Ligový pondělník- Po úspěšné Evropě plzeňská Viktoria doma zkolabovala se Slováckem, Sparta se Slávií venku bodovaly naplno


napsal hoch

 

Po 15. ligovém kole se boj o mistra zúžil prakticky jen na dva kluby: Spartu a Slavii. Obě pražské „S“ zvládly náročný týden, kdy po čtvrtečním vystoupení v Evropě si dokázaly poradit v lize venku v Ostravě resp. v Olomouci. Na rozdíl od Viktorie Plzeň, která dokonale vyždímaná inkasovala doma od Slovácka čtyřku.

Poslední místo po další porážce zaujaly České Budějovice, které se začínají utápět v beznaději. Naopak dosud poslední Zlín získal pod novým trenérem další bod a poslední příčku opustil. Z té se jak známo bude sestupovat přímo, zatímco 14. a 15. celek čeká baráž. Ale to je ještě daleko, máme za sebou teprve polovinu základní části soutěže. Teď má liga čtrnáctidenní přestávku, reprezentace hraje o postup na ME kvalifikaci v Polsku a doma s Moldavskem. K jistotě postupu potřebuje získat 3 body.

Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko 1:4 (1:1)

Branky: 17. Chorý – 43. Doski, 63. a 72. Havlík, 66. Juroška. Rozhodčí: Ondřej Pechanec. ŽK: 3:1. ČK: 0. Fauly: 9:7. Střely na branku: 5:5. Rohy: 7:4. Držení míče: 51%:49%. Diváci: 8 402.

Matěj Vydra by měl Viktorii chybět do konce roku. V zápase proti Slavii musel po hrubém faulu Tomáše Vlčka v 87. minutě střídat a nezahraje si pět až šest týdnů. Matěj Vydra má za sebou v kariéře spoustu zranění a také operované kolenní vazy. Naštěstí vyšetření prokázalo, že vazy nejsou přetržené, přesto si zranění vyžádá klid do konce podzimní části ligy. Zarážející je, že likvidační faul byl oceněn pouze žlutou kartou a nikoliv červenou!

Ve čtvrtek sehrála Viktoria čtvrté utkání základní skupiny Konferenční ligy s Dinamem Záhřeb ve Štruncových sadech. Střetnutí mělo dva rozdílné poločasy. V prvních pětačtyřiceti minutách až asi na sedm úvodních minut Viktorka na hřišti kralovala. Díky výborně hrající záloze Kopic – Kalvach – Traoré – Cadu ovládla střed hřiště a dokázala si vytvořit dostatek šancí. Proměnila z nich ale pouze jedinou. Tomáš Chorý vstřelil gól z penalty nařízené za ruku, která byla při výskoku jasně od těla. Další gól nebyl Tomáši Chorému uznán pro údajný jeho faul, přestože trefa byla zcela jasná. Za mě nesmysl, branka byla regulérní! Další tutovky zahodili Cadu, Lukáš Kalvach, Sampson Dweh a tu obří opět Tomáš Chorý po perfektním centru Erika Jirky. Kdyby v poločase vedla Viktorka o tři čtyři góly, bylo by to spravedlivé a neodehrával by se po přestávce nápor hostů, kteří by už rezignovali. Ještě k Tomáši Chorému, kterého v týdnu Jaroslav Šilhavý nominoval do národního mužstva. Hráči Dinama byl držen všemi způsoby, což řecký rozhodčí Sidoropoulos málokdy trestal. Na obrazovce byl v detailu moment, kdy hráč Dinama zezadu doslova objal Tomáše pevně oběma rukama, znemožnil mu jakýkoliv pohyb a sudí to nechal bez povšimnutí!

Po obrátce už hra vypadala zcela jinak. Viktorce přestala šlapat záložní řada, která zcela vypadla ze hry, Dinamo bylo stále na míči a bylo jen otázkou času, kdy vyrovná. Viktorka přežila dvě kritické situace, kdy VAR rozhodl v její prospěch. Nejdříve po zákroku Jindřicha Staňka, který míč vyrazil a hostující Sandra Kulenovič přes něj upadl, řecký sudí nejdříve ukázal na bílý puntík, ale o žádný penaltový zákrok nejednalo a VAR to správně takto potvrdil, podruhé už v nastaveném čase, kdy Sandra Kulenovič hlavou vyrovnal a VAR odhalil velice těsný ofsajd (nebo snad faul?), o kterém by se dalo pochybovat. Štěstí pro plzeňský tým a konec 1:0, a když se podíváme na tabulku, zjistíme, že Viktorka má po čtyřech zápasech plný počet 12 bodů a má již zajištěný postup z prvního místa do jarní fáze. Do té vstoupí až v osmifinále právě díky prvnímu místu! V prvním jarním vyřazovacím kole bude mít Viktorka volno.

V předposledním kole skupinové fáze Konferenční ligy hraje Viktoria 30. listopadu na půdě kosovského týmu Ballkani a se skupinou se rozloučí 14. prosince doma s Astanou.

Výstřižek

Sobotní deník Sport prostřednictvím experta Jonáše Bartoše, specialisty na Viktorku, rozebíral úspěšné působení plzeňského klubu v Evropě. Zatím ji přisoudil zisk 161, 9 milionu korun bez částky za podíl na marketingových právech. Potud vše v pořádku, peníze se vždycky hodí a v případě Viktorky zvlášť! Sport ale také napsal, že výkony některých hráčů pozorně sledují i zahraniční skauti. A začal okamžitě bez slitování prodávat. Rafiu Durosinmi (20) prý míří tentokrát do Frankfurtu, údajně už začala jednání mezi kluby. Slavia prý má velkou touhu po Pavlu Šulcovi (22) a Eriku Jirkovi (26). O Pavla Šulce se údajně zajímá i jeden druholigový anglický klub. To ale ještě není všechno. Skauty prý láká Sampson Dweh (22) a také Robin Hranáč (23). Možný je prý i transfer brankáře Jindřicha Staňka (27), českého reprezentanta. Tak opravdu nevím, s jakým kádrem vlastně Miroslav Koubek to jaro odehraje…

Viktoria měla pouhé tři dny přípravy na domácí ligový duel se Slováckem. Spíše se jednalo o aktivní odpočinek po namáhavém utkání evropského poháru než na nějakou náročnou přípravu. Bylo otázkou, jak hráči náročný týden zvládnou a zda se na nich neprojeví únava. Slovácko podávalo kolísavé výkony, na kontě však mělo o pouhé 3 body méně než plzeňský celek. Navíc měl trenér Miroslav Koubek s Martinem Svědíkem nepříznivou vzájemnou bilanci. Z 8 utkání pouze 1 vyhrál, 1 remízoval a 6 (!) prohrál.

Modrobílí vstoupili do zápasu aktivněji a rychlými útoky usilovali o prolomení domácí defenzivy. První větší šance Západočechů v 17. minutě nicméně zapříčinila, že se z úvodní branky radovali domácí. Tomáš Chorý zůstal nepohlídaný na malém vápně, kde si našel ideální centr Cadua a hlavou překonal bezmocného gólmana. Krátce po půlhodině hry byli viktoriáni krůček od navýšení vedení. Jana Sýkoru ovšem nejprve v ideální pozici vychytal brankář Milan Heča a následná dorážka Erika Jirky orazítkovala horní tyč. Chvilku před pauzou se před pokutovým územím uvolnil Merchas Doski, který utaženou střelou k pravé tyči srovnal stav utkání.

Do druhé půle nastoupili Západočeši jako vyměnění. V prvních minutách si vytvořili hned několik vyložených šancí (největší Sampson Dweh, Jan Sýkora), ale gól z nich nevytěžili jen kvůli perfektním zákrokům Milana Heči, což se jim stalo osudným. V 63. minutě se neohroženě vydal do pokutového území Pavel Juroška, který po překonání několika obránců, přiťukl balon Marku Havlíkovi, jehož rána zaplula do levé šibenice. Pavel Juroška si vzápětí připsal i branku, když do odkryté sítě dorazil střelu Milana Petržely. V 72. minutě se navíc znovu prosadil Marek Havlík, který využil obrovského zaváhání v plzeňské rozehrávce a hlavou překonal domácího gólmana – 1:4. Totální zmar a rezignace Viktorky. Úspěchy v Evropě si vybraly svoji daň. Přestože měla Viktorka častěji míč na kopačkách, chyběly důraz a síla v obou šestnáctkách. Při proměňování vypracovaných příležitostí a při bránění rychlých akcí nabuzeného soupeře, který byl odpočatý a plný sil.

Fanoušci Viktorky měli jasno, za všechny Lukáš Havelka: „Můj dojem je že ve 13, 14 lidech prostě nejdou hrát 3 soutěže! Lavička není kvalitní a tím pádem se to pak odráží na fyzičce, kde nás dneska Slovácko v druhý půli úplně přejelo (ono i Dinamo od 70 minuty ve čtvrtek). Navíc některý hráči z toho hřiště neslezou vůbec, protože za ně není náhrada (případ Kalvach). Další problém je že neumíme dávat góly ze hry. Dneska ukázkovej případ zápasu, kterej jsme klidně mohli naprosto v klidu vyhrát, jenže to by někteří hráči museli umět trefit cokoliv jinýho než gólmana. A to fakt není poprvý. Viz Karviná a další zápasy.

Co je blbý, je to, že teď momentálně je to vlastně neřešitelnej problém, bude se muset počkat na zimu, kdy doufejme, že přijdou hráči, co jsou aspoň nějak produktivní.“

Trenér Viktorie Miroslav Koubek: „Hloupá porážka. Dostali jsme čtyři góly, udělali jsme individuální chyby. Nedá se nic dělat, stalo se. Mrzí nás to hrozně. Trošku jsme tím asi devalvovali minulý týden, ale doběhlo nás to. Vynucené změny se herně úplně nechytily. Nebyl to náš den, bylo to špatné. Od začátku jsem cítil, že nám chybí jeden dva kroky k tomu, abychom byli schopní na soupeře šlapat. Druhý a třetí gól jsou podobné. Nezachytili jsme protiútoky Slovácka po prohraných osobních soubojích a odražených míčích, tam je co vytýkat. Udělali jsme zásadní chyby ve smyslu obranné činnosti, slabé akčnosti, možná ani postavení nebylo optimální. Třeba čtvrtý gól, to už je v tu chvíli zmar.“

Trenér Slovácka Martin Svědík: „Začali jsme utkání velice aktivně, ale z první vážnější situace před naší bránou, kde jsme nezareagovali na autové vhazování, jsme dostali gól na 1:0. To trošku naši hru paralyzovalo, vyplynuly z toho gól z ofsajdu i šance na druhý gól domácích. Bylo velmi důležité, že jsme to přežili, protože potom jsme se do aktivity vrátili. Myslím, že jsme zaslouženě vyrovnali na 1:1. Dalším klíčem bylo, že jsme přežili šance soupeře na začátku druhého poločasu. Když jsme dali gól na 2:1, bylo utkání v naší moci. Bylo vidět, že se soupeř dostal do takové spirály, kde už na to nedokázal reagovat. Utkání jsme dovedli do zaslouženého vítězného konce.“

Slovácko tak po více než měsíci dokázalo opět naplno bodovat. V příštím kole je 26. listopadu čeká domácí souboj s Baníkem Ostrava, Viktoriáni se o den dříve představí v Hradci Králové. Ve čtvrtek hraje Viktoria pohárový duel v Olomouci. Ostatně ji čeká vůbec velice těžký závěr podzimu. Musí odehrát během měsíce 8 utkání, z toho pouze 2 doma (liga České Budějovice a Evropa Astana) a 6 zápasů venku (pohár v Olomouci, Evropu v Ballkani, ligu v Hradci, v Ostravě, v Mladé Boleslavi a v Olomouci)!!! Vůbec si netroufám předpovídat, kolik získá Viktorka do konce podzimu bodů.

Baník Ostrava – Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 49. Panák. Rozhodčí: Jan Petřík. ŽK: 4:2. ČK: 0. Fauly: 10:7. Střely na branku: 5:1. Rohy: 16:4. Držení míče: 60%:40%. Diváci: 15 081 (vyprodáno).

Ve čtvrtek hrála Sparta utkání Evropské ligy v Glasgowě proti Rangers, s kterými doma hrála nerozhodně bez branek. Rangers ji porazili 2:1 a udělali výrazný krok směrem k postupu ze skupiny C. O vítězi bylo na Ibrox Stadium rozhodnuto už po prvních 20 minutách, během nichž Pražané dvakrát inkasovali. Pod první zásah Skotů se výrazně podepsal nepřesnou rozehrávkou mladý stoper James Gomez, který musel nastoupit kvůli zdravotním potížím opor letenské defenzivy Ladislava Krejčího a Filipa Panáka. Hlavní hvězdou duelu se stal Brazilec Danilo, jenž si zapsal gól i asistenci a v posledních čtyřech zápasech napříč soutěžemi se podílel celkem na šesti brankách. Sparta stačila po přestávce jenom snížit Lukášem Haraslínem. Pražané budou mít ještě hodně práce, aby si zajistili postup alespoň s druhé příčky.

Sparta hraje 30. listopadu doma s vedoucím Betisem a 14. prosince na půdě Arisu.

Sparta po návratu ze Skotska musela setřást únavu a rychle se připravit na náročný výjezd do Ostravy, kde na ni před vyprodaným stadionem čekal nažhavený soupeř. Domácí doma uměli na Spartu zahrát, z posledních pěti domácích zápasů s ní uhrál 3 body, vždy za remízy. Favoritem byl úřadující mistr ligy a momentálně první celek tabulky. Baník mohl jen a jen překvapit.

Začátek zápasu měli v režii domácí, kteří se dostali během první desetiminutovky hned do několika slibných šancí. Tu největší si po chytré narážečce vytvořil David Buchta, k jeho smůle však skončila těsně vedle levé tyče. Daleko přesněji chvíli nato pálil ze střední vzdálenosti Filip Kubala, avšak Peter Vindahl jeho pokus i přes mírné problémy vyrazil. Těsně před úderem 20. minuty pak přišla ještě větší příležitost poté, co se skvěle uvolnil Tomáš Rigo. Ani on ale nedokázal propálit dánského brankáře, jenž se blýskl dalším povedeným zákrokem.

Krátce po návratu ze šaten se do prvního nebezpečného zakončení dostali sparťané. Postaral se o něj David Pavelka, jehož přízemní střela z hranice vápna orazítkovala tyč. Chvíli poté už hostující družina slavila, když si na centr z rohového kopu naskočil Filip Panák, který z bezprostřední blízkosti poslal míč nechytatelnou hlavičkou do sítě. Tímto okamžikem Letenští vystoupili ze své pasivity a začali být Baníku herně vyrovnaným soupeřem. V 78. minutě mohl jejich vedení pojistit Jan Kuchta, jeho pohotovou ránu ale domácí obrana zablokovala. Těsně před koncem mohl srovnat Ladislav Almási, nicméně ostrá hlavička slovenského kanonýra neprošla hradbou těl.

Trenér Baníku Pavel Hapal: „Odehráli jsme výborný zápas, ale jsme zklamaní z výsledku. Sparta měla jednu dvě šance, jednu proměnila, my více, ale nejsme produktivní. Hráli jsme nátlakově, jak jsme chtěli, hra se nám dařila, akorát bez gólu. Je to škoda, mohli jsme mít aspoň bod, možná tři. Nakonec nemáme nic. Panák si při rohu naskočil, nedostali jsme se do souboje a zakončoval sám. My měli spoustu rohů, které jsme nevyužili, standardky nám odvracel Sörensen. Chybí nám tam být trochu více agresivní.“

Trenér Sparty Brian Priske: „Máme tři body z těžkého zápasu, to je důležité. Je třeba si uvědomit, kde jsme hráli a s jakým týmem. Potkali jsme se s dobrým týmem, který si zaslouží respekt. Program měl dopad na náš výkon, na druhou stranu to nemá být omluva. Máme široký a dobrý tým a musíme si s tím poradit. Byli jsme pod tlakem, trápili jsme se v defenzivě, ale i v ofenzivě jsme snadno odevzdávali míč. V prvním poločase nám scházela kvalita, částečně to bylo asi tím, jakou jsme zvolili taktiku. Ale hráči bojovali jeden za druhého. Pokud bych měl ocenit jednu konkrétní věc, tak právě to, jak hráči bojovali. Jinak nám dnes po náročném programu scházela větší energie.“

Baník tak při snaze znemožnit favoritovi zisk tří bodů selhal. Přesto podal výborný výkon, a kdyby dokázal proměňovat vyložené šance, minimálně bod by byl jeho. Spravit chuť si může 26. listopadu na hřišti Slovácka. Sparta dostane šanci pokračovat v pozitivních výsledcích téhož dne ve výročním utkání doma proti Zlínu.

Sigma Olomouc – Slavia Praha 1:3 (1:2)

Branky: 15. Pokorný – 4. Wallem, 43. Tomič, 56. Jurečka. Rozhodčí: Stanislav Volek. ŽK: 3:4. ČK: 0. Fauly: 10:16. Střely na branku: 4:6. Rohy: 2:4. Držení míče: 37%:63%. Diváci: 8 897.

Slavia zvítězila ve čtvrtém kole skupiny G Evropské ligy v pražském Edenu nad AS Řím 2:0, a zopakovala tak výsledek prvního zápasu památného čtvrtfinále poháru UEFA z roku 1996. Sešívaní dávali od úvodních minut jasně najevo snahu napravit nepříliš kvalitní dojem z prvního vzájemného duelu v italské metropoli a po většinu času se prezentovali aktivním výkonem. Ten jim zkraje druhé půle přinesl odměnu v podobě gólu Václava Jurečky. Výhru domácích pak ještě stvrdil povedenou ranou Lukáš Masopust, a oba protagonisté tohoto klání se tak srovnali v čele skupiny na devíti bodech. Výborný výkon Slavie!

Slavia hraje 30. listopadu v Tiraspolu a 14. prosince doma se Servette Ženeva.

Vzájemné zápasy Sigmy a Slavie hrané v Olomouci bývaly hodně vyrovnané. Hanáci měli v tabulce o 9 bodů méně než sešívaní, kteří přijeli do Olomouce v roli favorita. Zvláště když po domácím výpadku s plzeňskou Viktorií (1:2) dokázali ve čtvrtek přehrát po výborném výkonu v Evropské Lize AS Řím. Navíc měl trenér Jindřich Trpišovský s Václavem Jílkem daleko lepší vzájemnou bilanci. Z 12 zápasů jen 2 prohrál a 10 jich vyhrál.

První poločas přinesl parádní podívanou a rovnou tři přesné zásahy! Na první branku navíc nemuseli diváci čekat vůbec dlouho. Už ve čtvrté minutě totiž našel Ševčíkem ve vápně Conrada Wallema, jenž hlavičkou poslal Slavii do vedení. Olomouci se povedlo srovnat po deseti minutách. Jan Vodháněl vymyslel parádní centr na hlavu Jakuba Pokorného, který prudkou hlavičkou nedal Aleši Mandousovi šanci. Poté se hrál poměrně vyrovnaný fotbal, dlouhou dobu bez šancí. Pražanům se v samotném závěru půle povedlo vzít ztracené vedení zpět. Po přízemním centru a několika odrazech se míč dostal na kopačku Michala Tomiče, jenž se před bránou nemýlil.

Navýšit vedení mohl zpočátku druhého dějství střídající Mick van Buren, když si naběhl na povedený centr. Proti jeho zakončení patou však Tomáš Digaňa předvedl skvělý zákrok. Krátký byl ovšem proti ráně Václava Jurečky, jež se otřela o jednoho z olomouckých hráčů. Po hodině hry se do odraženého míče opřel Jan Vodháněl, ale snížení Sigmě nepřinesl, neboť jeho pumelice proletěla nad břevnem. Domácí se nevzdali, ale sešívaný blok těžko proráželi. Když už se podařilo najít skulinku v obraně, jako tomu bylo třeba po centru, který si našel Jan Fiala, tak důležitý zákrok vytáhl Aleš Mandous.

Trenér Olomouce Václav Jílek: „Viděli jsme velmi kvalitní ligové utkání, v němž si Slavia vytvořila více gólových příležitostí a tři z nich také proměnila. I když druhý a třetí gól byly trochu dílem náhody. Nám to štěstí trochu chybělo. Na Slavii nebylo znát, že hrála ve čtvrtek těžké utkání, znovu ukázala sílu své středové řady, tohle je potřeba vnímat. My jsme chtěli hrát aktivně, ale oproti soupeři nám v klíčových momentech chyběla přesnost. Rozhodla branka těsně před přestávkou, což nás po naší výborné pasáži před tím srazilo a Slavii to hodně pomohlo. Byla si vědoma svého vedení, nemusela se nikam hnát a to jí vyhovovalo. Měla hodně otevřený prostor a využila to k tříbodovému zisku.“

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: „Do zápasu jsme vstoupili skvěle, možná nejlépe v celé sezoně. Dali jsme gól. Olomouci pomohlo rychlé vyrovnání, ale od druhé branky jsme byli lepší a zaslouženě jsme vyhráli. Gól těsně před přestávkou byl rozhodující. Po změně stran jsme vysunuli Van Burena, který využil svoji rychlost, což prospělo naší hře. Jsme rádi, že jsme tento zápas zvládli za tři body. V závěru měli domácí dvě tři šance na zdramatizování zápasu. Olomouc má velmi dobré mužstvo a i když výsledek vypadá jednoznačně, tak je za naší výhrou hodně práce. Po čtvrtečním pohárovém utkání jsme znovu podali vyspělý výkon. Byl to velmi zajímavý zápas, ke kterému přispěla vynikající kulisa a také perfektně připravený trávník.“

Sigma svůj loňský úspěch nezopakovala a poprvé od prohry s Baníkem nezískala ani bod. Oba celky sehrají svá další ligová utkání 25. listopadu. Slavia přivítá České Budějovice, Hanáci po pohárovém čtvrtečním střetu s Plzní zamíří do Karviné.

FC Hradec Králové – Slovan Liberec 1:1 (1:1)

Branky: 28. Vašulín – 30. Frýdek. Rozhodčí: Ladislav Szikszay. ŽK: 4:2. ČK: 0. Fauly: 10:11. Střely na branku: 4:3. Rohy: 5:3. Držení míče: 51%:49%. Diváci: 6 318.

Liberec se v posledních kolech zvedl, ze tří utkání posbíral 7 bodů a výrazně zpevnil defenzívu. Také obraná činnost Hradce Králové se zlepšila, v předešlých 3 zápasech Hradec inkasoval pouze 1 gól. Očekával se vyrovnaný souboj.

Votroci dokázali po defenzivnějším úvodu otevřít skóre. Daniel Vašulín se prodral do malého vápna, odkud do odkryté sítě dorazil prudký centr z pravého křídla. Vedení ale domácím vydrželo jen chvíli, když po půlhodině hry vyrovnal z rychlého kontru Christián Frýdek. Ještě před pauzou mohl vedení na stranu Hradečáků znovu překlopit Daniel Vašulín, po skvělém uvolnění za šestnáctkou však z dálky napálil jen tyč.

Po návratu z kabin se dvojicí střel předvedl hostující Ľubomír Tupta, jenž nejprve napálil gólmana z ostrého úhlu a chvíli nato zamířil z pokutového území těsně vedle levé tyče. Po hodině hry se povedlo dopravit míč do sítě Václavu Pilařovi, videorozhodčí však vedoucí branku Hradce velmi rychle zrušil kvůli ofsajdu. Sedm minut před koncem vstřelil Daniel Vašulín další gól, zdálo se, že je regulérní, ale opět neplatil kvůli údajnému faulu na brankáře. Hradecká lavička bouřila! V blížícím se závěru se dostal ke střele ze zajímavé pozice L’ubomír Tupta, gólman Pavol Bajza byl ovšem i tentokrát připravený.

Trenér Hradce Králové Václav Kotal: „Viděli jsme dramatické utkání s šancemi na obou stranách. Myslím, že my jsme měli o malinko větší, protože tam byla Vašulínova tyč a pak hlavička, která šla nad, a měla být gólem. Vrchol přišel v 83. minutě, kdy jsme dali regulérní gól. Nevím, na základě čeho ho rozhodčí neuznal. Vašulín má nohy nahoře, brankář padá na něj. Nechápu tohle rozhodnutí, protože jsem přesvědčený, že míč už byl v té době v brance, takže Vašulín vůbec neovlivnil hru brankáře. Už jsem to viděl na videu, i v televizi hodnotili, že to byl regulérní gól. Je obrovská škoda, že jsme nezískali tři body, protože s 18 body po první polovině soutěže bychom byli spokojeni.“

Trenér Liberce Luboš Kozel: „V první půli jsme nehráli moc dobře dopředu, jediným pozitivem byla asi akce na vyrovnávací gól. Dostali jsme poměrně laciný gól, kdy už to vypadalo, že míč máme. Výkon nebyl dobrý a ve všem umíme být lepší. Druhý poločas jsme se zlepšili, paradoxně tam byly situace, ze kterých jsme inkasovali. Dneska při nás stálo štěstí v tom smyslu, že obě situace byly asi ofsajdové a góly neplatily. U té druhé šel Vašulín do skluzu z ofsajdové pozice, takže za mě určitě ovlivnil hru. Ale nevím, co se všechno zkoumalo. I dopředu jsme byli lepší než v první půli. Za stavu 1:1 jsme měli dobré pasáže a dvě obrovské šance Kulenoviče a Žambůrka. S tímhle průběhem utkání ale musíme být s bodem spokojeni.“

Hráči Liberce tak opět nedokázali zvítězit na hřišti soupeře. Preferované domácí prostředí si užijí 25. listopadu proti Mladé Boleslavi, Hradec na vlastním stadionu přivítá téhož dne Viktorii Plzeň.

Dynamo České Budějovice – FK Teplice 0:1 (0:1)

Branka: 6. Vachoušek. Rozhodčí: Vít Zaoral. ŽK: 2:3. ČK: 0. Fauly: 12:19. Střely na branku: 2:2. Rohy: 10:1. Držení míče: 65%:35%. Diváci: 1 937.

Dynamo se dostalo do kritické situace, s deseti body zaujímalo předposlední příčku. Obě mužstva mají od začátku sezony problémy se střílením gólů. Teplice navíc trápí už delší dobu absence ofenzivních hráčů, ale v tabulce měla o 6 bodů na kontě více než Jihočeši.

Děravá defenziva Dynama potvrdila svou pověst i v úvodu domácího duelu s Teplicemi. Svěřenci trenéra Zdenka Frťaly se totiž ujali vedení už v šesté minutě, kdy se po vydařené kombinaci na pravé straně odhodlal ke střele zevnitř vápna Daniel Trubač. Ten sice míč netrefil ideálně, naštěstí pro žlutomodré ale balon doputoval přímo k Tadeáši Vachouškovi, jenž ho zblízka uklidil do sítě. Jihočeši po inkasovaném gólu přebrali iniciativu a hnali se za vyrovnáním. Tomu byl blízko Patrik Hellebrand na sklonku úvodní půlhodiny, zamrzlý Tomáš Grigar však vytlačil jeho přízemní pokus pohledem mimo. Hned vzápětí zakončoval z dobré pozice také Marcel Čermák, ani on ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Obraz hry se po změně stran neměnil a aktivnější hráči Budějovic kontrolovali dění na hrací ploše. Kýžené trefy se ovšem nedočkali ani po další šanci Marcela Čermáka, jenž po rychlém úniku neseřídil správně mířidla. Čtvrthodiny před koncem se musel předvést také Tomáš Grigar, jenž s problémy zlikvidoval ránu na zadní tyč Jana Suchana. V závěru hostům k udržení těsného náskoku pomohl také Soufiane Dramé, který tak svůj 100. zápas v české nejvyšší soutěži oslavil třemi body.

Trenér Českých Budějovic Marek Nikl: „Zápas jsme si udělali těžký tím, že jsme inkasovali hodně brzy, což Teplicím pomohlo. Mohly se víc soustředit na defenzivu. Na druhou stranu ale náš výkon byl velmi dobrý a jediné, co k tomu chybělo, byla vstřelená branka. Teď nás čeká reprezentační přestávka a potom do zimní přestávky těžký los, ale věříme, že můžeme uspět a získat body. Fakt, že jsme klesli na poslední místo, osobně nijak neřeším. Soutěž je rozehraná, jsme teprve v půlce a pořád zbývá do konce hodně zápasů.“

Trenér Teplic Zdenko Frťala: „Dnešní výhra nás před reprezentační přestávkou jednoznačně uklidní. Uvědomujeme si, že skoro všechny naše výhry v lize byly 1:0. Když jsme vstřelili gól v šesté minutě, říkali jsme si, jestli to není moc brzy, protože toho času do konce zápasu bylo hodně. Věděli jsme o síle domácích a naše obrana jen potvrdila, že nízký počet obdržených gólů není náhoda. I když v zápase před naší brankou bylo hodně závarů, hodně střel jsme dokázali zablokovat. Pro hráče jsou tři body odměnou za to, že nevypustili jediný souboj a jdou na krev v každém dramatickém zápase. Ve druhé půli jsme chtěli hrát na rychlé protiútoky a dvě tři šance na vstřelení gólu jsme měli.“

Hráči Budějovic tak utrpěli čtvrtou prohru v řadě a klesli na poslední místo. Otázkou je zda pád na samé dno přežijí běhen reprezentační přestávky trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný. Utnout neblahou sérii v příštím kole pro ně však nebude lehké, 25. listopadu totiž zavítají na stadion Slavie. Druhý vršovický klub Bohemians pojede téhož dne do Teplic.

FK Mladá Boleslav – FK Pardubice 1:0 (0:0)

Branka: 47. Kušej. Rozhodčí: Petr Hocek. ŽK: hráno bez karet. ČK: 0. Fauly: 14:7. Střely na branku: 4:4. Rohy: 4:4. Držení míče: 48%:52%. Diváci: 1 510.

V domácím prostředí si zatím Mladá Boleslav vedla velice dobře. 4x vyhrála, 1x remízovala a 1x prohrála. Také v tabulce měla o 10 bodů více než Východočeši. Ti mají navíc zraněného útočníka Kryštofa Daňka, který má zlomenou ruku. Host ze Sparty byl v posledních utkáních klíčovým mužem Pardubic.

Kryštof Daněk nakonec nastoupil, ale na lavičce zůstal další klíčový pardubický hráč Michal Hlavatý, který měl v týdnu horečku, a na hřiště šel až v 57. minutě. V sychravém počasí se Východočeši překvapivě hned po úvodním hvizdu chopili iniciativy. Obrana modrobílých měla plné ruce práce hlavně s dvojicí Bartosz Pikul a Emil Tischler, kteří po levé straně hřiště vymysleli pár zajímavých příležitostí. Ve 27. minutě měl největší možnost k otevření skóre právě Bartosz Pikul, s jeho projektilem si však dokázal poradit gólman Bolky Matouš Trmal. Na druhé straně se pak skvěle profiloval novopečený reprezentant národního týmu Vasil Kušej. Do poločasu se nicméně nepodařilo prosadit ani jednomu celku.

Pár minut po výměně stran dostal dokonalou přihrávku do běhu od Ondřeje Karafiáta reprezentant Vasil Kušej a ten s ledovým klidem dokázal přesnou placírkou vstřelit úvodní branku. Pardubičtí naprosto rezignovali na bránění a v 51. minutě málem kapitulovali podruhé po hlavičce Bensona Sakaly. O 10 minut později adresoval Yusuf Hilál nadějnou, ale opožděnou přihrávku za obranu Vasilu Kušejovi, defenziva červenobílých tak dostala potřebný čas na konsolidaci. Směrem dopředu to však bylo od pardubických fotbalistů oproti úvodním minutám velmi krkolomné a s přibývajícím časem bylo už více než jasné, že na zdramatizování koncovky utkání jim nezbývají síly.

Trenér Mladé Boleslavi Marek Kulič: „Vstup do utkání se nám nevydařil, Pardubice byly lepší a musím poděkovat Trmalovi, že po Suchého podklouznutí těsně před přestávkou mužstvo podržel. Do druhé půle nastoupil jiný mančaft, brzo proměnil šanci a měl i další, ale druhý uklidňující gól nedal. Proto jsme šťastní, že jsme vyhráli. Jsem rád, že si Trmal vychytal svoji první nulu v boleslavském dresu. Všichni jsme to měli v hlavě.“

Trenér Pardubic Radoslav Kováč: „První poločas byl vyrovnaný, bohužel v jeho závěru Tischler neproměnil svoji obrovskou šanci. Na začátku druhého poločasu jsme udělali chybu, jakou jsme za celý první poločas neudělali ani jednou. Zaspali jsme a Kušej to uklidil. Dali jsme jen 11 gólů za 15 zápasů, to je náš největší problém. Tlačíme se tam, šancí dnes bylo víc, ale nedokážeme je proměnit.“

Mladá Boleslav tak potvrdila roli favorita. Další zápas čeká Bolku 25. listopadu na hřišti Liberce, Pardubice pojedou o den později do Jablonce.

FC Zlín – FK Jablonec 1:1 (1:0)

Branky: 19. Fantiš – 48%. Martinec. Rozhodčí: Karel Rouček. ŽK: 2:2. ČK: 0. Fauly: 10:11. Střely na branku: 2:4. Rohy: 2:9. Držení míče: 43%:57%. Diváci: 3 031.

Vzestup Zlína po výměně trenéra je téměř neuvěřitelný. Nejhorší obrana v lize se pod vedením Bronislava Červenky zpevnila a ve třech soutěžních utkáních ani jednou neinkasovala. Jablonec v posledních dvou zápasech uhrál 4 body, když porazil Baník a remízoval s Olomoucí. v posledních šesti vzájemných utkáních se body vždy dělily.

Minimální bodový rozdíl v tabulce mezi oběma soupeři reflektovaly i první minuty zápasu, které divákům nabídly pohled na vyrovnaný souboj s příležitostmi na obou stranách. Úvodní branka utkání se dostavila v 19. minutě z kopačky zlínského Antonína Fantiše, který v pádu na hranici malého vápna usměrnil mezi tři tyče střílený přízemní centr Lukáše Bartošáka. Severočeši toužili po vyrovnání, ale Ševci jejich nátlaku odolávali a po zisku balonu hrozili z nepříjemných protiútoků.

Krátce po změně stran se však zelenobílí dočkali a srovnali stav zápasu. Z bezprostřední blízkosti překonal gólmana Moravanů Jakub Martinec, kterému naservíroval míč z pravé strany před branku David Štěpánek. Vyrovnání vlilo Jabloneckým krev do žil. Hosté si vytvářeli jednu šanci za druhou a tým z Baťova města takřka k ničemu nepouštěli. Trenér celku z Moravy nicméně dokázal své mužstvo probudit vydařenými střídáními. Tom Slončík se jen krátce po svém příchodu na hřiště prezentoval dvěma velice povedenými střeleckými pokusy z přímých kopů. Pravá tyč a zásah brankáře však byly důvody, kvůli kterým si gól nepřipsal. Ještě v samém závěru měl zlínský blonďatý mladík na hlavě vítězný gól, ale mířil jen o centimetry vedle branky.

Trenér Zlína Bronislav Červenka: „Byl to zápas dvou poločasů. V prvním jsme byli aktivní, získávali jsme míče, chodili jsme do rychlých protiútoků a je škoda, že jsme nepřidali druhý gól. Srazila nás branka krátce po přestávce. Byl to jednoduchý gól, který padl po našem nedůrazu, přečkali jsme dva tři těžké momenty v naší šestnáctce. Pomohlo nám střídání, byli jsme zase nebezpečnější nahoru, přelívalo se to ze strany na stranu a remíza je nakonec spravedlivá. Nebyl to jednoduchý zápas, kluci odevzdali vše, co mohli. Doma chceme vyhrávat, ale bod bereme.“

Trenér Jablonce Radoslav Látal: „Chtěli jsme zde získat tři body, máme jeden, což je asi zasloužený výsledek. Prospali jsme první poločas, špatně jsme dostupovali hráče, prohrávali jsme souboje, což vyhovovalo brejkovým hráčům Zlína, kteří využili naší chyby a dali gól. Po přestávce jsme udělali změnu, která nám prospěla, a vyústilo to ve vyrovnání. Měli jsme pak dvě tři loženky k tomu, abychom zápas rozhodli v náš prospěch. Máme ale dobrou defenzivu, získali jsme plusový bod, pozvolna se zvedáme a musíme to potvrdit ve dvou zápasech doma s Pardubicemi a Teplicemi.“

Zlín tak potvrdil dobrou formu a počtvrté v řadě neprohrál. Oba celky se vrátí zpět do ligové akce 26. listopadu. Ševci změří síly se Spartou, Jablonec doma přivítá Pardubice.

Bohemians – MFK Karviná 1:0 (0:0)

Branka: 52. Prekop. Rozhodčí: Jan Machálek. ŽK: 0:2. ČK: 0. Fauly: 7:10. Střely na branku: 6:4. Rohy: 7:4. Držení míče: 58%:42%. Diváci: 4 279.

Klokanům se doma proti Karviné zatím vždy dařilo, poslední zápasy skončily vítězstvím 4:0, 3:0 a 2:0. Také v tabulce měli Bohemians na kontě o 4 body více, než jejich soupeř. Karviná sbírala body především na domácím hřišti, venku měla bilanci 1 – 0 – 6. Šokovala vítězstvím 1:0 v Plzni.

Už po pár minutách si oba celky vyzkoušely ofenzivní výpady. Na straně Slezanů otestoval mokrý povrch hřiště střelou po zemi Patrik Čavoš, vzápětí se ve velice dobré pozici ocitl domácí křídelník Martin Hála, který pálil těsně nad břevno. Viditelnou aktivitou hýřil Erik Prekop, který na sebe často sám nabalil několik protihráčů. Ve 24. minutě byl kousek od své premiérové trefy v dresu Pražanů Robert Hrubý, jenž byl i v roli záložníka pravidelně vysílán na hrot útoku. Bouřlivá atmosféra vygradovala v nastaveném čase první půle, kdy Klokani zvládli dostat míč za záda Dominika Holce, brance ale předcházel ofsajd.

Bohemians se vrátili v lepším rozpoložení a nesoustředěnou obranu Karviňáků dokázal nachytat Erik Prekop, jenž se po individuální akci v 52. minutě skvěle prosadil přesnou střelou do šibenice. Hosté reklamovali faul Erika Prekopa, který při uvolňování naremploval upadnuvšího obránce Jiřího Fleišmana, ale sudí Jan Machálek se ani nešel podívat na video a krásný gól platil. Krátce před hodinou hry se Patrik Čavoš pokusil ranou spasit uvadající naděje svého týmu na bodový zisk. Neuspěl, ačkoliv lepší pozici pro skórování by hledal jen stěží. Kouč Juraj Jarábek se snažil nevalně vyhlížející situaci pro svůj tým zvrátit hned trojím střídáním, avšak bezúspěšně. Krátce před koncem zápasu chtěl vzít všechno na sebe Dávid Krčík, jeho tvrdý projektil ale byl zablokován jedním z Pražanů.

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý: „Viděli jsme zajímavé, svižné utkání. Karviná hraje ofenzivně, jejich hráči nahoře jsou velmi nebezpeční. Až na závary na začátku jsme ale zápas relativně kontrolovali. Bohužel nás zase trápila koncovka, ale pozitivem je, že jsme se do gólových situací dostávali ve větším počtu lidí. S myšlenkou na čtyřobráncové rozestavení jsme si pohrávali už delší dobu, hráli jsme to zatím jenom v úvodu mého angažmá v Bohemce. Byla to varianta už minulý týden na Spartu, nakonec jsme si nechali delší čas na nácvik, abychom Karvinou překvapili. Donutila nás k tomu i zdravotní situace, ale chtěli jsme udělat změnu, oživit ofenzivu. Myslím, že se to dnes povedlo a vyhráli jsme zaslouženě.“

Trenér Karviné Juraj Jarábek: „Byl to slušný fotbal v dobré kulise, zápas měl grády i tempo. Do utkání jsme dobře vstoupili, v úvodu jsme měli několik náznaků šancí. Bohemka měla dost standardních situací, ze kterých hlavně hrozila. Před druhým poločasem jsme si v kabině říkali, že se nesmí opakovat zápas s Baníkem, bohužel jsme opět hned po přestávce inkasovali. Musím ale uznat, že Prekop to trefil krásně. Chyběla nám dnes lepší finální přihrávka a kvalita v zakončení, Bohemka vyhrála zaslouženě.“

Karviná tak v zakletém Ďolíčku ani na 10. pokus nezvítězila, již počtvrté v řadě si navíc nepřipsala ani bod. V příštím kole 25. listopadu přivítá Sigmu Olomouc, Bohemians budou hrát tentýž den v Teplicích.

Příští 16. ligové kolo (25. – 26. 11):

SO 15.00: FC Hradec Králové (16 bodů) – Viktoria Plzeň (25 bodů)

SO 15.00: FK Teplice (19 bodů – Bohemians (20 bodů)

SO 15.00: MFK Karviná (13 bodů ) – Sigma Olomouc (24 bodů)

SO 15.00: Slovan Liberec (18 bodů) – FK Mladá Boleslav (26 bodů)

SO 18.00: Slavia Praha (36 bodů) – Dynamo České Budějovice (10 bodů)

NE 15.00: FK Jablonec (13 bodů) – FK Pardubice (13 bodů)

NE 15.00: 1. FC Slovácko (25 bodů) – Baník Ostrava (24 bodů)

NE 18.00: Sparta Praha (38 bodů) – FC Zlín (11 bodů)

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotbálek se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.