Úterý, 7 května, 2024

Jak spojit lásku k podnikání s touhou pomáhat

Pavla Klečková. Její profesí je finanční řízení, ovšem její největší předností je touha pomáhat. Je to Žena regionu a zakladatelka projektu Iglou, který využilo doposud v Evropě přes 300 lidí bez domova.


Pavlo, jaký byl prvotní impuls k tomu, začít pracovat s lidmi bez domova?

Prvotní impuls? Potřeba vrátit do společnosti aspoň trochu z toho, co mám. 

S mým partnerem Manu jsme si již před 8 lety říkali, že si jednou v práci vezmeme delší dovolenou a pojedeme například do Afriky, kde budeme pomáhat. Následně jsme si uvědomili, že nemusíme jezdit daleko a můžeme pomáhat celoročně přímo zde.

Můžete nám povědět více o vaší práci v projektu Iglou a o tom, jak se tato činnost odráží ve vašem osobním i profesním životě?

Náš projekt Iglou (přístřešky pro lidi bez domova) je čistě nezisková organizace bez jakéhokoliv příjmu. Pracovat s lidmi bez domova mi připomíná, jak důležitá je empatie a soucit v našem světe. Co je ještě důležitější, že to, co dávám těmto lidem, jako je například podpora a přijetí, mi přichází zpět dvojnásobně. Práce s lidmi bez domova mě učí hodnotám, jako je trpělivost, vděčnost a pokora a já jsem vděčná, že mohu být součástí jejich života. Takže mě každou neděli v 15 hodin můžete potkat před vítkovickým nádražím, kde s Manu rozdáváme jídlo lidem bez domova.


Zároveň celou svou profesní kariéru pracuji v oblasti Financí a Controllingu a konzultací v této oblasti. V současné době pracuji jako Controlling Manažer Centra Sdílených Služeb v Brose v Ostravě. Líbí se mi vidět, jak se lidi rozvíjí a dovolují mi být součástí jejich cesty. Vzájemně se od sebe učíme.

Ve svém osobním životě zároveň pomáhám neziskovým organizacím, jako je Spirála Ostrava, která zaměstnává lidi s duševním onemocněním či handicapem, Mobilní Hospic Ondrášek, který umožňuje lidem strávit poslední dny svého života doma, a v neposlední řadě Armáda Spásy, která pracuje s lidmi bez domova.


Věděla jste vždy, že bude podnikání Vaší celoživotní kariérou?

Mým cílem bylo vždy najít smysluplnou práci, která mi umožní mít pozitivní dopad na svět kolem sebe. Vždy jsem pracovala v korporátním prostředí, kde jsem získala cenné zkušenosti a dovednosti. Zároveň jsem vždy nějak měla vášeň pro pomoc druhým, a proto jsem začala podporovat neziskové organizace ve svém volném čase. Tato zkušenost mě přivedla k přesvědčení, že mohu spojit svou lásku k podnikání s touhou pomáhat. Proto se teď snažím propojit oba světy tím, že pracuji v korporátu a současně podporuji neziskové organizace. Věřím, že tato kombinace mi umožňuje dosáhnout pozitivní dopadu na společnost.

Byly nějaké překážky, které jste musela zvládnout v průběhu své pracovní cesty?

Myslím, že my sami si udáváme své vlastní limity. Mnoho těchto limitů je pouze v naší hlavě – naše strachy a obavy ze zklamání okolí, z nedostatečné sebedůvěry atd. A já v tomto nejsem výjimka. 

Projekt The ŽENY vznikl s vizí ukázat dětem a mladým dospělým, co je možné a nemožné. Primárním cílem je redukovat dědičnou chudobu v sociálně či jinak znevýhodněných rodinách, motivovat k seberozvoji a podpořit psychickou kondici a sebedůvěru dětí a mladých dospělých. A to skrze příběhy žen, které překonaly obdobné překážky a dosáhly nevídaného úspěchu.


Co Vás vedlo k tomu se připojit do projektu The ŽENY? 

The ŽENY je krásný projekt zaměřený na seberozvoj mladých a podporu jejich psychické kondice a sebedůvěry. A pokud může můj příběh pomoci alespoň jednomu člověku, budu ráda. Když mě Vindy oslovila, nepochybovala jsem ani minutu.

Budu moc ráda, když si čtenáři můj příběh poslechnou. Je zaměřen především na mou práci s lidmi bez domova, kde také zmiňuji pár příběhů, jak je jednoduché se na ulici dostat a že každý z nás může pomoci.


Co byste vzkázala ženám, které si nevěří jít do vlastního podnikání? 

Pokud máte záměr a vizi, tak si věřte, ženy! Pokud nevěříte svým schopnostem začít podnikat, je důležité si uvědomit, že mnoho podnikatelů začínalo s podobnými pochybnostmi. Důvěřujte svým schopnostem a můžete hledat podporu v některých komunitách, jako je třeba Impact Hub, které vám mohou poskytnout potřebné znalosti, podporu a sebevědomí na vaší podnikatelské cestě. I nám Impact Hub při zakládání Iglou velmi pomohl! 

Děkujeme Vám za rozhovor a ať se vám daří.

Zdroj: redakce


Ambasadorka: Pavla Klečková

Fotograf: Martin Řezáč

Styling: Luděk Šmehlík

Makeup: Kristina Dittrich

Hairstyle: Ellen Sýkorová, Oksana Bezyk

Backstage: Petr Klempa, Sab Lauren

Video/rozhovory: Adam Michna

www.thezeny.cz

RELATED ARTICLES