Tipy na týden 13. – 19. listopadu: Dny severu a Brutální vedro v trojské noční džungli

Komentované prohlídky skleníkem Fata Morgana po setmění / Foto (c) Botanická zahrada Praha
Komentované prohlídky skleníkem Fata Morgana po setmění / Foto (c) Botanická zahrada Praha

Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce

Co nám cinklo o nos tento týden? Čtěte týdenní chaos!


 

Filmy, projekce, festivaly:

6. – 19. 11. ONLINE: Brutální vedro / dafilms.cz

DAFilms uvádí Brutální vedro v exkluzivní online premiéře od 6. do 19. listopadu za cenu 110 Kč. Debut studenta katedry dokumentární tvorby pražské FAMU Alberta Hospodářského předchází pověst české filmové senzace letošního roku. Snímek získal nejen zvláštní uznání poroty soutěže Proxima na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, ale vyhrál i Zlatého ledňáčka na festivalu Finále Plzeň za „originální a neotřelý film, který se nesnaží nikoho a nic napodobovat“.

Film Alberta Hospodářského Brutální vedro

 

31.  10. – 3.  12. ART*VR / DOX

První ročník mezinárodního festivalu VR filmů.

 

15. 11. 19:30 16mm film/ Čítárna Unijazz / Vstup volný

Další z pravidelných projekcí z 16mm filmu v režii Fíly a Adama. Na programu bude životopisný film o českém malíři Václavu Rabasovi (režie František Lukáš, 1955), známý animovaný film Krysař (režie Jiří Barta, 1985) a jazzový dokument Duke Ellington Swings Through Japan (režie Peter Poor, 1964).

15. 11. Hranice / Dobeška 

Nejnovější film Agnieszky Holland o situaci uprchlíků na bělorusko-polské hranici, který ještě před uvedením vzbudil v Polsku vlnu protestů a emocí. 

18. 11. X: Život a doba Malcolma X / Přímý přenos z Metropolitní opery / různá kina

Přímé přenosy z Metropolitní opery pokračují již tuto sobotu 18. listopadu v 18:45 odvážným a neotřelým uvedením opery Anthony Davise z 80. let minulého století o Malcolmovi X, jedné z nejvýraznějších osobností afroamerického hnutí za lidská práva. Opera X: Život a doba Malcolma X v působivé režii Roberta O’Hary bude na prknech Met uvedena vůbec poprvé, jedná se tedy o velkou a dlouho očekávanou událost operní sezóny 2023/24. Seznam kin, které operu promítnou, najdete zde. 

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut


 

 

13. 11. Infected Mushroom / Roxy

14. 11. EKG: O LÁSCE A NADĚJI (RUDIŠ + MALIJEVSKÝ) / Kabinet Múz

Do Brna se opět vrací legendární literární kabaret EKG, který spisovatelé Igor Malijevský a Jaroslav Rudiš pravidelně pořádají v pražském Divadle Archa. V Kabinetu Múz spolu s nimi vystoupí zakladatelka legendární slovenské skupiny Živé Kvety Lucia Piussi, fotograf a domácí galerista Jaroslava Pulicar, spisovatelka, malířka a baskytaristka Eva Turnová a Naděje.

15. 11. Yaeji (US) / Roxy Praha

 

16. 11. COLLEGIUM 1704 UVÁDÍ: NATALIA RUBIS & KRYSTIAN ADAM & KAREL KOŠÁREK / Vzlet 

Večer z písňové tvorby českých, polských a německých mistrů. Natalia Rubis a Krystian Adam patří k vyhledávaným evropským interpretům romantického i starohudebního repertoáru. Umělecké spojení s předním českým klavíristou Karlem Košárkem inspirovala rozvinutí společného snu o řadě komorních koncertů s objevným repertoárem. Více na www.vzlet.cz .

Foto Petra Hajská

 

17. 11. Koncert proti totalitě / Sál Martinů HAMU v Praze

Koncert proti totalitě letos podesáté v Sále Martinů pražské HAMU připomene Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Koncertu, který opět slibuje unikátní přehlídku skvělého interpretačního umění, bude předcházet vernisáž doprovodné výstavy fotografií Odsun sovětských vojsk Dany Kyndrové.  Více na www.koncertprotitotalite.cz.

 

17. 11. Maloměšťákova svatba /divadlo DISK

Co je třeba k uspořádání veselky, na kterou se jen tak nezapomene? Dvě láskyprázdně vyřčená „ano“, tři maminkou připravené chody, objemné akvárium se dvěma rybkami, několik chybějících hřebíků, rozlehlá svatební tabule, osm židlí a devět nenažraných maloměšťáků. Bujará groteska odhalující méně známé stránky Brechtova génia.

 

18. 11. Noc divadel 

Jedenáctý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu – 18. 11. 2023, letos s podtitulem „HOŘÍ!”. Největší divadelní svátek opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné.

 

19. 11. Halestorm + Black Veil Brides / SaSaZu, Praha

 

19. 10. Colleen + Farida Amadou LIVE + přednášky /  MeetFactory

19. 11. GoGo Penguin / Archa

 

Spoustu dalších tipů na koncerty nejen v tomto týdnu najdete na protisedi.cz/koncerty

 

 

 

 

 

14. – 19. 11. XV. ročník PRAGUE PHOTO / Clam-Gallasův palác

Letošní ročník přehlídky fotografií PRAGUE PHOTO se po čtyřech letech vrací do nově zrekonstruovaného barokního Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, na křižovatce ulic Husovy a Karlovy. Představí téměř 120 autorů, práce studentů a čerstvých absolventů odborných škol a univerzit, jednotlivých fotografů, tradičně bude součástí přehlídky každodenní doprovodný program.  Více na www.praguefoto.cz

16. 11. – 27. 1. 2024 Matyáš Chochola | Reversed Altars of Postmodernity / Jiri Svestka Gallery 

Paměť, identita a chaotická provázanost lidských zkušeností jsou hlavními tématy prací Matyáše Chocholy (*1986). Prostřednictvím kombinace soch, obrazů, nejrůznějších nalezených materiálů, světla a vlastních performancí vtahuje diváky do surreálně symbolického světa zvláštním způsobem zrcadlícího nepostižitelnou současnost.

 

30. 9. – 26. 11. Poválečná architektura jako památka  / Galerie Jaroslava Fragnera

Mají poválečné budovy místo v naší historii? Nová výstava v Galerii  Jaroslava Fragnera „Poválečná architektura jako památka“ se zaměřuje na proměny pražských  staveb z období 1945–1989.

 

26. 10. – 3. 3. 2024  Breyer P-Orridge: It Is a Painful Thing to Be Alone: We Are But One /  DOX

Centrum současného umění DOX představí výstavní projekt It Is a Painful Thing to Be Alone: We Are But One, který přiblíží výtvarnou tvorbu britského umělce, hudebníka, okultisty a zvukového mága Genesise Breyera P-Orridge (1950–2020), který se se svou manželkou Lady Jaye Breyer (1967–2007) rozhodli změnit koncept vlastní identity, genderu a fyzického těla.

 

4. 10. – 28. 1. 2024  Myšlení obrazem – Vizuální události Miroslava Petříčka / Městská knihovna

Miroslav Petříček je předním českým filozofem a estetikem, který se po desítky let systematicky zabývá reflexí vizuálního umění. Své myšlenky o aspektech jazyka umění shrnul v množství textů, mimo jiné v knize Myšlení obrazem, která se stala hlavním impulzem pro vznik této výstavy. Naším nejvýznamnějším cílem je poukázat na zásadní vklad Miroslava Petříčka do vývoje českého výtvarného umění a pokusit se názorně vyjádřit klíčové myšlenky, o které se opírá jeho filozofický diskurz. Základem je konstatování, že setkání s obrazem je událost.

 

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

31. 10. – 22. 11.  Festival DNY SEVERU

d 31. října do 22. listopadu pořádá Skandinávský dům čtrnáctý ročník festivalu severské kultury Dny Severu, jehož letošním tématem jsou ostrovy, ať už v doslovném, či přeneseném smyslu slova. Jako každý rok na festival zavítá několik severských spisovatelů: ze Švédska Clara Törnvall, z Islandu Sigríður Hagalín Björnsdóttir a Jón Kalman Stefánsson. V programu nebudou chybět ani filmová promítání či blok cestovatelských přednášek.

 

6. – 19. 11. Festival Den poezie

Již 25. ročník Dne poezie – festivalu poezie, který se koná ve zhruba padesáti městech po celé republice po dobu dvou týdnů kolem narozenin velkého českého romantického básníka K. H. Máchy – přinese poezii do knihoven, škol, kaváren, kulturních institucí, galerií, kin, divadel i do přírody. Tématem letošního ročníku jsou Básně v obraze. 

 

14. 11. 19:00 Tympanum: Putinova válka očima reportérů ČT / Čítárna Unijazz

Setkání u příležitosti vydání audioknihy Putinova válka. Ukrajinská kronika očima zpravodajů ČT. Reportáže a osobní postřehy zpravodajů České televize, kteří s velkým osobním nasazením informovali o dění na Ukrajině od prvního dne ruského útoku.

14. 11. Večer venezuelské poezie / Božská Lahvice

Uvedení čísla časopisu Plav věnovaného venezuelské poezii. Rozprava, čtení, koncert. Málokterá literatura latinské Ameriky je u nás takovou neznámou, jako ta venezuelská. O jejích současných tendencích pohovoří badatelka a básnířka Maylen Carolina Sosa-Silva. Hrou na kytaru bude večerem provázet kytarista a skladatel Suso González.

 

Večerní komentované procházky setmělými prostory skleníku Fata Morgana / Botanická zahrada Troja

Víte, jak vypadá prales, když se setmí? Zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Zveme vás na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab.  Interiér skleníku je rozdělen do tří částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu, v nichž se postupně seznamujete s rostlinstvem tropického a částečně i subtropického klimatického pásma.

 

 

 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (20. října 2023)

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1  (35. díl)

 

 


Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat