Už teď mají plno. Moravskoslezské noclehárny hlásí prudký nárůst poptávky

  16:56
Před týdnem opavská Armáda spásy uvolnila všechna místa v noclehárně pro ženy, a je zase plno. Také v Ostravě se už teď plní i nouzová ubytovací zařízení, například denní centrum Charity Ostrava hlásí od začátku října přes sto klientů denně, což bývá výhradně doménou zimy.

Poptávka po noclehu i dalších službách pro lidi bez domova výrazně roste. Je to znát v noclehárnách, denních centrech i v terénu.

„Máme výrazně víc plno než v minulých obdobích. Celoročně. Plní se noclehárna pro muže, azylový dům i nízkoprahové denní centrum,“ popsal mluvčí Charity Ostrava Dalibor Kraut.

Od letošního ledna do října byla například ostravská charitní noclehárna pro muže plná v průměru na 89 procent. Za spaní na jednom z tamních 26 lůžek platí zájemce 50 korun. „V případě potřeby přidáváme židle,“ dodal Kraut.

Totéž hlásí i Armáda spásy, už loni zaznamenala čtvrtinový nárůst lidí bez domova, kteří využili jejích služeb, a to v Ostravě, Opavě i Havířově. V Krnově dokonce poloviční.

Startuje Nocleženka, za stovku koupíte bezdomovcům nocleh, sprchu i polévku

„Evidentní je nárůst žen, které se dostávají do tak extrémní situace, že přijdou o střechu nad hlavou. Jejich pobyt na ulici je velmi svízelný. Jednáme o možnostech řešení této situace. Noclehárna pro ženy je ve městě jen jedna a její kapacita nedostačuje,“ říká Tomáš Hruška z Armády spásy Ostrava, ředitel Adelante, největšího centra pro lidi bez domova v kraji.

Například opavská pobočka Armády spásy zažívá teď na podzim až stoprocentní nárůst zájmu žen bez domova o nocleh. „Když jsme uvolnili noclehárnu pro ženy tím, že jsme klientky umístili do jiných služeb, během týdne se zaplnila znovu. Přišli úplně noví, neznámí lidé,“ popsal ředitel pobočky Gerhard Karhan.

Pro ženy mají v Opavě sedm míst. Pro muže osmnáct. „Mužská noclehárna už je také plná,“ dodal Karhan s tím, že případný přetlak se za chladného počasí řeší židlemi.

Provozovatelé nouzových služeb se už teď připravují na zimu. Tu budou muset zvládnout se stejnými kapacitami jako loni. „V mrazivých obdobích otvíráme bezplatnou krizovou noclehárnu. To také poskytujeme bezplatný nocleh i v placené noclehárně,“ uvedl Dalibor Kraut.

Horší ekonomická situace i vztahy

Pro tyto služby organizace využije finance z dárcovské výzvy, kdy každý může přispět padesátikorunou na nouzové přespání. Zástupci Armády spásy připomněli i nouzový přístřešek, takzvané iglú, jichž v Ostravě loni poskytli třináct, a rozvoz teplé polévky jednou týdně.

Důvod růstu zájmu provozovatelé sociálních služeb přesně neznají. Podle Dalibora Krauta obecně klientů bez domova přibývá. „Nárůst počtu lidí bez domova si vysvětlujeme zhoršenou ekonomickou situací a nízkou dostupností cenově přiměřeného bydlení,“ míní zase Tomáš Hruška.

Gerhard Karhan dodává, že zvyšující se roli hrají také mezilidské vztahy. „Někdo s někým žije, ať už to jsou partneři, otec se synem a podobně, a v soužití nechtějí pokračovat. Jeden pak končí na ulici. Toho je v poslední době více.“

V Ostravě se v roce 2018 zrodilo stále populárnější bezdomovecké iglú (iglou)

30. listopadu 2018