Dnes Pondělí - oblacno 14°C
Zítra Úterý - polojasno 12°C
Pondělí 3. 6. 2024
Svátek má Tamara
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Orangutan Kawi má narozeniny. Děti mu mohou přijít popřát za korunu
17 listopad
Pro dětiVíkend
Kawiho třetí narozeniny mohou návštěvníci přijít oslavit. Foto: Zoo Praha

Orangutan Kawi má narozeniny. Děti mu mohou přijít popřát za korunu

17. 11. 2023
Zoo Praha slaví 17. listopad nejen jako svátek svobody, ale i jako narozeninový den jednoho ze svých vůbec nejvýznamnějších mláďat – samečka orangutana sumaterského Pustakawana, zkráceně Kawiho. 

Jeho třetí narozeniny mohou návštěvníci přijít oslavit do pavilonu Indonéská džungle již tento pátek, přičemž děti do 15 let budou mít v tento den vstup za 1 Kč. Kawi dostane svůj dárek v 10 hodin.

Kawi tráví většinu času pozorováním a napodobováním své matky Mawar. „Kawiho mohou návštěvníci sledovat třeba při stavbě vlastního hnízda, což je činnost pro orangutany typická. Na noc se však stále vrací k matce a spí v hnízdě společně,“ říká chovatel Vojtěch Smolík.

Stavba hnízda ale zdaleka není jediná Kawiho oblíbená kratochvíle. Malý orangutan rád zkoumá každou novinku v expozici či výběhu a nezmešká jedinou příležitost ke hře. Další podstatnou část jeho běžného dne pak tvoří krmení. Orangutaní mládě může pít mateřské mléko zhruba do šesti let věku, a tak ačkoli si Kawi rád pochutná na papáje nebo klíčených luštěninách, stále je pije také on.

„Zároveň je to také velký zvědavec a hračička, což nám pomáhá třeba při veterinárním tréninku. Za uplynulý rok udělal Kawi velký pokrok, takže nyní už třeba s přehledem zvládá kontrolu dutiny ústní, kterou umí na povel otevřít a setrvat, než jej chovatel prohlédne,“ dodává Smolík.

Kawi je pokračovatelem geneticky velice cenné linie orangutanů Bimba a Soni, kteří do Zoo Praha přišli v 60. letech z lesů na Sumatře a stali se zakladateli zdejšího chovu. V přírodě čelí orangutani především úbytku přirozeného prostředí v důsledku masivního odlesňování a jsou kriticky ohrožení.



Autor: Alo

Mikroklima 2024 v parku Přátelství

Dnes v 10:33

Praha 9 oslaví Světový den životního prostředí na tradiční akci Mikroklima ve čtvrtek 6. června od 9 do 18 hodin v parku Přátelství na Proseku.

Hudebně-divadelní piknik v Praze 4: Festival Habrovka

Dnes v 09:56

Festival bloumající veřejnosti Habrovka se bude konat 7. a 8. června v zahradě kostela sv. Františka z Assisi v Praze 4 – Krči. Dvoudenní program nabízí nejen řadu lahůdek z oblasti hudby a divadla, ale i výstavu nebo workshop pro děti.

Divadlo barevných stínů v Galerii 1

Dnes v 08:43

Dvě desítky obrazů a soch z barevných PET lahví i obrazové náramky jsou do konce června k vidění v Galerii 1. Výstavu Milana Jiříka s názvem Divadlo barevných stínů v úterý 28. května zahájila slavnostní vernisáž.

Komentované vycházky Dolními Měcholupy

Dnes v 07:57

Pokud vás zajímá, jak bude vypadat vysokorychlostní trať v Dolních Měcholupech, dozvíte se na komentovaných procházkách s inženýry, architekty a urbanisty 19. a 27. června.

Veletrh neziskových organizací Prahy 1

Včera ve 20:42

Rok 2024 je rokem dobrovolnictví. Přijďte 10. června na první ročník obnoveného veletrhu, který v roce 1996 zahajoval prezident Václav Havel.

Výstava bude zkoumat české zlozvyky

Včera v 10:45

Výstavní prostor Kobky 17 na Smíchovské náplavce se během června promění na Národní statistický ústav, který bude zkoumat české zlozvyky. Veřejnost může aktivně ovlivnit i druhou fázi projektu Kateřiny Šedé Národní sbírka zlozvyků, jejímž cílem je zmapovat zlozvyky jednotlivců i skupin a vytvořit...

Půlmaraton po hranicích čtvrté městské části

Včera v 08:53

Víte, jak dlouhá je po obvodu Praha 4? Plus mínus je to půlmaratónská trať. Oběhnout ji můžete 9. června.

Čaj o páté u Čapků v červnu

Včera ve 02:02

Inscenované prohlídky Vily Karla Čapka, při které vás Josef Čapek provede svým domovem a životem a setkáte se s osobnostmi, se kterými jej sdílel. Na spolupráci při realizaci tohoto setkání u Čapků se podílí Vršovické divadlo MANA.

Dětský sportovní den v Praze 15

1. června 2024 ve 14:31

Sportovní dovednosti si děti mohou vyzkoušet v úterý 4. června před Švehlovou sokolovnou.

Festival Tanec Praha představuje program

1. června 2024 v 11:49

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2024 se odehraje od 2. do 27. června na několika pražských scénách a ve více než 20 městech a obcích České republiky. 

Praha 6: Setkání na téma dopravy ve Vokovicích

1. června 2024 v 10:54

Radní pro dopravu Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš zve zájemce z řad veřejnosti na společné jednání na téma dopravy ve Vokovicích.

Další články
Nahoru