Jihlava: Do města přijede svatý Martin

10.11.2023 16:14 | Tisková zpráva

Oslava svatého Martina se v sobotu 11. listopadu uskuteční na několika místech. Kromě jarmarku na Masarykově náměstí, chystá Brána Jihlavy i program v ulicích na trase průvodu.

Jihlava: Do města přijede svatý Martin
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

I letos přijede do Jihlavy svatý Martin na bílém koni. Se svým průvodem zavítá do krajského města už tuto sobotu 11. listopadu. Kromě tradičního průvodu se můžete těšit na celodenní program na Masarykově náměstí, hraní v ulicích a pohádkovou scénu. Chybět nebude otevírání svatomartinského vína, ochutnávání svařáků a charitativní prodej svatomartinských rohlíčků.

Doprovodný program letos začne už v 11:11, kdy Svatomartinský jarmark na Masarykově náměstí zahájí nová tradice otevírání svatomartinského vína, ke kterému bude hrát cimbálová muzika. Hudba tu pak bude znít po celý den a největší hvězdou programu, se kterou budou děti vesele vyčkávat na příjezd svatého Martina, je kapela Kašpárek v rohlíku.

Tradicí se pomalu stává také dobročinná sbírka zaštítěná Oblastní charitou Jihlava. Každým zakoupeným svatomartinským rohlíčkem přispějí návštěvníci na službu Adapta, která pomáhá lidem s mentálním postižením. „V minulém roce se Charitě povedlo vybrat téměř 50 tisíc korun a věřím, že letos tuto částku minimálně zdvojnásobíme. Svatý Martin je symbolem dobročinnosti a touto cestou mu chceme poděkovat za to, že nám přiváží čokoládové mince pro děti, světlo a energii do zimních měsíců,“ řekl Vojtěch Kolář z produkčního týmu organizace Brána Jihlavy.

Samotný průvod svatého Martina pak vyrazí v 17 hodin z parku Jana Masaryka za Kinem Dukla po nové trase, která vede ulicemi Jana Masaryka, Palackého, Benešova, Věžní, Matky Boží a zpět Palackého směrem na náměstí. Na trase bude znít živá muzika, k průvodu se připojí obří loutky, divadelníci, muzikanti a v ulici Matky Boží přivítají Martina andělé.

Průvod a následný ohňostroj tradičně láká tisíce návštěvníků. „Díky delší trase má možnost vidět svatého Martina a jeho doprovod zblízka a v co největší pohodě ještě více lidí. S trochou štěstí se vám třeba i povede získat jeden z nových jihlavských čokoládových stříbrňáků, které bude Martin rozhazovat,“ prozradil Vojtěch Kolář z produkčního týmu organizace Brána Jihlavy.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38497 lidí

Program

Masarykovo náměstí:
11:11 – 18:00 Svatomartinský jarmark
14:00 James Band
16:00 Kašpárek v rohlíku
18:00 Ohňostroj
18:30 Docuku

Park Jana Masaryka:
12:00 Kolotoč a herna řezbáře Matěje
14:00 Divadlo Basta Fidli
14:00–16:00 workshop Bim Bam Bibi Bam
16:00 Krless
17:00 Svatomartinský průvod

Ulice Věžní:
Havířský svařák
14:30 Tekuté noty
16:30 Peregrin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …