Romania Muscle Fest PRO 2023: Obrovský úspěch pro českou výpravu! Kompletní výsledky

Většina fanoušků kulturistiky ještě nestihla ani pořádně vstřebat dojmy z Olympie, o které jsme vás informovali v několika samostatných reportážích ze závodů, a už je před námi další soutěž. Romania Muscle Fest PRO jako standardně sliboval opravdu nabité startovní pole, kde se kromě řady úspěšných zahraničních kulturistů představí také několik českých závodníků a závodnic v kategoriích open, men's physique, kulturistice žen i figure . Jak se jim dařilo? A jak vypadal průběh závodů? Na to se podíváme v této reportáži. 

Romania Muscle Fest PRO 2023

Předsoutěžní predikce

Ačkoliv na první pohled by neznalí fanoušci kulturistiky mohli nabýt dojmu, že závody v rumunské Bukurešti nebudou na úplně nejvyšší úrovni, pouhý letmý pohled na startovní listinu by je vyvedl z omylu. V kategorii open se totiž představí hned 18 závodníků, mezi nimiž byli i tři borci z Česka - jmenovitě Pavel Beran, Honza Turek a Pavel Červinka. A ačkoliv se od nich očekávaly skvělé formy, bylo jasné, že v nabité konkurenci zahraničních závodníků to rozhodně nebudou mít lehké. Na soutěži se plánoval mimo jiné ukázat bronzový medailista z Olympie Samson Dauda.

Ten má sice kvalifikaci na nadcházející ročník zajištěnou automaticky, ale stále může zabránit hlavním potenciálním konkurentům se kvalifikovat a samozřejmě především si připsat další profesionální vítězství. Poměřit síly s ním však zkusí Nathan de Asha, který se na Olympii navzdory kvalifikaci neukázal kvůli problémům s pobytem ve Spojených státech. Vítězství na těchto závodech by mu dalo dostatek času nejen vyřešit tyto problémy, ale především připravit formu, která by ho dostala mezi nejlepší kulturisty světa. Do boje o medaile se ale samozřejmě chystá vstoupit také Andrea Presti, který si z Olympie odnesl 12. příčku a íránský profík Behrooz Tabani, který ovládl loňský ročník tohoto závodu.

Průběh závodu - Men´s open

Již v průběhu prejudgingu bylo jasné, že z poměrně širokého startovního pole vzejdou tři kulturisté, kteří předvedli opravdu fenomenální formu. Byli to, tak trochu v souladu s očekáváním, Samson Dauda se startovním číslem 10, Behrooz Tabani s jedničkou a Nathan de Asha s číslem dva. Právě toto trio si v rámci prvního vyvolávání zasloužilo největší pozornost, ovšem nutno podotknout, že v překvapivě dobré formě se ukázal také brazilský závodník Marcello de Angelis známý pod přezdívkou Horse.

A i když v rámci prejudgingu bylo jasné, že tato čtveřice pravděpodobně bude představovat top závodníky dnešního večera, o konkrétních pozicích tak úplně jasno nebylo. Všichni závodníci se předvedli ve skvělých formách a každému z nich sedla jiná póza.

V rámci finále, které se konalo v 15 hodin našeho času, pak dostali závodníci další možnost se předvést. Nic zvláštního, co by však radikálně zamíchalo s kartami rozdanými během prejudgingu, se nestalo a při vyhlašování vítězů tak mnoho diváků stále nemělo představu o finálním pořadí. Na čtvrtém místě se nakonec trochu očekávaně objevil Nathan de Asha a třetí místo bral Marcello de Angelis. Pro bronzového závodníka to přitom byl teprve druhý start mezi profesionály a vůbec poprvé v kategorii open. Druhé místo poprávu obsadil Behrooz Tabani, který se dnes na prknech ukázal v opravdu fenomenální formě a kdyby měl proti sobě kohokoliv jiného, než jednoho z nejlepších kulturistů planety, měl by více než obstojné šance na vítězství. Samson Dauda však potvrdil svou roli favorita a nedal soupeřům žádnou příležitost. Ačkoliv nominaci na Mr. Olympia 2024 už nepotřebuje, může ho těšit alespoň finanční odměna spjatá s vítězstvím v kategorii.

Top 4

1. Samson Dauda
2. Behrooz Tabani
3. Nathan de Asha
4. Marcello de Angelis

Kategorie physique žen 

Ačkoliv v nejnabitější kategorii open si nikdo z Čechů na cenný kov bohužel nesáhl, v ostatních kategoriích to neplatilo. V nabitém startovním poli totiž předvedla skvělou formu Tereza Linhartová, která minulý týden obsadila skvělou 11. příčku na Olympii, kde předvedla síly spolu se svou sestrou Gabrielou. Tentokrát si díky vítězství ve své kategorii vysloužila kvalifikaci na Olympii pro rok 2024 a může tak tělu dopřát zasloužený odpočinek. A vzhledem k tomu, že mezi lety 2022 a 2023 se na nejprestižnější soutěži kulturistického světa dokázala posunout o 5 míst, nezbývá nám než jí držet palce, aby svůj progres dokázala zopakovat. Kromě kvalifikace na Olympii si Tereza přišla také na finanční odměnu ve výši 2 000 dolarů. 

Fotogalerie:

Kategorie physique mužů 

Také v kategorii physique mužů měla Česká republika svého reprezentanta a tím byl úspěšný profík Miroslav Juříček. A už při prejudgingu bylo jasné, že má nakročeno k senzačnímu výsledku. Byl totiž v prvním vyvolání a aby toho nebylo málo, stál přímo uprostřed řady spolu s brazilským závodníkem Carlosem de Oliverou. V rámci finále se pak stalo to, co by před soutěží očekával snad jen málokdo, Miroslav Juříček si dokráčel pro vítězství na takto prestižním závodě a vysloužil si tak kvalifikaci na Olympii.

Kategorie do 212 liber

Vyjma kategorie open hostil prestižní Romania Muscle Fest PRO také velmi osře sledovanou kategorii do 212 liber. Tam se však nakonec představilo podstatně méně závodníků než v jiných kategoriích a ze všech dobře připravených závodníků se o vítězství mohl ucházet Ahmad Ashkanani, Christian Zagarella a nebo bulharský závodník Radoslav Angelov. Roky zkušeností však jasně promluvily ve prospěch prvního že jmenovaných závodníků a reprezentant Kuvajtu a svého času také stříbrný medailista z Olympie si vybojoval kvalifikaci i na nadcházející ročník prestižní soutěže. Druhou příčku nakonec bral trošku nečekaně Christian Zagarella, třetí skončil zmiňovaný Radoslav Angelov. Čtvrté místo bral Alexandru Vasile Uta, který se o den dříve stal vítězem přidruženého amatérského závodu a pětici nejlepších uzavíral Lucas García.

Top 4

1. Ahmad Ashkanani
2. Christian Zagarella
3. Radoslav Angelov
4. Alexandru Vasile Uta

No a to by od nás bylo v rámci této reportáže všechno. Ale nebojte, už příští týden se mohou všichni tuzemští fanoušci kulturistiky těšit na pražské EVLS, kde se mimo jiné představí třeba Nathan de Asha nebo domácí Pavel Beran. A my vás budeme v rámci našich reportáži opět informovat.

Fotogalerie:

FA HMB Pro

579
− 21%
515
Zbývá 31 dní

Nebbia Mikina na zip s odleskem SLEEK 481

2 299
− 38%
1 724
Zbývá 31 dní

Nebbia Mikina bez kapuce SIGNATURE 703

1 999
− 34%
1 599

Zdroj obrázků: Instagram

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.