Vyškovský betlém se rozšíří o vozku a dvoumetrové koně

regiony

Dřevěný betlém na Masarykově náměstí se i v letošním roce rozšíří o nové prvky. Povoz budou táhnout dva koně, které bude řídit kočí.

Vyškovský betlém se rozšíří o vozku a dvoumetrové koně
Tomáš Zedník, vyškovský umělecký řezbář
14. listopadu 2023 - 11:00

Rozměrný prvek je rozložený do dvou let, za rok se totiž na povozu objeví tři figury, které vozka dopraví právě k Ježíškovi. Povoz se dočká i dřevěného zastřešení. Autorem je znovu vyškovský umělecký řezbář Tomiš Zedník, na provedení se dlouhodobě podílí se svým otcem Bohumírem. Záměr rozšiřování betléma je naplánovaný až do roku 2026.

O parametrech nových prvků informoval místostarosta Vyškova Roman Celý z KDU-ČSL: „Koně jsou dva metry dlouzí, vysocí pak přes 160 centimetrů. Autoři ctí poměr k velikosti těl lidských postav, které mají zhruba půl druhého metru. Loni se zároveň pod vánočním stromem objevily nové kovové charitativní pokladničky, které jsou vložené do dřevěných úlů. Letos dochází k jejich zastřešení, aby se do nich nedostávala voda."



Výtěžek posbíraný z pokladniček půjde na charitativní účely. Radnice se také rozhodla betlém oplatit, jelikož v minulém roce došlo k jeho poškození. „Loňská etapa přinesla zejména chlév, čtyři muzikanty, adventní věnec a zmiňované pokladničky. Právě každý ze tří úlů i letos podpoří jednu organizaci. Jimi jsou Charita Vyškov, Asociace Paprsek a PIAFA Vyškov. Pevně věřím, že se nebudou opakovat nešvary z minulých let, kdy byli někteří lidé neukáznění a do betlému lezli. Ohrazení je v místě pochopitelně z nějakého důvodu. Loňské opravy nás vyšly na bezmála třicet tisíc korun," doplnil Celý.

S dalšími plánovanými postavami, mimo jiné trojicí dětí či dvojicí tanečníků, dojde k celkovému uzavření dioramatu pod vyškovským vánočním stromem.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:meuvyskov)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 16%
transparent.gif transparent.gif