Zlevňování benzínu se zastavilo. Není proto ale důvod, cena ropy padá

Názor
Průměrná cena benzínu v ČR po předchozích pěti týdnech poklesu se přestala v uplynulých sedmi dnech snižovat. Benzín se tak jako o týden dříve ve středu prodával průměrně celorepublikově za 38,85 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o deset haléřů na litr, na 39,31 koruny za litr.
Zlevňování benzínu se po pěti týdnech zastavilo. Není proto ale příliš důvod, pohonné hmoty by měly zlevňovat výrazněji – protože cena ropy padá. Ilustrační foto: Depositphotos.com

V příštích sedmi dnech by mělo být zlevňování pohonných hmot výraznější, a to v rozsahu kolem 50 haléřů na litr. Například korunová cena tuny velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu nyní odpovídá úrovni 19 300 korun.

Když tolik stála posledně, letos koncem července, prodávala se nafta v Česku jen za zhruba 33 korun za litr. I pokud zohledníme zvýšení spotřební daně z nafty, k němuž došlo k 1. srpnu, které po zahrnutí DPH zvedlo cenu nafty o 1,80 Kč/l, stále existuje výrazný prostor pro postupné zlevnění nafty (a také benzínu, pozn. aut.), až v rozsahu několika korun na litr.

PSALI JSME:
Zlevňování pohonných hmot v Česku brzdí. Hrozí vzestup cen

Důvodem poklesu cen ropy Brent, která ve středu poprvé od července zlevnila pod 80 dolarů za barel, jsou slabší ekonomická data z Číny, která je největším světovým dovozcem ropy. Obchodníci s ropou se obávají slabší poptávky po surovině. Zároveň opadají jejich obavy z rozšíření střetu Izraele s Hamásem.

Trhy původně kalkulovaly s razantnější odvetou Izraele, v podobě rozsáhlé pozemní invaze do Gazy, která se však zatím nekoná. To pomáhá snižovat cenu pohonných hmot v ČR. A to i přesto, že koruna zůstává stále poměrně slabá koruna vůči dolaru.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Zlevňování pohonných hmot v Česku zrychluje. Může za to odkládání pozemní invaze do Gazy

Zavřít reklamu ×
  1. Zrovna benzín a nafta y měla razantně zdražit. Občané sice kupují méně potravin a oblečení ale zrovna prodej pohonných hmot stoupl o 5%. Taky je to na silnicích vidět. Je to tragedie kdy i o víkendech je provoz šílený.Stále vzpomínám na doby před rokem 2000 kdy na cestách bylo mnohem volněji a byla radost jezdit. Dnes je to za trest…….

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč se rodí málo dětí. Ženy nedokážou splnit svůj plán

Průzkum
Současný problém s nízkou porodností nelze zjednodušit na tvrzení, že Češi nechtějí mít děti, anebo třeba jen jednoho potomka. Výzkum Národního institutu SYRI, jehož výsledky mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici, totiž ukazuje, že české ženy chtějí mít více dětí, ale výsledek je pak z různých důvodů jiný, než si matky původně přály. A první dítě se jim rodí později, než chtěly.