Výrazné kamufláže našich vojenských vrtulníků a letadel: patří mezi ně polep tygra i motiv vetřelce

Jak zamaskovat letadlo, aby nebylo vidět ze země ani ze vzduchu? Jde o iluzi, hru barev a potlačování kontrastů. Takový je cíl kamufláží vojenských letadel a vrtulníků, které pro české stroje vymýšlí akademický malíř Pavel Holý z Vojenského historického ústavu. Vojáci si ale čas od času zdrobí letouny i extravagantními motivy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lakýrníci nanášejí stříkacími pistolemi barvu na trupu vrtulníku Mi-24. Armádní vrtulník bude v původních odstínech i vzoru. Půjde totiž do muzea. „To je vrtulník Mi-24D, což je vlastně nejstarší varianta dvacet čtyřky, která se u nás používala od roku 1978. Letos slaví 45. výročí a my ho už víc než rok obnovujeme pro kbelské letecké muzeum,“ přibližuje Lukáš Syrový, vedoucí opravárenské skupiny státního podniku LOM PRAHA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamufláže letadel a vrtulníků

Vrtulník bude mít standardní vojenskou kamufláž, která využívá optických klamů. Na nich ve Vojenském historickém ústavu pracuje akademický malíř Pavel Holý. „Já se u té kamufláže snažím zkomplikovat vizuální pozorování vrtulníku,“ vysvětluje výtvarník.

Připravil i kamufláže pro nové americké vrtulníky, které armáda aktuálně přebírá. „V přírodě není nic hranatého a spousta těch vrtulníků má hranatá okýnka. Okýnka jsou černá a černý čtvereček je výrazná věc, která vám umožní odhadovat vzdálenost. To znamená, že jedním z úkolů je, aby ta nejtmavší barva v kamufláži rozbila tvar toho čtverečku.“

Nástřiky obou vrtulníků Mi-24/35 č. 3366 Alien a 3369 Liberator byly provedeny v lakovně Závodu letadel LOM PRAHA s.p. | Zdroj: LOM PRAHA s.p.

Kromě klasické kamufláže dostávají letouny i speciální zabarvení, a to třeba k výročí nebo kvůli srazům tygřích letek. „Vrtulníky jsou takto zbarvené omezenou dobu a potom se vrací v rámci generální opravy zpátky do standardní kamufláže. Tady je ale taková výjimka. Zatím stále létající Alien měl zbarvení s motivem Vetřelce, a to se v rámci generální opravy obnovilo. Byl totiž tak populární, že si ho vojáci přáli zachovat,“ vysvětluje Lukáš Syrový.

Poslední speciální kamufláž, kterou si čeští vojáci připravili na podzimní setkání tygřích letek, je černo-žlutý polep s hlavou tygra na ocasu nadzvukového Gripenu.

Jaký je rozdíl mezi standardní a speciální kamufláží? V čem je problém s kamufláží u gripenů? Poslechněte si celou reportáž v audiu v úvodu článku.

Iveta Vávrová, JMys Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme