Dnes Úterý - zatazeno 14°C
Zítra Středa - obcasny-dest 14°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský životVýstavy

Pokoje 2023: Palác Hrzánů v Celetné se opět otevírá veřejnosti

10. 11. 2023 - 19. 11. 2023
Od pátku 10. listopadu do neděle 19. listopadu se veřejnosti znovu otevírá historický palác Hrzánů z Harasova na rohu Celetné a Kamzíkovy ulice. Právě zde vypuknul již 12. ročník přehlídky mladého umění Pokoje, která představí tvorbu studentek a studentů uměleckých oborů z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. 

Doprovodný program zahrnující přednášky, panelové diskuse a komentované prohlídky, se věnuje uměleckému vzdělávání, umění ve městě i veřejnému prostoru.
Plánovaný konec uhelných dolů, škrty ve školství, umění samotné, nostalgické pocity spojené s domovem a dospíváním, duševní zdraví, lokální politická témata, ale i hravá estetika, humor a nadsázka.

Letošní přehlídka Pokoje má oproti minulým ročníkům volné téma, a tak můžeme pozorovat, jaké fenomény se objevují v centru zájmu nejmladší generace studentstva uměleckých oborů. Tematické linky se ve třech patrech historické budovy rozbíhají do všech možných stran.

Témata, která hýbou generací
Originálně pojatých místností a dalších zákoutí paláce je letos k vidění přes třicet.  Hned ve dvoraně pod schodištěm návštěvníky vítá multimediální instalace “Černé zlato” od studentek a studentů ateliéru Digitální média, FUD UJEP v Ústí nad labem. Instalaci dominuje kus neopracovaného uhlí ze známého dolu Bílina, kvůli jehož rozšiřování zaniklo již několik vesnic. Studenti tematizují jak hodnotu a estetiku surovniny, tak problematiku plánovaného konce těžby v regionu a potřebu komplexního řešení přechodu na jiné zdroje energie a uplatnění horníků. Instalaci doprovází autentický zvuk dolu, jak jej slyší obyvatelé v jeho nejbližším okolí.

Studenti z Polska se ve své instalaci nepřekvapivě věnují náladám ve společnosti a v jejich červenobílém pokoji tematizují masové protesty, které Polskem v posledních letech otřásaly především kvůli zákazu potratů. Ateliér Architektura IV z pražské UMPRUM si vzal na mušku snižování rozpočtu ve školství v sarkastické instalaci “Totální výprodej”, která vyzývá ke koupi uměleckých artefaktů, jelikož “každá koruna se počítá”, v podfinancovaném vysokoškolském systému.

Další kolektiv autorek se zaměřil na téma poruch příjmu potravy a svou instalaci doplnil i osvětou. Objevují se tu ale i odlehčená a humorná témata všedních dní, studenti ateliéru Jiřího Kovandy Objekt-Prostor-Akce například zkoumal pojem “brikule” a nechybí ani tolik populární ping pong.

Vystavené projekty vzešly z otevřené výzvy, do níž se každoročně mohou hlásit skupiny a kolektivy z uměleckých ateliérů napříč republikou. K vidění jsou letos práce autorů a autorek ze 13 tuzemských škol a práce studentů a studentek z Academy of Fine Arts ve Varšavě, maďarské Academy of Fine Arts a Akademie umění v Banské Bystrici.

Otevírací doba a adresa Pokoje 2023
Palác Hrzánů z Harasova, Celetná 12, Praha 1
Otevřeno: 11. – 19. 11. 2022 od 10:00 do 21:00

Vstupenky budou k dostání pouze na místě.  
Dospělý 170 Kč
Studenti a senioři  110 Kč
Studenti uměleckých škol 90 Kč
Školní skupina  50 Kč/os. + pedagogický doprovod zdarma



Autor: Cen

Praha 1: Setkání k budoucnosti parku Kampa

Dnes v 16:28

Ve středu 22. května se v parku Kampa koná veřejné setkání o budoucnosti parku. Od 17 do 18 hodin se můžete zúčastnit procházky po parku s architektkou, která vám představí nový návrh. Procházka začíná u saly terreny.

Hanspaulkou za Lídou Baarovou

Dnes ve 14:25

Zájemci o architekturu se sejdou v sobotu 25. května.

Mistři grafiky manýrismu ve Valdštejnské jízdárně

Dnes v 10:44

Výstava Od Michelangela po Callota / Umění grafiky manýrismu návštěvníkům nabízí více než dvě stovky děl, grafiku, kresbu, malbu a umělecké řemeslo. Výstava je připravena ve spolupráci s francouzským Muzeem Louvre, je otevřena ve Valdštejnské jízdárně od 17. května do...

Napouštíte domácí bazén? Ideálně vodou z cisterny od PVK

Dnes v 09:47

Teplé počasí rozjelo sezónu napouštění domácích bazénů. Pražské vodovody a kanalizace nabízejí a doporučují zákazníkům napouštění bazénů vodou z cisteren, které zamíří přímo na jimi určené místo.

Sběrné dvory prodloužily provozní dobu

Dnes v 08:49

Od začátku května došlo k prodloužení provozní doby sběrných dvorů, které pro hlavní město provozují Pražské služby. Jedná se celkem 10 sběrných dvorů na území hlavního města. Mezi nimi se nachází také tři sběrné dvory, které jsou pro občany Prahy 13 v dojezdové vzdálenosti: Sběrný dvůr...

Komentovaná procházka: Sportovním údolím Krč

Dnes v 08:38

Informace o plánované revitalizaci a rozvoji údolí Kunratického potoka v úseku od krčského nádraží až do Braníka se dozvíte na setkání s představiteli radnice Prahy 4 a architekty v úterý 28. května od 18 hodin, kdy můžete projít těmito místy a přitom prodebatovat vizi Sportovního...

Staročeský jarmark v Praze 14

Včera ve 20:20

Tradiční staročeský jarmark plný zábavy a překvapení, ukázka historických řemesel a bohatý kulturní program ve farní zahradě v sobotu 25. května. Vstup zdarma.

Den s IZS: U dětí zvítězila hasičská pěna

Včera v 11:51

Profesionální a dobrovolní hasiči, policisté a záchranáři se o víkendu 18. května předvedli veřejnosti už podesáté na Dnu s IZS (Integrovaný záchranný systém). Akci pořádá městská část Radotín a zasloužilý hasič František Drož spolu se svou domovskou SDH...

Trhy na Slunečním náměstí se konají každé pondělí

Včera v 09:20

Na Sluneční náměstí v Nových Butovicích se vrátily tradiční farmářské trhy. Po zimní přestávce budou mít návštěvníci možnost každé pondělí od 8 do 18 hodin nakoupit čerstvé zboží ve stáncích s ovocem, mléčnými a masnými výrobky, s uzeninami, rybami, zeleninou, pečivem, sladkostmi a nápoji, ale...

Další články
Nahoru