MENU
Sledujte nás na sociálních sítích
Dotační Manager
Digitalizace

Dotace na robotizaci, automatizaci a digitalizaci firem v menších...

Dotace na úspory energie

Listopad 10, 2023 Komentáře (0) Zobrazení : 632 OP TAK, Úspory energie

Je na úspory energie lepší klasická dotace nebo zvýhodněný úvěr s dotací z NRB

Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost podporuje energetické úspory dvěma cestami. První z nich je klasické dotace z programu Úspory energie, který administruje Agentura pro podnikání a inovace (API). Druhou možností spolufinancovanou rovněž z OPTAK je program Nové úspory energie administrovaný Národní rozvojovou bankou. Pojďme se na programy podívat detailněji.

Úspory energie

Dobře známý dotační program navazuje na předchozí roky, poskytuje dotace ve výši 35 – 65 % na úspory energie, dle velikosti a regionu působení podniku.

Aktuálně není otevřená výzva k předkládání žádostí. Nová výzva poskytující dotace na energetické úspory pro podnikatele se připravuje a měla by být spuštěna na začátku roku 2024.

minulém kole byla dotace poskytována na rozdílovou variantu, tedy od výdajů projektu se odečetly výdaje na alternativní investici (velice zjednodušeně například náklady na údržbu stávající technologie, která je v rámci projektu nahrazována).

Projektem bylo potřeba ušetřit 30 % primární energie z neobnovitelných zdrojů nebo v průměru alespoň 30 % přímých a nepřímých emisí skleníkových plynů v porovnání s předchozími emisemi v případě opatření mimo renovace stávající budovy.

Vzorový příklad:

  • Velký podnik v jihočeském kraji investuje 10M Kč do nákupu nového úsporného stroje.
  • Náklady na údržbu stávající technologie v příštích letech jsou 1M Kč.
  • Podnik může žádat o dotaci 0.35 * (10M Kč – 1M Kč) = 3.15M Kč.

Nové úspory energie

Nový typ výzvy, kde jsou žádosti přijímány od 27. 4. 2023. Program je zaměřen na poskytování zvýhodněných úvěrů s úrokovou sazbou 1.99 p.a. a při splnění úspory alespoň 10 % neobnovitelné primární energie je poskytována výkonnostní dotační složka v obdobné výši jako u programu Úspory energie, rovněž na rozdílovou variantu.

Úvěr je možné získat až na 10 let, s odkladem splácení až 2 roky.

Vzorový příklad:

U úvěrového programu je vzorový příklad o něco složitější, jelikož je potřeba počítat ještě s tzv. Hrubým grantovým ekvivalentem podpory úvěru (HGE), jinými slovy dotací na úroky, kterou podnik obdrží. Velice zjednodušeně si můžeme tuto položku představit jako slevu na zaplacené úroky. HGE je kalkulován v návaznosti na úrokovou sazbu ČNB a rizikovou složku žadatele dle posouzení NRB.

  • Velký podnik v jihočeském kraji investuje 10M Kč do nákupu nového úsporného stroje.
  • Náklady na údržbu stávající technologie v příštích letech jsou 1M Kč.
  • Podnik si vezme zvýhodněný úvěr, úspora na úrocích (HGE) bude 1M Kč.
  • Podnik může následně získat dotaci 0.35 * (10M Kč – 1M Kč) – 1M Kč (HGE) = 2.15M Kč.

Posouzení výhodnosti programů zaměřených na úspory energie

Pro každého žadatele může být výhodnější využití jiného programu. Obecně lze říci, že:

  • úvěrový program je vhodnější pro žadatele slabší na cash flow, kterým umožní až dvouletý odklad splátek. Na druhou stranu se díky započítání HGE žadatelé připravují o přímou dotační podporu. Čím vyšší a delší si žadatel vezme úvěr, tím vyšší bude HGE a zároveň nižší přímá dotace. Dotaci je zároveň možné získat maximálně ve stejné výši jako je hodnota poskytnutého úvěru. U úvěrového programu není podmínkou realizace výběrového řízení na dodavatele.
  • čistě dotační program je vhodnější pro kapitálově silné žadatele, s levnými úvěrovými linkami, pro které je efektivnější využít přímo dotační podporu, kterou si nebudou snižovat o hrubý grantový ekvivalent podpory úvěru.

Uvedené příklady a  výpočty jsou značně zjednodušující. V obou programech je možné rovněž získat dotaci na zpracování energetického posudku.

Pro konkrétní posouzení vhodného programu nebo pomoc s přípravou žádosti o dotaci či energetického posudku nás neváhejte kontaktovat:  T: 530 338 801, @: info@dotacni.info.

Intenzita veřejné podpory

Intenzita veřejné podpory – zdroj NRB

Tags: , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>