Tuzemský trh práce zůstává stále napjatý

Podíl nezaměstnaných osob se v říjnu mírně snížil, a to na 3,5 procenta ze zářijových 3,6 procenta. Po sezónním očištění zůstal beze změny na 3,7 procenta. Indikátor bez sezónního očištění tak skončil mírně pod naším i tržním očekáváním (3,6 %).
Obecná míra nezaměstnanosti by se podle ekonomů Komerční banky měla udržet pod třemi procenty a podíl nezaměstnaných osob pod čtyřmi procenty. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Počet uchazečů o zaměstnání se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 2,4 tisíce na necelý 261 tisíc, ve srovnání s říjnem 2022 byl vyšší o 4,9 tisíce. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 1,5 tisíce na 280,5 tisíce. Po sezónním očištění však jejich počet stoupl. Na jedno volné pracovní místo v říjnu připadal jeden uchazeč, stejně jako tomu bylo v září.

Domácí trh práce tak zůstává stále napjatý. Podíl nezaměstnaných v letošním roce podle naší prognózy stoupne pouze nepatrně. Obecná míra nezaměstnanosti by se podle nás měla udržet pod třemi procenty a podíl nezaměstnaných osob pod čtyřmi procenty. V letošním i v příštím roce by se měl obnovit růst zaměstnanosti, avšak poté, co zaměstnanost v předchozích třech letech klesala.

K uvolnění českého trhu práce by částečně mohl pomoci vládní balíček, který počítá s benevolentnějším režimem pracovní migrace a také dalším zaměstnáním ukrajinských uprchlíků. Celkově by mělo jít asi o 40 tisíc nových pracovníků. Vzhledem k tomu, jak výrazný nedostatek pracovníků v některých oborech na trhu panuje, však tento počet bude zřejmě nedostatečný.

Autorka je ekonomka Komerční banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Nezaměstnanost v Česku: Stagnace nebo skrytá krize?

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč se rodí málo dětí. Ženy nedokážou splnit svůj plán

Průzkum
Současný problém s nízkou porodností nelze zjednodušit na tvrzení, že Češi nechtějí mít děti, anebo třeba jen jednoho potomka. Výzkum Národního institutu SYRI, jehož výsledky mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici, totiž ukazuje, že české ženy chtějí mít více dětí, ale výsledek je pak z různých důvodů jiný, než si matky původně přály. A první dítě se jim rodí později, než chtěly.