta, přitom splátka stejné hypotéky vyšla měsíčně o 7512 korun levněji. Za celý rok tak letos splátky vyjdou o více než 90 tisíc korun více.

PSALI JSME:
Sazby hypoték v listopadu opět mírně klesly. Dočkají se Češi nižších sazeb jako vánočního dárku?

Hypoteční trh zůstává zamrznutý a nic se na tom nezmění, dokud centrální bankéři zásadně nesníží základní úrokové sazby, od kterých se odvíjí úročení komerčních úvěrů včetně hypoték. Už od loňského jara je drží na stejných rekordně vysokých úrovních, čímž zmrazili nejen hypoteční a v návaznosti na to i realitní trh, ale poslali ke dnu celou českou ekonomiku.

Aby se hypoteční trh i ten realitní opět oživil, musí se hypoteční sazby dostat minimálně na polovinu. Na to si ale vzhledem k vyjádření centrálních bankéřů o jen velmi postupném snižování základních úrokových sazeb bohužel ještě počkáme.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Snížení úrokové sazby ČNB je klíčové pro rozběh výstavby a prodejů nových bytů

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč se rodí málo dětí. Ženy nedokážou splnit svůj plán

Průzkum
Současný problém s nízkou porodností nelze zjednodušit na tvrzení, že Češi nechtějí mít děti, anebo třeba jen jednoho potomka. Výzkum Národního institutu SYRI, jehož výsledky mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici, totiž ukazuje, že české ženy chtějí mít více dětí, ale výsledek je pak z různých důvodů jiný, než si matky původně přály. A první dítě se jim rodí později, než chtěly.