Z Novy si vystřelil nový bulvár. Televize odvysílala neověřenou zprávu o smrti člena vlády

Televize Nova se nechala v roce 1999 napálit!
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nejenže tento týden čekají Českou republiku oslavy spojené se sametovou revolucí, která je i po více než 30 letech jednou z nejdůležitějších událostí naší historie, ale televize Nova se před lety nechala napálit a odvysílala neověřenou zprávu, o které se mluví dodnes. Co dalšího skrývá tento týden?

Další historický souhrn je tu! Prozradíme vám, kdy se konaly první volby do Senátu, kdy získala Matka Tereza americké občanství nebo v jaký den znovu otevřeli Národní divadlo. A to není ani zdaleka všechno!

14. listopadu

V roce 1882 v Brně otevřeli nové divadlo Na Hradbách. Šlo o první plně elektricky osvětlené divadlo na evropském kontinentu. V roce 1960 šlo ale o velmi tragický den. Železniční nehoda u Stéblové byla dosud nejtragičtější nehodou v dějinách československé železniční dopravy. 

Televize Nova na tento den ale zřejmě v dobrém nevzpomíná. Tehdy si z ní vystřelil nově vznikající bulvár Pres pod taktovkou novináře a spisovatele Přemysla Svory. Ten měl dobré kontakty, aby Novu přesvědčil, že neznámí pachatelé spáchali atentát na jednoho z českých ministrů. Na Nově tenkrát odvysílali zprávu, kterou si neověřili, a měli z ostudy kabát. Tímto činem Nova poukázala na to, jak snadné je média zmanipulovat.

15. listopad

V roce 1939 se uskutečnil pohřeb Jana Opletala, jedné z obětí střelby do demonstrantů 28. října. Roku 1975 byla otevřena obnovená Labská bouda. V roce 1996 pak proběhlo první kolo voleb do nově zřízeného Senátu Parlamentu České republiky. Loni v tento den dosáhl počet obyvatel Země 8 miliard.

16. listopad

Významný den je to tentokrát pro fotbalové fanoušky. V roce 1893 byl totiž založen klub Sparta Praha jako Athletic Club Královské Vinohrady. V roce 1996 pak dostala Matka Tereza čestné občanství USA.

17. listopad

Tento den byl pro Českou republiku v mnohém významný. V roce 1952 byly zrušeny všechny  vědecké instituce a učené společnosti a na jejich místě byla založena Československá akademie věd. V roce 1968 se zvedla vlna odporu proti okupaci Československa, hlavně mezi studenty. O 31 let později byla Praha svědkem brutálního zásahu policie proti studentské demonstraci, po němž přišla sametová revoluce. Ve stejný den byla u nás pozorována polární záře, což je velmi unikátní. O rok později navštívil George H. W. Bush jako první americký prezident Prahu.

V roce 2003 se stal Arnold Schwarzenegger guvernérem Kalifornie.

18. listopad

V roce 1983 bylo po několikáté přestavbě otevřeno Národní divadlo v Praze. O čtyři roky později hořelo v londýnské stanici metra King's Cross. Tehdy zemřelo 31 lidi.

19. listopad

V roce 1963 to byl důležitý den pro medicínu. Tým Jana Navrátila provedl v Brně první implantaci umělé srdeční chlopně v Československu. V roce 1989 bylo poté založeno Občanské fórum. V roce 1994 skončila v České republice druhá vlna takzvané kupónové privatizace. Během krátké doby se ocitl státní majetek v řádech sta miliard v rukách nových vlastníků.

20. listopad

V roce 1952 začal proces s Rudolfem Stránským. Byl připravován na základě podnětů z Moskvy a trval týden. V roce 2002 se jednalo o tom, zda Benešovy dekrety jsou překážkou pro vstup České republiky do Evropské unie. Nakonec bylo rozhodnuto, že nejsou.

Zdroj: redakce, dejepis.com, novinky.cz, iDNES.cz, wikipedia.org

KAM DÁL: Inferno v Alpách. Kdo stoupal komínem smrti – zemřel.