Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Robustní lidové typy, ale také nejrůznější předsedové družstev či kriminalisté – především v těchto filmových a seriálových rolích nám utkvěl v paměti Jaroslav Moučka (9. 11. 1923 –26. 12. 2009).

Herec působil také čtyřicet let v Divadle na Vinohradech, na jehož prknech ztvárnil množství postav. Tou nejslavnější byl bezesporu čert Trepifajksl z inscenace Dalskabáty, hříšná ves, ve které měl za partnerku Vlastu Chramostovou (†92). „Hrál jsem ho v divadle dvěstěpadesátkrát! Poprvé, když mi bylo teprve pětatřicet roků. To jsem tu roli tehdy nechtěně vyfoukl Standovi Neumannovi,“ vzpomínal jednou Moučka, který si Trepifajksla zopakoval v roce 1976 i ve stejnojmenném úspěšném televizním snímku – tentokrát se v roli Plajznerky objevila Jiřina Bohdalová (92).

Přirozený talent

Moučka se narodil ve Studené u Telče do skromných poměrů. Postupně se učil kamnářem, pekařem a knihkupcem. Nakonec se úspěšně vyučil jako strojní zámečník a soustružník a tuto profesi během války také vykonával. Jeho politické postoje formovala jednak chudoba, kterou kolem sebe viděl, jednak dělnické prostředí, ve kterém se pohyboval. Proto ihned po válce vstoupil zcela spontánně (ostatně jako celá řada dalších) do Komunistické strany Československa (KSČ). Krátce po osvobození se také oženil.

Už během války se Moučka živě zajímal o divadlo. Jediný záskok za nemocného herce u jihlavských ochotníků stačil k tomu, aby herectví úplně propadl. Postupem času se dostal až na vinohradskou scénu. Předtím ale prošel kromě Jihlavy i divadly v Kladně, Olomouci či Zlíně, tehdejším Gottwaldově. Hrál i v Národním divadle. Patřil k samoukům, které sice osud obdařil talentem, na vrchol se ale dokázali vypracovat bez hereckého vzdělání pouze vlastní pílí. Díky hřmotnému zjevu mu role milovníků nebyly souzeny, vždycky měl blíž k charakterním a komediálním postavám.

Mnozí si určitě pamatují večerníček Tip a Tap (1971) o dvou malých štěňátkách, ve které k nám Moučkovým hlasem promlouval jejich strýček Fido. Herec se hlasovým projevem výrazně zapsal i do vynikající animované pohádky Čarodějův učeň (1977) režiséra Karla Zemana, v níž namluvil čaroděje.

Estébák v rodině

Moučkovi se po roce 1989 často vyčítalo, že hrál v normalizačních seriálech, například v Plechové kavalerii (1979) o partě kombajnérů, nebo v Okrese na severu (1981), v níž si střihl dokonce roli okresního tajemníka KSČ v Brodu Pláteníka. Diváci jej ale znají také ze Života na zámku, Nemocnice na kraji města nebo z My všichni školou povinní.

Herec měl přitom s komunisty vlastní trpkou zkušenost – jeho bratr Milan patřil k nejobávanějším vyšetřovatelům Státní bezpečnosti, který mj. připravoval proces s JUDr. Miladou Horákovou.

Podílel se ale na mnoha dalších zločinech. Když se to Jaroslav Moučka dozvěděl, přerušil s ním navždy kontakt. Sám herec z KSČ vystoupil v roce 1969 na protest proti sovětské okupaci, i když o devět let později musel kvůli profesním důvodům své stanovisko přehodnotit.

Milované Jindřichohradecko

S manželkou trávil Jaroslav Moučka volno i podzim života na chalupě v Kardašově Řečici. Chodili pravidelně na procházky, a dokud jim to zdraví dovolilo, jezdili také hodně na kole. Rád si zahrál s kamarády mariáš a s kolegy Iljou Prachařem a Janem Skopečkem zašel zase na víno. Představitel zapomenutého čerta Trepifajksla se narodil právě před 100 lety.

Související témata:
Jaroslav Moučka

Reklama

Další články

Načítám