Sylva Richterová – opora československého basketbalového týmu, rodačka z Liberce

10. listopad 2023

Sportovní úspěchy by jí mohly závidět všechny dnešní evropské i světové basketbalové hvězdy. Liberecká rodačka Sylva Richterová se může chlubit velkými medailemi z reprezentačních i klubových soutěží.

Narodila se v roce 1938. Na konci 50. let nejdříve hrála za domácí Slovan Liberec, ale vavříny sbírala až v pražské Spartě. Pětkrát s ní získala domácí titul a v polovině 60. let byla třikrát zařazena do nejlepší pětky československé ligy. Za 12 sezón v ní nastřílena přes 2000 bodů.

Ve sparťanském dresu se zúčastnila čtyř ročníků Poháru evropských mistrů a třikrát se jí na krku houpala stříbrná medaile.

Největší úspěchy ale zažila v národním týmu. Na mistrovství světa v basketbale v Peru v roce 1964 skončilo Československo druhé a za tři roky v Praze na světovém šampionátu třetí.

Dvě stříbra a jeden bronz má Sylva Richterová také z mistrovstvích Evropy. Zlatou medaili náš hvězdný ženský tým z 60. let nikdy nezískal, protože sovětské hráčky byly tehdy neporazitelné.

V letech 1961–1968 odehrála Richterová celkem 133 mezistátních zápasů. Patřila k oporám – proto byla také zařazena na čestnou listinu zasloužilých mistrů sportu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio