https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-budove-brnenskeho-magistratu-ma-vzniknout-prvni-mestsky-holubnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na budově brněnského magistrátu má vzniknout první městský holubník

12.11.2023 00:10 | BRNO (ČTK)
Jednou z výhod umístění holubů do holubníků je i to, že lze regulovat jejich populaci
Jednou z výhod umístění holubů do holubníků je i to, že lze regulovat jejich populaci
Na střeše budovy brněnského magistrátu v Kounicově ulici by měl v příštích měsících vzniknout první městský holubník. Radní schválili zařazení tohoto projektu do závazného plánu investic. Cílem je ustálení populace holubů a snížení nepořádku. Celkově se počítá s náklady okolo 200 000 korun, záměr ještě musí schválit zastupitelé, informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.
 

Holubník by měl být v místě, kde dříve bývala expanzní nádrž. "Nebudeme muset složitě stavět novou konstrukci, ale využijeme již existující prázdnou místnost. V ní najde domov 32 párů holubů, kteří zde budou trávit většinu svého času," uvedl náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který má v gesci životní prostředí.

Pokud se holubům vytvoří komfortní prostor pod střechou, kde mohou hnízdit, dostávají pravidelně potravu a je v něm udržována čistota, nemají důvod hnízdit na nevhodných místech, kde to obtěžuje obyvatele města. Jednou z výhod umístění holubů do holubníků je i to, že lze regulovat jejich populaci. Hnízdícím párům je odebrána část vajec a nahrazena umělými vajíčky. Na vestavbě v Kounicově by dělníci mohli začít pracovat do konce letošního roku, hotovo by mohlo být na přelomu února a března příštího roku. Po roce město projekt vyhodnotí.

S nápadem oslovila zástupce města Michaela Klimšová, která je propagátorkou městských holubníků. Další inspiraci poté pracovníci odboru vodního a lesního hospodářství a zemědělství našli například v Bílovci na Novojičínsku, kde je holubník umístěný na půdě gymnázia.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.11.2023 07:03
No, pokud to doopravdy bude fungovat pro snížení populace holubů ve městě, tak dobrý, že !
Odpovědět
AI

Animoid II

15.11.2023 20:02 Reaguje na smějící se bestie
MmB by se možná měl radši starat o čistotu Brna, která je tak na úrovni Bagdádu po skončení Rammadánu, než se podílet na šíření nákaz, jako je chřipka ptáků, salmonelóza, tuberkulóza, chlamydiózy a další. Ty se, se špínou a prachem v ulicích šíří jak na lidi, tak zvířata v jejich dosahu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2023 14:44
Já si myslel, že tam je holubník už dávno.
Odpovědět
AI

Animoid II

15.11.2023 19:17
Otázkou je, zda je holub teritoriální zvíře. Pokud není, je městský holubník jen vrcholnou ukázkou nevzdělanosti a hlouposti lidí, kteří to propagují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist