InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve vyšebrodské firmě Ingetour se pustili do opravy lodí. Jaká byla vodácká sezona?

 Autor: Jan Straka, Ingetour

    Autor: Jan Straka, Ingetour

VYŠŠÍ BROD - Více než 600 lodí nyní opravují zaměstnanci vyšebrodské firmy Ingetour, která je největší půjčovnou lodí na Vltavě a jednou z největší u nás. Celkově má Ingetour k dispozici více jak 2000 lodí, během sezóny byla tedy poničena přibližně třetina z nich. „Co se týče půjčování lodí byla letošní sezóna srovnatelná s minulými a v některých ohledech i lepší. Můžeme hovořit o přibližně 10% nárůstu," uvádí Jan Straka, manažer půjčovny lodí Ingetour ve Vyšším Brodě.

 

Díky půjčovně Ingetour vyrazilo v nejsilnějších dnech sezóny na Vltavu až 1500 lidí. K tomu je ale třeba připočítat i vodáky, kteří využili služeb jiných půjčoven a na Vltavě jsou samozřejmě také ti, kteří mají svoje vybavení.

„Opravujeme přibližně třetinu lodí. Záleží na míře poškození, u některých lodí opravují naši zaměstnanci prodřená nebo prasklá místa. Někdy je třeba u raftů vyměnit celý válec. Podlepujeme také dna raftů, aby se zvýšila jejich odolnost," říká Jan Straka. 

Dokonce došlo i k některým ztrátám lodí. Většinu se ale podaří znovu vypátrat. Každá z lodí Ingetour je podle Straky dobře evidovaná. „Využíváme ochranné prvky, abychom je mohli při případné ztrátě dohledat a rozpoznat," uvádí.

Počet lodí, které musí po sezóně opravit, je podobný jako v předchozích letech. Stejné je to s počtem zaměstnanců.
Přes sezonu mají v Ingetour zhruba 130 lidí. Teď je to méně než polovina. Část z nich právě opravuje lodě a další zaměstnanci se věnují například modernizaci kempů.

Aktuálně není na vodě ani jedna loď, podle manažerů z Ingetour, ale není problém se kdykoliv domluvit na půjčení. „Existuje několik skupin, které tradičně na Vltavu vyráží v zimních měsících," uvádí Straka.

Letní sezóna nebyla podle něj nijak výjimečná, na Vltavě se objevilo standardní množství vodáků, na které byli zvyklí i v předchozích letech.

„Ingetour je náš člen, se kterým je vždy skvělá spolupráce. Ze zkušeností tak mohu říci, že přínos služeb společnosti Ingetour je pro celý region zásadní. I když teď lodě masivně na vodu nevyplouvají, tak přesto je možné tu a tam - a to i v zimě - zahlédnout zelený člun z vyšebrodské půjčovny. A to mě baví," řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který sdružuje regionální podnikatele.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace