Hlavní obsah

Bývalý policista známý z kauzy Kajínek je za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do plzeňské věznice na Borech nastoupil tento týden podle zjištění Novinek bývalý důstojník plzeňské policie Jiří Kreuzer, který stál na počátku vyšetřování dvojnásobné vraždy spáchané Jiřím Kajínkem. Má si tam odsedět osm měsíců za podvody s padělanými obrazy.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Kreuzer (vpravo) u Krajského soudu v Plzni

Článek

Původně mu uložil Krajský soud v Plzni peněžitý trest půl milionu korun, který ale nezaplatil. „Proto jsme rozhodli o přeměně na nepodmíněný trest,“ vysvětlil soudce Tomáš Bouček.

Společně s Kreuzerem dostalo peněžité tresty v řádu stovek tisíc korun dalších pět spoluobžalovaných. Všichni podle Boučka částky do poslední koruny uhradili.

Padělatelé nechávali obrazy „zestárnout“ v udírně, byly k nerozeznání od originálů

Krimi

Z rozsudku z března 2019 vyplývá, že skupina vytvořila a následně prodala desítky napodobenin děl malířů z první poloviny 20. století. Kreuzer je začal uvádět na trh v roce 2005 společně se starožitníkem Pavlem Kováříkem pod legendou, že sbírku v roce 1993 získali z pozůstalosti po potomcích významného šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg.

Ve skutečnosti ale některé obrazy malovala plzeňská výtvarnice Lenka Sýkorová, které soud uložil rovněž peněžitý trest. Aby kresby Sýkorové působily jako několik set let stará díla, sušil je Kovářík několik desítek hodin ve speciálně upravené udírně. S využitím falešných dokumentů o původu obrazů se Kováříkovi s Kreuzerem podařilo prodat přes prostředníky 70 padělků za 10 milionů korun.

Kreuzer začátkem 90. let šéfoval policejní zásahové jednotce. V té době jej požádal o pomoc podnikatel Antonín Vlasák s tím, že ho vydírá podnikatel Štefan Janda. Kreuzer následně naplánoval jeho zatčení, ale den před realizací Jandu a jednoho jeho ochránce zastřelil podle soudu Jiří Kajínek a dostal za to doživotí. Kreuzer byl na počátku součástí vyšetřovacího týmu, který měl vraždu Jandy a Juliána Pokoše objasnit. Později ho nadřízení z vyšetřování stáhli pro podezření, že ovlivňoval svědky. On tvrdí, že ho odstavili proto, aby neodhalil styky podnikatelů a policie.

Za tunelování obří české betonárky padla čtyři obvinění. Mezi stíhanými je i expolicista

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám