Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Masakr na Masakr party se 12 zraněnými: Lidé prý byli opilí a neposlouchali

Aktualizováno -
13. listopadu 2023
14:21
Autor: mat - 
18. října 2023
12:39

Případ loňské tlačenice na diskotéce ve Slušovicích, při které se vážně zranilo 12 mladých návštěvníků, v pondělí opět projednával Okresní soud ve Zlíně. V kauze jsou obžalováni provozovatel diskotéky Jiří K. (29) a jeho firma. Muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osmileté vězení, společnosti peněžitý trest a zákaz činnosti.

Dvacet minut trvající děsivé scény se odehrály loni 29. října před půlnocí na schodišti mezi dvěma podlažími oblíbeného zábavního podniku. Do prostoru s kapacitou 280 osob se nahrnuly čtyři stovky účastníků akce s příznačným názvem Haloween Masakr party.

„Vstup nebyl regulován, došlo ke kritické situaci," uvedl státní zástupce Jan Zubek.

Video  Žalobce Jan Zubek k tlačenici na diskotéce ve Slušovicích  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Obžalovaný Jiří K. vinu odmítl a odmítl vypovídat, stejně se vyjádřil zástupce společnosti. Sdílnější byl v pondělí bratr obžalovaného Patrik K. Fronta u vstupu byla podle něj před otevřením klubu ve 21. hodin větší než při předchozích akcích. Odhadl, že v době tlačenice mohlo být na diskotéce 300 až 400 lidí.

„Na parketě bylo plno, ale okolo, co jsem procházel, tak se dalo všude v pohodě chodit," řekl Patrik K., který působil coby člen ochranky.

Patrik K. nedokázal říci, za jak dlouho po otevření se kapacita kliúbu naplnila. O tom, že je plno, mu prý řekl jeho bratr. Záhy zjistil, že se schodiště nehýbe a nastal problém u vchodu.

Byli opilí, snad zdrogovaní

Zamířil na místi s jedním z členů ochranky. „Prvně jsem si myslel, že se tam stala nějaká rvačka, někdo mi to říkal. Jak jsme byli uprostřed schodiště, všiml jsem si, že tam byli popadaní lidi, jako nějaká lavina. Vyzýval jsem lidi, ať se netlačí, že jsou tam popadaní," řekl svědek.

Tlak návštěvníků postupujících shora byl však podle něj velký. „Lidi byli opilí, pod nějakými návykovými látkami. Vůbec nespolupracovali, i když jsme na ně řvali," uvedl muž.

Těžká zranění a psychická újma

Na schodišti mezi patry se setkalo velké množství lidí, kteří chtěli vstoupit dovnitř, nebo jít ven. Znemožnili si tím pohyb, což u některých vyvolalo paniku, dechovou tíseň a ztrátu vědomí. Někteří návštěvníci upadli a jiní po nich šlapali.

„Byla jsem skoro u venkovního vchodu, bylo to těžké se odtud dostat, leželo na mně x dalších lidí. Nevěděla jsem, co dělat, ale jsem šťastná, že jsem si dokázala zajistit dýchací cesty. Ležela jsem na schodech, ti seshora na mě spadli,“ popsala u soudu jedna ze svědkyň, nezletilá Michaela.

Měla pohmožděnou krční páteř, pánev, loket a záda, léčila se asi pět týdnů. Přiznala i psychické problémy.

Dívka (18) utrpěla při tlačenici těžkou újmu na zdraví a chlapec (15) vážnou poruchu zdraví. Oba byli v přímém ohrožení života. Dalších deset návštěvníků ve věku od 15 do 19 let mělo různé druhy zranění - například zhmoždění plíce, hlavy, krční páteře či otřes mozku, a psychických potíží.

Pondělní jednání odročil soudce Ivo Krinke kvůli svědkovi, na kterém obhajoba trvá, na březen příštího roku. To by už měl padnout irozsudek. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání