Princ a Večernice

Juraj Ďurdiak je známý slovenský herec, písničkář a podnikatel. Narodil se 27. dubna 1952 v Bratislavě a svůj život zasvětil umění a podnikání. 

Po absolvování bratislavské konzervatoře se rozhodl věnovat studiu operního zpěvu a herectví na VŠMU. Po dokončení studií se Juraj připojil k trnavskému Divadlu pro děti a mládež, kde strávil dva úspěšné roky.

Soubor divadla tehdy tvořili právě absolventi VŠMU spolu s několika herci ze starší generace. Za tohoto seskupení dosáhlo trnavské divadlo svých největších úspěchů.

Ačkoli chtěl Juraj původně zamířit do činohry na Novou scénu, osud ho nejprve svedl jinam. Přišla první nabídka ze světa filmu, kterou Juraj s nadšením přijal. Debutoval v maďarském filmu Dlouhé čekání, natočeném v roce 1975.

V tomto snímku ztvárnil roli Petera a svým talentem zaujal nejen tvůrce filmu, ale především diváky. Dlouhé čekání mu otevřelo dveře k dalším zajímavým projektům. 

Následovaly filmy jako Klavír ve vzduchu, natočený roku 1976 a Oči jako hvězdy z roku 1977, které Jurajovi přinesly nejen uznání za jeho talent a hojnou dávku popularity, ale vytvořily pevné základy pro jeho další filmovou kariéru.

Není k poznání

Juraj Ďurdiak se pyšní celou řadou hereckých počinů. Exceloval v mnoha filmových a televizních projektech, zahrnujících vše od pohádek až po psychologické detektivní snímky. 

Pro více informací se podívejte na toto video: 

Zdroj: Youtube

Do podvědomí diváků se však zapsal nejvíce rolí prince Velena v pohádce Princ a Večernice, natočené v roce 1978. Touto pohádkou si navždy získal srdce velkého množství diváků. 

Exceloval také v roli hygienika Pavla Tomáše ve filmu Čistá řeka z roku 1978 od řežiséra Štepána Skalského.

V osmdesátých letech minulého století si Juraj splnil svůj sen, když se konečně připojil k Poetickému souboru bratislavského Divadla Nová scéna, jehož se stal klíčovým členem a v roce 2002 i uměleckým šéfem. I přesto, že se mu ve světe filmu dařilo, Juraj neusnul na vavřínech. 

Své ambice vložil také do podnikání. Otevřel si svou kavárnu U Anjelov na Starém Městě v Bratislavě. Jako pedagog předával herecké zkušenosti na Státní konzervatoři v Bratislavě. Když mu bylo šestapadesát let, postihla ho mozková příhoda. S jejími následky se potýká dodnes. V posledním letech se k tomu přidaly také potíže se srdcem.

Juraj je vášnivým čtenářem, a kdykoliv může, odjede někam do přírody. Dnes byste v něm prince Velena hledali asi už jen stěží. 

cs.wikipedia.org, www.tvguru.cz, www.blesk.cz