FIDE Grand Swiss ovládlo mladé duo

Dne 6. 11. 2023 byl úspěšně zakončen jeden z největších šachových turnajů tohoto roku. FIDE Grand Swiss, o kterém jsme vás informovali v předešlé publikaci, se zúčastnili nejlepší hráči jak mužské, tak i ženské kategorie.

V sekci mužů nebylo do posledních kol jasné, kdo si z ostrova Man odveze 1. cenu. Po 10. kole totiž trojice velmistrů, jmenovitě Esipenko, Nakamura a Vidit, vedla s 7,5 body. Nutno dodat, že tito špičkoví hráči již mezi sebou v předešlých kolech sehráli partie, kdy všechny skončily smírně. V závěrečném kole se tak rozhodovalo, kdo z adeptů na zisk zlata uspěje nejvíce. Nakamurovi byl jako soupeř přidělen indický talent Arjun Erigaisi. Ind nevpustil Američana do svého tábora v zemi 64 polí, Nakamura se tak musel smířit s remízou. Andrey Esipenko se pokoušel prolomit tradiční přípravu Anishe Giriho. To se však nepovedlo a Esipenko, ač pomýšlel na možný zisk trofeje, se nechtíc musel bránit. Giri si svým umem připsal výhru na závěr turnaje, čímž zastavil fantastickou jízdu mladého Andreje. Poslední, kdo z oné trojice mohl předvést silný konec, byl Vidit Santosh Gujrathi. Jeho sokem se stal Alexandr Predke, jež měl v průběhu šachového klání na ostrově Man výbornou formu. Vidit, ač se na samotném počátku Grand Swiss trápil, potvrdil svůj neuvěřitelný comeback, kterému musel Predke pouze přihlížet. Vidit Santosh Gujrathi s 8,5 body mohl slavit celkové vítězství. Na druhou nejvyšší příčku stanul Hikaru Nakamura s 8 body. Pro bronzovou medaili si došel Andrey Esipenko (7,5 b.). Andreje bude závěrečná prohra určitě nějakou dobu mrzet. Nejlepší dvojka ze všech totiž postupuje na Turnaj kandidátů.

 

Vítěz Openu – Vidit Santosh Gujrathi, Zdroj: FIDE

 

Čeští reprezentanti podali solidní výkon. Jak David Navara (63. místo), tak i Thai Dai Van Nguyen (55. místo) získali 5,5 bodu. Navara většinu svých partií zremizoval. Nguyen naopak zažil velmi špatné trojkolo v druhé půlce turnaje, které si ihned napravil závěrečnými výhrami. Pro tuzemské fanoušky došlo i k velkolepé podívané, kdy se naše šachová jednička a dvojka utkaly v 8. kole. Daná partie vyšla lépe Davidu Navarovi, čímž poukázal, že je nadále nejlepším českým hráčem.

Mezi ženami doslova rezonovalo jedno jméno, a to Rameshbabu Vaishali. Sestra R. Praggnanandhy předváděla nádherný výkon, na který žádná z hráček nestačila. Indická mezinárodní mistryně si s 8,5 body s sebou odvezla 1. cenu + účast na Turnaji kandidátek. Na druhou příčku stanula Anna Muzychuk s 8 body. Stupně vítězů, díky lepšímu pomocnému hodnocení, doplnila Tan Zhongyi se 7,5 body. Nesmíme opomenout úspěšné působení Bathhuyag Munguntuul z Mongolska, která si ze start. čísla 40 polepšila o neuvěřitelných 36 příček!

 

Vítězka sekce Ženy – Rameshbabu Vaishali, Zdroj: FIDE

 

FIDE Grand Swiss nabídlo neskutečnou podívanou. Vítězství v obou kategoriích shodně po 8,5 bodech získali mladí Indové. Šachová veřejnost se také dozvěděla o dalších hráčích a hráčkách, jež uvidíme na Turnajích kandidátů v Torontu 2024.

Na závěr tohoto článku bychom chtěli poděkovat našim bojovníkům za reprezentaci ČR.

Pro větší přehled o dění na ostrově Man navštivte stránky pořadatele.