Elkov Kasper dlouhá léta vládl české silniční cyklistice, o čemž svědčí především pět titulů mistra republiky za sebou mezi lety 2018 a 2022. Už loni však prošel poměrně výraznou obměnou, osvědčené závodníky Jakuba Otrubu, Michaela Kukrleho, Daniela Babora a Jakuba Ťoupalíka nahradili čtyři junioři Štěpán Telecký, Daniel Mráz, Tomáš Přidal a Jan Lukeš a další omlazení a změny se udály i před sezónu 2024. 

Odešlo celkem pět jezdců, především Adam Ťoupalík, který zamířil do nizozemského týmu TDT-Unibet a poprvé si vyzkouší angažmá v celku kategorie Pro. Ťoupalík byl letos nejvýraznější postavou týmu, vyhrál pět závodů a byl hodně vidět. Jan Bárta, jeden z našich nejlepších cyklistů posledních patnácti let ukončil kariéru, s Elkovem se loučí se také rychlý Dominik Neuman a mladý Filip Řeha (ATT Investments). Nadějný Štěpán Telecký ukončil aktivní kariéru, aby se mohl soustředit na studium. 

Pětici na odchodu nahradí pět posil. Bratra Adama zastoupí Jakub Ťoupalík, který v Elkovu závodil už v letech 2021 a 2022. Letošní sezónu strávil v EF Education-Nippo, development sestavě WorldTeamu EF Education-EasyPost, který však letos zanikl. Ťoupalík se tedy vrací domů a měl by převzít roli jednoho z lídrů královehradeckého týmu. 

400119709_852121390247806_6948588123887830695_n.jpg

Zajímavou posilou je také Slovák Lukáš Kubiš. Třiadvacetiletý jezdec byl nejlepším závodníkem Dukly Banská Bystrica a jen letos se mu podařilo vyhrát čtyři závody. V Elkovu by měl dostat příležitost na ještě o něco větších a těžších závodech a bude zajímavé sledovat, jak se mu bude v českém týmu dařit. Kubiš je první zahraniční posilou od roku 2018, kdy v Elkovu jezdil Polák Piotr Konwa a prvním Slovákem od roku 2006, tehdy za PSK Whirlpool jezdil Martin Riška. 

Zbylí tři nováčci přicházejí z kategorii juniorů. Jakub Kuba, letos závodník pražské Dukly, už v dresu Elkov Kasper obráží cyklokrosové závody, včetně světových pohárů. Letos v bodnu se stal mistrem republiky v cyklokrosu v kategorii juniorů. Na silnici byl na národních šampionátu čtvrtý a v časovce šestý. 

Zkušenosti s cyklokrosem má také Daniel Rubeš, dosud závodník kolínského týmu Expres.cz Tufo, který byl ještě donedávna především bajker, letos se však dostal do silniční juniorské reprezentace. Na silničním mistrovství byl čtvrtý v časovce a šestý v závodě s hromadným startem. Z Mapei Cyklo Kaňkovský přichází poslední posila, také osmnáctiletý Lukáš Sedlák. 

Asi nejdůležitější změnou v sestavě Elkov Kasper je ovšem příchod Petra Kaltofena na pozici sportovního ředitele. Kaltofen jezdil za hradecký tým už v letech 2008 až 2010 a jde tedy o návrat domů. V posledních čtyřech letech vedl jezdce konkurenčního týmu ATT Investments, kde sbíral první zkušenosti na manažerské pozici a na závodech se bude střídat s Otakarem Fialou. Fiala vede tým společně s Vladimírem Vávrou, ředitelem Elkov Kasper, od založení. Kaltofen je tedy první posilou ve vedení Elkov Kasper po velmi dlouhé době. 

V týmu zůstalo šest jezdců, nejzkušenější jsou Matěj Zahálka, loňský mistr republiky a Michael Boroš, současný mistr republiky v cyklokrosu, který se letos zařadil mezi opory Elkovu i na silnici. V růstu chtějí pokračovat mladíci Daniel Mráz, Jan Lukeš, Tomáš Obdržálek a Tomáš Přidal.