gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.11.2023 Schodiště přidává třetí výroční koncert a zveřejňuje nový videoklip Model 76 (Ondřej Fencl)    PDF Tisk Email
Novinky
Schodiště vypouští do světa videoklip k punkové vypalovačce Model 76 z alba Kupředu, natočený v červenci na úvodním koncertě šňůry ke čtyřicetinám v jihočeských Chotěmicích. Narozeniny kapela slaví ve velkém stylu. Po dvou vyprodaných mejdanech v Café V lese přidává třetí v Malostranské Besedě a sice 16. ledna 2024, na den přesně půl roku od startu turné.
Schodiště v Café v lese
Schodiště v Café v lese
foto: Zdeněk Hejduk
Atmosféra celé šňůry je famózní, předznamenal to už výkop na naší domovské letní scéně u Vaška Koubka v Chotěmicích, kam dorazilo dvakrát víc lidí než minulé roky. Celé to teď v pondělí a úterý vygradovalo v pražském Café V lese - byly to náramné večery, publikum, zvuk, atmosféra, nálada na pódiu... a to včetně písniček s bývalými členy, z nichž třeba Marka Brodského jsme neviděli patnáct let. Potěšilo nás to o to víc, že ne vždy v minulosti bývaly vztahy ideální. Bylo nám vespolek hezky a tak jsme vymysleli, že si to dáme v lednu znovu.
U příležitosti třetího pražského narozeninového koncertu se tak ještě jednou na několik písní na pódiu sejde i stará sestava NPSDB (stabilní čtveřice Krajíček-Klíma-Horčík-Cihelka + Marek Brodský, Martin "Jaroušek" Roušar, Zdeněk Plášek) a také ex-bubenice Pája Táboříková. Vlastně všichni zásadní muzikanti, kteří kapelou prošli. Lze očekávat, že dorazí i členové souvisejícího někdejšího divadla Vrata v čele se Zdeňkem Suchým.
"Hmmm, čtyřicítka. Krásný věk! To žena teprve začíná zrát a zužitkovává nabyté zkušenosti " glosuje kapelník a baskytarista Vráťa Horčík. "Už ví co chce a současně dobře ví, co umí. Dokáže náležitě potěšit jak sebe, tak druhé, umí být vášnivá i citlivá, vážná i hravá, ví, kdy se do toho opřít, kdy ubrat... stačí se jí jen odevzdat a užívat si."
Za čtyři dekády existence odehrála kapela nazývaná dříve Nahoru po schodišti dolů band přes tisíc pět set koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.
Nahoru po schodišti dolů band v roce 1983
Nahoru po schodišti dolů band v roce 1983
achiv
Sil a chuti je stále dost, sedmihlavá smečka střílí od boku jednu pecku za druhou, mladé publikum v předních liniích hledišť si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena, Kupředu) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Karty jsou rozdaný, Ze zvyku, Dokonalá kost nebo Pytlíky ČSA. Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět.
Frontman Doktor Krajíček dostal dort k pětašedesátinám, na důchod to ale věru nevypadá
Schodiště je pověstné pódiovým nasazením; vepředu svým neopakovatelným stylem přednáší Doktor Krajíček, který jako maják září v pozici frontmana od prvopočátků, kapelu ženou kupředu omlazené bicí (Jakub Homola) a kytara (Ondřej Fencl) s dynamitovou úderností; je to radost, je to jízda. V posledních letech nastalo na koncertech vyvážení, většina už neřeší, ze kterého století ta která píseň je. Část příznivců bouřlivě reaguje na starší hitovky, zatímco ta druhá, početnější, už skáče především do rytmu novinkových festivalovek Nebudu či Stařena.
Čtyři ze současných sedmi členů Doktor Krajíček, Vráťa Horčík, Vláďa Cihelka a Míra Klíma pamatují zlatou éru Nahoru po schodišti dolů bandu, na níž se zásadně podíleli jak interpretačně, tak autorsky. Činí se i mladší sekce a výsledkem je souzvuk nabitý radostí, který má v sobě kus „starého dobrého Schodiště“, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon). Během patnácti let společného hraní a několika soustředění se sedmičlenná skupina semkla jako námořnická rodinka a vesele brázdí zdejší hudební „moře“.

Schodiště: sestava

Martin Doktor Krajíček 65
Martin Doktor Krajíček 65
Zpěvák Martin Doktor Krajíček (od roku 1983) – tvář kapely, frontman, zakládající člen Nahoru po schodišti dolů bandu a doživotní břímě Schodiště.
Saxofonista Vladimír Cihelka (od roku 1985), baskytarista Vratislav Horčík (od roku 1986), harmonikář Miroslav Klíma (od roku 1987) – tvůrčí jádro od počátků NPSDB.
Klarinetista Jaromír Linhart (od roku 2005) – staronová posila ze spřízněného Rudovousu.
Kytarista Ondřej Fencl (od roku 2007) – mladší krev, svěží vítr, nakopávač. Bez něj by Schodiště nebylo tím, čím je dnes. Bez něj by Schodiště nebylo vůbec.
Bubeník Jakub Homola (2008, pak znovu od roku 2014) – nepochybně nejlepší bubeník, kterého kdy Schodiště mělo. Rytmická i energetická pojistka kapely.

 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib