https://42tcen.com/entry/byl-odhalen-plan-hamasu-na-ofenzivu-z-gazy-na-zapadni-breh-jordanu
Byl odhalen plán Hamásu na ofenzívu z Gazy na Západní břeh Jordánu
Byl odhalen plán Hamásu na ofenzívu z Gazy na Západní břeh Jordánu
Mapy, nákresy, poznámky a rozkazy nalezené u zlikvidovaných bojovníků palestinského hnutí Hamás v zajatém kibucu Be'eri ukazují, že Hamás měl p... - 13.11.2023, 42TČen
2023-11-13T09:22:56
2023-11-13T07:49:09
Izraelsko-palestinský konflikt
Hamás
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://42tcen.com/files/entries/1699863857_hamas.jpg
Podle listu měl jeden z mrtvých bojovníků u sebe zápisník s ručně psanými verši z Koránu a příkazy zabít co nejvíce lidí. Další bojovníci u sebe měli také pouta a termobarické granáty určené k vypalování izraelských domů. Analytici se domnívají, že Hamás vymyslel plán, jak rozpoutat na Blízkém východě konflikt v plném rozsahu. Úředníci uvedli, že někteří bojovníci měli dostatek potravin a munice na několik dní a byli instruováni, aby v případě úspěchu první vlny svých útoků pokračovali v pohybu hluboko do Izraele. Očekávalo se, že údery budou zaměřeny na větší izraelská města. Dne 7. října se útočným skupinám podařilo proniknout až do Ofakimu, izraelského města vzdáleného asi 24 km od Pásma Gazy a přibližně poloviny vzdálenosti mezi enklávou a Západním břehem Jordánu. Podle dvou vysokých představitelů blízkovýchodních zpravodajských služeb a bývalého amerického vládního úředníka, který je podrobně obeznámen s důkazy, měla jedna z jednotek zpravodajské informace a mapy naznačující záměr pokračovat v ofenzívě až k hranicím Západního břehu. „Pokud by se tak stalo, bylo by to obrovské propagandistické vítězství - symbolický úder nejen Izraeli, ale i palestinské samosprávě,“ řekl bývalý americký úředník. Podle analytiků Hamás pečlivě plánoval a připravoval zabíjení izraelských civilistů v takovém rozsahu, který s velkou pravděpodobností vyprovokoval izraelskou vládu k vyslání vojáků do Pásma Gazy. Vůdci Hamásu přitom veřejně vyjádřili ochotu akceptovat těžké ztráty, včetně potenciální smrti mnoha civilistů v Gaze. Podle současných i bývalých představitelů zpravodajských služeb a odborníků na boj proti terorismu měl Hamás v úmyslu zničit veškeré snahy o normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy, uvádí se v článku. V předvečer radikální hnutí zastavilo jednání o propuštění rukojmích kvůli situaci kolem nemocnice Al-Šifa. Zástupce Hamásu poznamenal, že odpovědnost za údery na nemocnice v Gaze nesou Spojené státy a prezident Joe Biden. Kromě toho 12. listopadu zemřelo na jednotce intenzivní péče pět pacientů ve zdravotnickém středisku Al-Šifa kvůli nedostatku kyslíku. Ředitel nemocnice Mohammed Abu Salmiya uvedl, že nemocnice byla zcela obklíčena Izraelskými obrannými silami (IDF) a nebyla z ní možná evakuace.
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
2023
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60

Byl odhalen plán Hamásu na ofenzívu z Gazy na Západní břeh Jordánu

1699863857_hamas.jpg - 42TČen
© Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Mapy, nákresy, poznámky a rozkazy nalezené u zlikvidovaných bojovníků palestinského hnutí Hamás v zajatém kibucu Be'eri ukazují, že Hamás měl plán na vyvolání rozsáhlého konfliktu v regionu. Informoval o tom deník The Washington Post.

Podle listu měl jeden z mrtvých bojovníků u sebe zápisník s ručně psanými verši z Koránu a příkazy zabít co nejvíce lidí. Další bojovníci u sebe měli také pouta a termobarické granáty určené k vypalování izraelských domů.

Analytici se domnívají, že Hamás vymyslel plán, jak rozpoutat na Blízkém východě konflikt v plném rozsahu. Úředníci uvedli, že někteří bojovníci měli dostatek potravin a munice na několik dní a byli instruováni, aby v případě úspěchu první vlny svých útoků pokračovali v pohybu hluboko do Izraele. Očekávalo se, že údery budou zaměřeny na větší izraelská města.

Dne 7. října se útočným skupinám podařilo proniknout až do Ofakimu, izraelského města vzdáleného asi 24 km od Pásma Gazy a přibližně poloviny vzdálenosti mezi enklávou a Západním břehem Jordánu. Podle dvou vysokých představitelů blízkovýchodních zpravodajských služeb a bývalého amerického vládního úředníka, který je podrobně obeznámen s důkazy, měla jedna z jednotek zpravodajské informace a mapy naznačující záměr pokračovat v ofenzívě až k hranicím Západního břehu.

Pokud by se tak stalo, bylo by to obrovské propagandistické vítězství - symbolický úder nejen Izraeli, ale i palestinské samosprávě,“ řekl bývalý americký úředník.

Podle analytiků Hamás pečlivě plánoval a připravoval zabíjení izraelských civilistů v takovém rozsahu, který s velkou pravděpodobností vyprovokoval izraelskou vládu k vyslání vojáků do Pásma Gazy. Vůdci Hamásu přitom veřejně vyjádřili ochotu akceptovat těžké ztráty, včetně potenciální smrti mnoha civilistů v Gaze.

Podle současných i bývalých představitelů zpravodajských služeb a odborníků na boj proti terorismu měl Hamás v úmyslu zničit veškeré snahy o normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy, uvádí se v článku.

V předvečer radikální hnutí zastavilo jednání o propuštění rukojmích kvůli situaci kolem nemocnice Al-Šifa. Zástupce Hamásu poznamenal, že odpovědnost za údery na nemocnice v Gaze nesou Spojené státy a prezident Joe Biden.

Kromě toho 12. listopadu zemřelo na jednotce intenzivní péče pět pacientů ve zdravotnickém středisku Al-Šifa kvůli nedostatku kyslíku. Ředitel nemocnice Mohammed Abu Salmiya uvedl, že nemocnice byla zcela obklíčena Izraelskými obrannými silami (IDF) a nebyla z ní možná evakuace.