Krev a panika. Informace z Pásma Gazy. Toto tvrdí Izrael a toto Palestinci

11.11.2023 9:45

Izraelci dál buší do teroristů z hnutí Hamás v Gaze. Úder následuje úder a to i proti nemocnicím na severu Gazy. Mluvčí izraelské armády podplukovník Richard Hecht na večerním briefingu řekl, že armáda „nestřílí na nemocnice. Pokud uvidíme teroristy Hamásu střílet z nemocnic, uděláme, co musíme udělat. Jsme si vědomi citlivosti (nemocnic), ale znovu, pokud uvidíme teroristy Hamásu, zabijeme je“. Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil velké znepokojení nad rostoucím počtem umírajících civilistů.

Krev a panika. Informace z Pásma Gazy. Toto tvrdí Izrael a toto Palestinci
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Válka v Izraeli pokračuje a ředitel nemocnice Al Shifa stojící v Gaze tvrdí, že izraelské útoky zabily dalších 25 osob.

„Izrael nyní zahajuje válku s nemocnicemi ve městě Gaza," řekl agentuře Reuters Mohammad Abu Selmeyah, ředitel nemocnice Shifa, která byla v pátek brzy ráno zasažena raketami.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken prohlásil, že je znepokojen rostoucím počtem civilních obětí a Izrael by se skutečně měl postarat o to, aby civilních obětí na palestinském území ubylo. „Příliš mnoho Palestinců bylo zabito, příliš mnoho jich v posledních týdnech trpělo," řekl při návštěvě Indie. O výzvě amerického šéfa diplomacie informovala agentura Reuters.

Americký prezident Joe Biden a ománský sultán Haitham bin Tariq Al Said podle serveru listu Haaretz v pátek diskutovali o „významu trvalého přístupu k humanitární pomoci a důležitosti ochrany civilistů v souladu s mezinárodním humanitárním právem, když Izrael reaguje na ohavný teroristický útok Hamásu ze 7. října“.

Také francouzský prezident Emmanuel Macron dal najevo, že smrt dalších civilistů v Gaze nelze nijak ospravedlnit. Macron řekl BBC, že to není „žádné ospravedlnění“ pro pokračující izraelské bombardování Gazy, a dodal, že příměří by Izraeli prospělo.

„Tyto děti, tyto ženy, tito staří lidé jsou bombardováni a zabíjeni. K tomu není žádný důvod a žádná legitimita. Takže naléháme na Izrael, aby přestal.“

Na otázku, zda doufá, že se k jeho výzvám k příměří připojí i další vůdci – včetně USA a Spojeného království, odpověděl: „Doufám, že ano.“ Macron také zdůraznil, že Francie „jasně odsuzuje teroristické akce Hamásu".

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ashraf Al-Qidra řekl, že Izrael pětkrát bombardoval budovy nemocnic v Shifa. „Jeden Palestinec byl zabit a několik bylo zraněno při ranním útoku," řekl po telefonu. Videa ověřená agenturou Reuters ukazovala scény paniky a lidí od krve.

Izraelská strana však opakuje, že kdyby vojáci ozbrojených sil Státu Izrael polevili ve svém úsilí, teroristé z Hamásu to využijí k nabírání sil. Izraelci také říkají, že teroristé z Hamásu využívají civilisty jako živé štíty. Hamás to odmítá. Izrael přesto trvá na tom, že nemocnice na severu Gazy Hamás využívá. Ukrývá v nich zbraně i ozbrojence.

Mluvčí izraelské armády podplukovník Richard Hecht na večerním briefingu řekl, že armáda „nestřílí na nemocnice. Pokud uvidíme teroristy Hamásu střílet z nemocnic, uděláme, co musíme udělat. Jsme si vědomi citlivosti (nemocnic), ale znovu, pokud uvidíme teroristy Hamásu, zabijeme je“.

Mluvčí izraelské vlády Eylon Levy řekl, že ústředí Hamásu je v suterénu nemocnice Shifa, což znamená, že nemocnice může ztratit svůj chráněný status a stát se legitimním cílem.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí
Mezinárodní výbor Červeného kříže vyzývá k respektování a ochraně zdravotnických zařízení, pacientů a zdravotnických pracovníků v Gaze a tvrdí, že systém zdravotní péče v Gaze dosáhl „bodu, odkud není návratu“.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ashraf Al-Qidra tvrdí, že nemocnice na severu Gazy nelze vyklidit. „Mluvíme o 45 miminkách v inkubátorech, 52 dětech na jednotkách intenzivní péče, stovkách zraněných a pacientů a desítkách tisíc vysídlených lidí," řekl.

Po výbuchu v nemocnici Shifa mnoho lidí uprchlo. Ajmán Al-Masrí, zraněný na začátku války, agentuře Reuters řekl, že se tam před 10 dny ukryl se svou matkou a sestrou. „Chceme příměří, chceme řešení, politické řešení. Každý den jsou zabity desítky našich dětí,“ řekl.

Palestinci také tvrdí, že v důsledku izraelských útoků zemřelo na 100 pracovníků OSN.

Mezitím na Tel Aviv dopadly další palestinské rakety. Dvě ženy utrpěly zranění kvůli padajícím šrapnelům z raket.

Server listu Jerusalem Post oznámil, že 401. brigáda ozbrojených sil Izraele vyčistila základnu Hamásu Badr, která leží poblíž uprchlického tábora a domů civilistů. Izraelští vojáci prý vyčistili základnu od 150 teroristů.  

„Bojový tým 401. brigády zaútočil na oblast praporu Shati a během dnů bojů IDF zlikvidovala asi 150 teroristů a získala kontrolu nad baštami Hamásu v severním pásmu Gazy,“ napsal server.

Vedle toho prý Izraelci vyčistili od teroristů hotel „Blue Beach“. V hotelu se ukrývalo na 30 teroristů, kteří používali hotelové pokoje jako ochranný úkryt a k plánování útoků nad zemí i pod zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …