Přerov: Malebné snímky přerovských fotografů zaplní výlohy v centru města

11.11.2023 11:17 | Tisková zpráva

Nevyužité výlohy budov v centru města ožijí. Přerovští fotografové tu od prosince budou vystavovat fotky města se zimní tematikou.

Přerov: Malebné snímky přerovských fotografů zaplní výlohy v centru města
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Od března tu bude k vidění expozice, připomínající nedožité osmdesátiny zpěváka Pavla Nováka, děti z místní Základní umělecké školy představí své obrázky Přerova a jeho osobností, na začátku léta je v plánu výstava, která připomene, že park Michalov slaví 120 let. A nakonec přijdou na řadu fotky Přerovanů, jež se zapojí do soutěže, kterou bude město před prázdninami vyhlašovat.

„Až dosud jsme využívali k prezentaci budovu na adrese TGM 16, která se ovšem začne v nejbližších dnech rekonstruovat, takže tento prostor musíme opustit. Proto teď využijeme výlohy na adresách TGM 8 a TGM 5,“ řekl primátor Přerova Petr Vrána. Na výstavách bude město spolupracovat s Kulturními a informačními službami města Přerova a se Základní uměleckou školou Bedřicha Kozánka.

„Ještě předtím, než rozjedeme první zimní výstavu, dáme výlohy na TGM 8 do lepšího stavu. Máme už odezvu od přerovských fotografů, kteří vítají možnost prezentovat svou tvorbu ve veřejném prostoru. K tomuto využijeme i výklad v budově na TGM 5, která bude po dobu adventního programu využita jako zázemí účinkujících,“ uvedl náměstek Miloslav Dohnal.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22007 lidí

Kolemjdoucí uvidí ve výlohách například snímky Jana Gebauera, Ladislava Štulpy, Martina Cína, Bohuslava Kratochvíla, Pavla Ondrůje, Ivana Nevtípila, Leony Malátkové, Martina Necida a dalších fotografů, kteří se na Přerov dívají skrz hledáček fotoaparátu. V březnu pak přerovské fotografy vystřídá vzpomínka na Pavla Nováka, který by se 10. března dožil osmdesáti let.

„Před deseti lety Galerie města pořádala retrospektivní výstavu k nedožitým sedmdesátinám tohoto známého zpěváka. Teď nabídneme tuto expozici v zúžené podobě, tedy co prostorové možnosti výlohy dovolí. Máme už zkušenosti s výstavami ve výloze, které si Přerované oblíbili, teď v nich chceme pokračovat,“ sdělila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

V stejném čase, kdy bude výloha TGM 8 hostit vzpomínku na Nováka, bude na adrese TGM 5 výstava obrázků dětí ze Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka. Ty prostřednictvím svých kreseb a maleb představí přerovské osobnosti – zpěváka Jaroslava Wykrenta, plavce Františka Venclovského, básníky Oldřicha Mikuláška a Josefa Kainara či tenistku Janu Novotnou, a také malebná místa města.

„Jsme rádi, že práce našich žáků zvelebí veřejný prostor a potěší kolemjdoucí. S městem Přerovem spolupracujeme pravidelně a se spoluprací počítáme i do budoucna,“ konstatoval ředitel Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka Michal Bobák.

Začátek léta pak bude patřit Michalovu, který v příštím roce oslaví 120 let své existence. „Fotografie představí nejen historické pohledy na park, založený podle návrhu zahradního architekta Františka Thomayera, ale i současné záběry z postupně zrekonstruovaného Michalova, který bude po celé léto lákat návštěvníky svými upravenými záhony a bohatým programem, připraveným k výročí,“ uvedla k připravované expozici vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Tečku za výstavami udělá prezentace fotosoutěže, do níž budou přes prázdniny zapojeni Přerované.

Výlohy v centru by měly být tímto kreativním způsobem využity do té doby, než bude rozhodnuto o jejich dalším osudu, stejně jako tomu bylo i v případě nemovitosti na TGM 16, kde v současné době probíhá poslední výstava, připomínající historii, současnost i budoucnost této části náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…