Prezidenti USA a Číny se sejdou ve středu, Biden chce mluvit o obchodu i Íránu

foto Ilustrační foto - Schůzka amerického prezidenta Joea Bidena (vpravo) s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem 14. listopadu 2022.

Washington - Americký prezident Joe Biden bude příští středu v San Francisku jednat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem ve snaze "stabilizovat" vzájemné vztahy, sdělili médiím američtí činitelé. Konkrétně by se podle nich schůzka měla týkat obchodních vztahů, Tchaj-wanu, války na Ukrajině i krize na Blízkém východě, informují světové tiskové agentury. V řadě avizovaných bodů panují mezi Washingtonem a Pekingem hluboké neshody.

Lídři dvou největších světových ekonomik se znovu sejdou rok po poslední schůzce, která se loni uskutečnila v Indonésii. V Kalifornii na tuto událost navážou jednáním na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který začíná v sobotu.

Čínské ministerstvo zahraničí podle Reuters oznámilo, že Si bude ve Spojených státech od 14. do 17. listopadu. Potvrdilo konání schůzky s Bidenem, konkrétní témata však neuvedlo.

O novém setkání se spekulovalo už řadů týdnů, potvrzení termínu však přišlo až dnes. Vrcholná schůzka přichází po sérií jednání čínských a amerických činitelů, kteří mimo jiné tento týden poprvé po letech probírali možný společný postup v otázce jaderných zbraní. Na konci října Biden ve Washingtonu mluvil s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem I, minulý víkend zase jednali americký klimatický zmocněnec John Kerry a jeho čínský protějšek Sie Čen-chua.

Dvojice amerických činitelů při oznamování termínu vrcholné schůzky zmínila celou řadu témat, které chce Biden nastolit, od dlouhodobě napjatých ekonomických vztahů přes boj proti změně klimatu až po "regionální a globální otázky". Americký prezident podle vyjádření Washingtonu bude apelovat na to, aby Peking "v rámci svého vzkvétajícího vztahu s Íránem" odrazoval Teherán od rozdmýchávání konfliktů na Blízkém východě. V souvislosti s Ukrajinou zase Američané dlouhodobě Činu vyzývají, aby nerozvíjela vojenské partnerství s Ruskem.

Podle agentury AP se neočekává, že by schůzka v San Francisku vyústila v zásadní oznámení nebo urovnání dlouhotrvajících sporů. Místo toho jeden z amerických činitelů význam události popsal tak, že Biden chce "zvládat soupeření, předejít riziku konfliktu a zajistit, aby zůstaly otevřené komunikační kanály".

Při prvním setkání od začátku Bidenova mandátu spolu dvojice na Bali strávila skoro tři hodiny, během nichž se americký prezident ohradil proti "nátlakovým a čím dál agresivnějším krokům" Pekingu vůči Tchaj-wanu. Čína si ostrov nárokuje jako jednu ze svých provincií, přestože po desetiletí funguje jako nezávislá demokracie. Kromě této věci se před rokem probírala také ruská agrese na Ukrajině nebo hospodářská soutěž.

Od té doby spolu Biden a Si nemluvili, píše deník The New York Times (NYT). Vztahy dvou velmocí také zažily nové otřesy, především v únoru, když nad americkým územím přeletěl balón, který Washington označil za součást rozsáhlé čínské špionážní operace, což Peking odmítl. Následovaly i další diplomatické roztržky, například kolem amerických restrikcí na vývoz technologií do Číny, píše NYT.

Američtí představitelé neustále opakují, že se nechtějí s Čínou pouštět do konfliktu a nechtějí s ní ani přerušit ekonomické vazby. Čínu letos navštívilo několik činitelů Bidenovy administrativy, která se také snaží obnovit komunikaci mezi armádami dvou zemí narušenou po loňské návštěvě tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Čínský velvyslanec v USA Sie Feng tento týden uvedl, že Peking chce slyšet ujištění, že Washington neusiluje o "novou studenou válku" a o změnu "čínského systému". Bilaterální vztahy podle něj zatěžuje řada výzev a k jejich stabilizaci je ještě zapotřebí ujít "dlouhou cestu".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď